Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
3,45 snt/kWh 2,16 snt/kWh 1,54 snt/kWh

Energiansäästövinkit

Tee sähkösopimus kilpailuttamisen avulla ja löydä käyttöösi se sinulle paras sopimus.

Tee sähkösopimus kilpailuttamisen avulla ja löydä käyttöösi se sinulle paras sopimus.

Ladataan lomaketta..

Vinkkejä sähkön säästämiseen

Internet on pullollaan vinkkejä sähkön säästämiseen ja kulutuksen vähentämiseen. Vaikka kaikki energiansäästövinkit ovat sinänsä hyödyllisiä, on vain osa niistä aidosti merkityksellisiä yksittäiselle kotitaloudelle. Onkin tärkeä tunnistaa, mitkä toimet vaikuttavat parhaiten juuri oman kotitalouden kulutukseen.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten vaikutat sähkönkulutukseen oikeasti. Esittelemme niin nopeasti toteutettavia kuin pitkäaikaisempiakin keinoja sähkön säästämiseen. Kerromme myös, mistä ei kannata säästää.

Miksi sähköä kannattaa säästää?

Mikäli oma sähkönkulutus on pientä, voi herätä kysymys, miksi omaa sähkönkulutusta kannattaisi leikata. Esimerkiksi kerrostalossa asuville säästö voi olla parhaimmillaankin vain kymmeniä euroja vuodessa. Energiansäästövinkit voivat myös tuntua turhilta, mikäli oma sähkösopimus on vielä kohtuuhintainen.

Sähkösopimusten hintaan vaikuttavat monet asiat, joista yksi on sähkön kysyntä. Mikäli sähkön kysyntä on suurta, ovat myös hinnat korkeampia. Jos laaja joukko säästää energiaa, laskevat kysynnän mukana myös hinnat. Jokainen meistä joutuu kilpailuttamaan sähkösopimuksensa joskus ja tällöin voi itsekin hyötyä edullisemmista hinnoista.

Sähkön säästäminen vähentää myös energiatuotannon päästöjä, sillä sähköä tuotetaan aina vain se määrä, mitä sitä kulutetaan. Vaikka päästöttömiin energianlähteisiin investoidaan tällä hetkellä valtavasti, tuotetaan valtaosa energiasta vielä uusiutumattomia luonnonvaroja hyödyntämällä. Sähkön säästäminen on siis ympäristöteko.

Kuinka paljon on mahdollista säästää energiaa?

Iltapäivälehdet uutisoivat suomalaisista, jotka ovat onnistaneet painamaan sähkönkäytön aivan minimiin. Näistä artikkeleista voi saada hyviä vinkkejä sähkön säästämiseen, mutta omaa kulutustaan ei kannata vertailla näihin lukuihin.

Omat kulutustottumukset sekä asuinmuoto vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka paljon sähköä voi säästää. Esimerkiksi kerrostalossa sähkönkulutus on tyypillisesti hyvin pientä, kun taas sähkölämmitteisessä rintamamiestalossa se on hyvinkin suurta. Vanhoissa ja suurissa kiinteistöissä pelkkä lämmitys voi vastata jopa 80 % kaikesta sähkönkulutuksesta.

Sähköä säästäessä on aina hyvä muistaa, että liiallisuuksiin ei tule mennä. Asuintiloissa on käyttämättöminäkin pidettävä tietty ylläpitolämpö, jotta putket pysyvät sulina ja asunnon rakenteet kunnossa. Myöskään esimerkiksi märkätilojen lattialämmityksestä ei tule tinkiä tietyn rajan alle.

Tarkista sähkösopimuksesi sisältö

Sähkