Pörssisähkön hinta | 7 vuorokauden keskiarvo | 28 vuorokauden keskiarvo |
---|---|---|
0,62 snt/kWh | 0,2 snt/kWh | 5,23 snt/kWh |
Kiinteä sähkösopimus
Kiinteä sähkösopimus on sinulle, joka haluat maksaa ennakoitavan summan sähköstä joka kuukausi. Kilpailuta kiinteät sähkösopimukset käden käänteesssä Summarumin kautta täyttämällä alla oleva lomake.
Kiinteä sähkösopimus on sinulle, joka haluat maksaa ennakoitavan summan sähköstä joka kuukausi. Kilpailuta kiinteät sähkösopimukset käden käänteesssä Summarumin kautta täyttämällä alla oleva lomake.
Kiinteä sähkösopimus
Sähkösopimus tarkoittaa sellaista sopimusta, jolla sovitaan sähköenergian toimittamisesta valitsemaasi osoitteeseen. Tarpeidesi mukaan osoite voi olla vakituinen asuntosi, mökkisi tai vaikkapa hallitilasi. Sähkösopimuksessa määritellään, kuka on sähkösopimuksen tilaaja, mikä on sähkön käyttöpaikka, paljonko sähkö maksaa ja mikä on sopimuksen tyyppi sekä voimassaoloaika.
Sähkönsiirto ja sähkövero laskutetaan erikseen, ja sen tekee paikallinen sähköverkkoyhtiö. Tekemäsi sähkösopimus sähköenergiasta ei siis vaikuta näiden hintaan. Sähkösopimuksella sovitaan ainoastaan sähköenergian toimittamisesta ja siitä laskutettavasta hinnasta.
Sähkösopimuksen voi Suomessa tilata miltä tahansa täällä sähköenergiaa myyvältä energiayhtiöltä. Sähkön hintaa voi siis vertailla kaikkien Suomessa toimivien sähköyhtiöiden välillä, ja tämä tekee sähkön kilpailuttamisesta erittäin helppoa.
Löydä edullisin kiinteä sähkösopimus
Summarumin kautta löydät kilpailuttamisen avulla nopeasti sen sinulle sopivan kiinteän sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkökuluissasi.

Millainen sähkösopimus on paras?
Sähkösopimuksen valinnassa huomiosi kiinnittyy luultavasti ensimmäisenä sähkön hintaan. Lopullinen sähkön hinta lasketaan hieman eri tavoin sähkösopimuksen tyypistä riippuen, ja tämä voi vaikuttaa asiaan perehtymättömästä henkilöstä sekavalta.
Käytännössä sähkösopimuksen valinnassa kannattaa huomioida sähköenergian hinta, hinnoittelutapa ja hintavakaus, perusmaksun osuus ja sopimuksen voimassaoloaika. Kiinteä sähkösopimus, jota tarkastelemme tässä artikkelissa enemmän, on sopimus, jossa sähköenergian hinta ei vaihtele, vaan pysyy samana koko sopimuskauden ajan.
Helpoimmin uusi ja edullinen sähkösopimus löytyy vertailusivuston avulla. Vertailukoneeseen täytyy vain ilmoittaa arvioitu sähkön vuosikulutus, jonka löydät laskustasi tai aiemmasta sopimuksestasi. Tämän jälkeen kone laskee arvioidut vuosikustannukset ja järjestää tarjotut sähkösopimukset halvimmasta kalleimpaan sopimuksen hinnoittelutavasta riippumatta.
Tämän jälkeen sinun kannattaa pohtia, onko kiinteähintainen sähkösopimus paras vai olisiko syytä valita toisenlainen vaihtoehto.
Tavoitat seuraavat sähkötoimijat palvelumme kautta
Miten sähkösopimus tilataan?
Uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu yleensä muutamassa minuutissa. Sähköyhtiöstä riippuen sopimus tilataan vertailusivuston tilauslomakkeen kautta tai sinut ohjataan tilaamaan sopimus sähköyhtiön omalta sivustolta. Vertailusivuston tilauslomakkeen kautta tilatun sopimuksen tiedot välitetään sähköyhtiölle.
Sähkösopimuksen tilauksessa asioihin vaikuttaa myös se, oletko muuttamassa uuteen asuntoon ja mikä nykyisen sähkösopimuksesi tilanne on. Esimerkiksi määräaikaisesta sähkösopimuksesta et voi luopua ennen sopimuskauden loppumista sen hinnoittelutavasta riippumatta.
Sähkön hintakehitys Suomessa


Sähkösopimusten hinnoittelutavat
Sähkön hinnoittelu vaihtelee sopimustyyppien mukaan ja edullisin sopimustyyppi riippuu asumismuodosta. Joissain sähkösopimuksissa, kuten pörssisähkössä, on hinnoittelun vaihteluun liittyviä riskejä, jotka on hyvä tietää ennen sopimuksen tilaamista.
Kiinteähintainen sähkösopimus
Kiinteä sähkösopimus on helppo valinta sekä yksinkertaisin hinnoittelumuoto. Sopimuksesta maksetaan kiinteää kuukausihintaa, ja pakettiin sisältyy sovittu määrä sähkönkulutusta kuukaudessa. Ylimenevältä sähköenergian osuudelta laskutetaan sähköyhtiön hinnaston mukaan.
Kiinteähintaiset sopimukset ovat hyvä vaihtoehto, kun sähkönkulutus on tasaista ja kulutuksen määrä hyvin ennustettavissa. Tämä toteutuu yleisimmin kerrostaloasunnoissa, joihin pakettihintainen sopimus on sopiva valinta.
Kiinteässä sopimuksessa maksetaan siis lisähintaa, jos sähkönkulutus ylittää paketin kuukausittaisen käyttömäärän. Maksettavan lisähinnan määrä veloitetaan yleissähkösopimusten tapaan sentteinä per kilowattitunti. Vertailusivustoilta näet yleensä ylimenevältä osuudelta laskutettavan hinnan.
Kiinteän sähkösopimuksen etuja ovat ennakkoon tiedossa oleva sähkölaskun loppusumma sekä sen helppous tasaisen kulutuksen kotitaloudessa. Tällaisessa tapauksessa se on myös edullisin vaihtoehto.
Haittapuolena kiinteässä sähkösopimuksessa on se, ettei hinta laske, vaikka sähköä kuluisi vähemmän tai sähkön hinta laskisi. Paketin ylimenevä hinta on myös melko kallis.
Yleissähkö
Yleissähkö on suosituin sähkösopimuksen tyyppi. Yleissähkössä sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan laskutettavaa hintaa, jonka lisäksi vielä kuukausittain maksettavaa perusmaksua. Kaikissa sopimuksissa perusmaksua ei ole ollenkaan, jolloin hinta muodostuu sähkön kulutuksen mukaan.
Kuukausimaksuton yleissähkösopimus ilman perusmaksua on edullisin vaihtoehto kerrostaloasujalle. Kerrostalossa sähkön kulutus on niin pientä, että sähkölaskusta suurin osa koostuu perusmaksusta sähköenergian osuuden sijaan. Hankkiessa sähkösopimusta pienen kulutuksen talouteen kannattaa siis huomiota kiinnittää sopimuksen perusmaksun osuuteen sähköenergian hinnan sijaan.
Sähkösopimusta vertaillessasi sinun ei tarvitse laskea ja vertailla eri sähkösopimusten hintoja itse. Vertailusivuston kone laskee sähkösopimusten hinta-arviot, joka tekee vertailusta vaivatonta.
Määräaikaiset yleissähkösopimukset yleensä halvimpia sähkötarjouksia, ja sähkölaskun loppusummaa voi vähentää pienentämällä sähkönkulutusta. Sähköenergia laskutetaan suoraan kulutuksen mukaan.
Sähkön hinta pysyy kuitenkin samana vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta, jolloin sinulla ei ole mahdollisuutta suunnitella sähkönkulutusta halvemmalle ajankohdalle esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa.
Toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus ei välttämättä siis ole edullinen – vertaa sopimuksia ja pohdi mahdollisuutta kiinteään sopimukseen.
Kausisähkö
Kausisähkössä on käytössä vuodenajan mukaan vaihtuva hinnoittelu. Siinä on yleensä kaksi eri hintaa eli hinta kesäaikaan ja hinta talvitaikaan. Talviajan sähkö on siksi kalliimpaa, koska pörssisähkön hinnoittelu on talvella suurempi.
Kausisähkö voi tuoda sinulle säästöjä, jos jostain syystä sähkönkulutuksesi kesällä on paljon suurempaa kuin talvella. Vaikka kuinka suunnittelisit, kausisähkösopimus on usein kalliimpi kuin kiinteähintainen sähkösopimus.
Pörssisähkö
Pörssisähkö on sellainen sopimustyyppi, jossa hinta muodostuu Pohjoismaiden Nord Pool -sähköpörssin spot-hinnan mukaan. Pörssisähkössä sähköstä maksetaan sen kulutuksen mukaan spot-hinnan lisäksi sähköyhtiön marginaali ja sopimuksesta riippuen joskus myös kiinteä kuukausimaksu.
Pörssisähkö poikkeaa muista sen osalta, että sähköstä maksetaan sen hetkistä markkinahintaa. Tämä voi olla hyvä ja huono asia: Pörssisähkön riskit tulivat esiin vuoden 2021 loppupuolella, jolloin pörssisähkön markkinahinta on noussut pahimmillaan 124 senttiin kilowattitunnilta.
Kiinteän kuukausimaksun vuoksi pörssisähkö ei yleensä ole paras valinta pieneen kerrostaloasuntoon, vaan kiinteähintainen sähkösopimus suosii kerrostaloasujaa.
Vaikka markkinahinnat heilahtelivat erittäin rajusti vuoden 2021 loppupuolella, on monessa tapauksessa pörssisähkössä sähköstä maksettava hinta ollut tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä halvempaa kuin muissa sähkösopimustyypeissä.
Pörssisopimuksessa sähkön hinta voi vaihdella paljon vuoden, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan, jonka vuoksi pörssisähkö voi olla tarkan markan asujalle jopa vaarallinen valinta. Siksi ennakointia rakastava ihminen valitsee mieluiten kiinteän sähkösopimuksen sen hyvän ennustettavuuden takia.
Sähkölaskut voivat paljon sähköä kuluttavassa taloudessa vaihdella pörssisähkön kanssa hyvin paljon, jonka vuoksi tätä sopimustyyppiä käyttävällä tulisi olla riittävästi säästöjä, jotta hinnan suuretkin vaihtelut eivät tunnu liian voimakkaasti omassa taloudessa.
Sähköenergiasta maksettavaa hintaa ei pörssisähkön kohdalla tulisi vertailla eri kuukausien välillä, vaan hintaa kannattaa tarkastella esimerkiksi muutaman vuoden aikajänteellä. Pitkällä aikavälillä hinnat nimittäin usein tasaantuvat, jolloin lyhytaikaiset hintavaihtelut eivät sekoita keskiarvoja.
Vuositasolla sähkön hinnan ennakkoon laskeminen pörssisähkössä on huomattavasti hankalampaa kuin kiinteässä sopimuksessa, koska hinta lasketaan aina hetkittäin vaihtuvan spot-hinnan mukaan. Näin ollen tarkan hinnan ennustamiseen täytyisi tietää tulevan vuoden jokaisen tunnin spot-hinta samoin kuin vuoden jokaisen tunnin sähkönkulutus.
Vertailusivuston laskuri laskee arvioidun vuosikustannuksen aiempiin toteutuneisiin keskihintoihin perustuen, joten mahdollista muuttuvaa kulutusta ja spot-hintaa ei huomioida. Tästä johtuen todellinen hinta voi paljonkin poiketa arviosta, mikäli sähköä esimerkiksi käytetäänkin reilusti enemmän eri vuoden- tai vuorokaudenaikoina.
Sähkösopimuksen voimassaolo
Hinnoittelun lisäksi kaikissa sähkösopimuksissa on eroja sopimuksen keston suhteen. Niitä ei määritellä erikseen kiinteään sähkösopimukseen tai vaikkapa kausisähkösopimukseen, vaan jokaisessa sopimustyypissä voi olla erilainen kesto. Käytännössä sopimuksen kesto jakaantuu kahteen kategoriaan eli määräaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen.
3 sähkönsäästövinkkiä:
- Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
- Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
- Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä
Määräaikainen sopimus
Määräaikaiseksi kutsuttu sähkösopimus on voimassa sähköyhtiön kanssa sovitun kiinteän pituisen ajan, joka on yleensä 12 tai 24 kuukautta. Toisinaan vertailutaulukoissa näkyy myös muita pituuksia kuten 3 tai 36 kuukautta.
Määräaikainen sähkösopimus ei silti voi sitoa asiakasta pidemmäksi ajaksi kuin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. 36 kuukauden sopimus on siis mahdollista irtisanoa asiakkaan puolesta 24 kuukauden jälkeen, mutta siltikään sähköyhtiö ei voi irtisanoa sopimusta ennen sovittua 36 kuukauden rajapyykkiä.
Maksimissaan 24 kuukauden mittainen määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa myös asiakkaan puolelta vain muuton yhteydessä tai joissain erikseen sovituissa tapauksissa erillisestä lisämaksusta.
Muista varmistaa määräaikaisen sopimuksen hintavakaus ennen tilausta. Määräaikaisen sopimuksen hinta on usein sama koko sopimuskauden ajan, ja sähköyhtiöt tarjoavatkin kiinteitä määräaikaisia sopimuksia edullisemmin kuin vaihtelevan hintaisia toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.
Joissain määräaikaisissa sähkösopimuksissakin hinta voi muuttua sopimuskauden aikana. Sähköyhtiöt saattavat markkinoida määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa tarjoushinta on voimassa vain ensimmäisen kuukauden tai muutamien kuukausien ajan. Nämä sähkösopimukset ovat helposti asiakkaalle harhaanjohtavia – hinta voi vaikuttaa aluksi todella edulliselta, mutta saattaakin muuttua reilusti kalliimmaksi kesken sopimuskauden.
Tämä ei siis ole sähköyhtiöiden puolelta laitonta, koska hinnan muuttuminen näissä tapauksissa on mainittu sopimusehdoissa. Sopimusehdot kannattaa siis katsoa läpi erittäin tarkkaan ennen määräaikaisen sopimuksen tilaamista, vaikka se olisi kiinteähintainen.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa ilman määräaikaa, ja se on mahdollista irtisanoa milloin tahansa kuluttajansuojalain nojalla 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus mahdollistaa siis sähkösopimusten säännöllisen kilpailutuksen ja sopimuksen vaihtamisen niin usein kuin haluaa.
Hintaa ajatellen toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa se on yleensä kalliimpi kuin määräaikaisissa sopimuksissa riippumatta siitä, onko sopimus esimerkiksi kiinteähintainen vai kausisähköä.
Vinkkejä kiinteän sähkösopimuksen kilpailuttamiseen
Kuinka usein sähkön kilpailutus kannattaa tehdä?
Voit kilpailuttaa sähkön aina halutessasi, ellet sitten ole tehnyt määräaikaista sähkösopimusta. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisesti, mutta erilaisiin kustannuksiin on hyvä kiinnittää huomiota.
Jos vaihdat myyjää useammin kuin kerran vuodessa, voi paikallinen jakeluverkkoyhtiösi laskuttaa hinnastonsa mukaisen maksun myyjän toistuvan vaihtumisen vuoksi tehtävästä ylimääräisestä sähkömittarin lukemisesta.
Miten sähkön kilpailuttaminen tehdään?
Sähkön kilpailuttaminen tehdään vertaamalla sähkötarjouksia ja halutessasi tekemällä uusi sähkönmyyntisopimus valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Suomessa sähköyhtiöt lähes kaikissa tapauksissa hoitavat sähkönmyyjän vaihtamiseen liittyvät toimenpiteet ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään ylimääräistä.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?
- Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
- Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
- Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
- Vertaile sopimuksia tänään ja saa uusi sopimus heti voimaan!
Mitä asioita sähkösopimuksen hintavertailussa kannattaa huomioida?
Kilpailuttaminen sujuu nopeimmin, kun saatavilla on edellinen sähkölaskusi. Voit toki kilpailuttaa ilman sähkölaskuasi, kunhan tiedät kohteen osoitteen, ja osaat suunnilleen arvioida vuosikulutuksesi.
Huomiothan aina, että sähköyhtiöillä on tarjolla esimerkiksi yllä listattuja erityyppisiä sopimuksia. Määräaikaisissa sopimuksissa sähköyhtiö myy sähköä määritellyn ajan sovitulla hinnalla, vaikka sekin voi muuttua tarjousjakson jälkeen.
Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on edullisempi hinta uusille asiakkaille, mutta hinta voi muuttua nopeastikin sopimuksen teon jälkeen. Hinnan lisäksi sähkösopimukset eroavat tuotantotapojen sekä sopimukseen kuuluvien erilaisten lisäpalveluiden osalta.
Omalla sähköntarpeellasi on suuri merkitys siihen, minkä tyyppinen sopimus sinun kannattaa valita. Esimerkiksi sähkölämmitteisen talon omistajan kannattaa hyödyntää tuotteita, joissa hinta on edullinen sähkölämmityksen ollessa päällä.
Miten voi vertailla sähkön hintoja?
Saat hintavertailusivumme taulukosta tiedon tarjouksista alueellasi, kunhan ilmoitat kohteen osoitteen ja osaat suurin piirtein arvioida sähkön vuosikulutuksesi. Mahdollisimman tarkan arvion taas saat, kun saatavilla on viimeisin sähkölaskusi.
Sähkön kilpailuttaminen tapahtuu yksinkertaisesti vertaamalla sähkötarjouksia ja mahdollisesti lopulta tekemällä uusi sähkönmyyntisopimus valitun sähköyhtiön kanssa.
Muista myös, että sähköveron tai sähkön siirron kilpailuttaminen ei ole mahdollista. Sähkön siirto ostetaan kaikissa tapauksissa paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä.
Minkä sähköyhtiöiden hintoja voi vertailla?
Vertailupalvelussa ovat mukana kaikki Suomen sähkönmyyjät, mutta sähkönmyyjät saattavat tarjota tuotteitaan vain rajatulle alueelle. Voit siis ostaa sähköä miltä tahansa sähkönmyyjältä, joka tarjoaa sähköenergiaa kohteeseesi.
Pitääkö itse tehdä aiemman sähkösopimuksen irtisanominen?
Kun teet uuden sähkösopimuksen nykyiseen osoitteeseesi, sähkösopimusta ei tarvitse irtisanoa. Uusi sähköyhtiö ilmoittaa sovitusti sopimuksen vaihdosta nykyiseen sähköyhtiöösi.
Jos taas muutat, osa sähköyhtiöistä tarjoaa mahdollisuutta valtuuttaa uusi myyjä irtisanomaan vanha sähkösopimuksesi. Jos annat uudelle myyjälle luvan katkaista vanhan sähkösopimuksen, myyjä katkaisee sen puolestasi. Mikäli myyjä ei joissain tapauksissa tarjoa valtuutusmahdollisuutta, ota yhteyttä aiempaan sähkönmyyjääsi ja irtisano sähkösopimus sopimus muuttopäivänä.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Pohtiessasi kiinteää sähkösopimusta sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:
Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminenYhteenveto
Kiinteä sähkösopimus on paras tarkkaa ennustettavuutta kaipaavalle sähkönkäyttäjälle. Mikäli haluat tietää tulevien sähkölaskujesi suuruuden mahdollisimman hyvin jo etukäteen, valitse kiinteähintainen sähkösopimus.
Kilpailuttamalla vertailusivuston avulla sopimuksia löydät itsellesi parhaan vaihtoehdon. Avaa siis tietokone ja aloita vertailu – voit säästää jopa satoja euroja vuodessa.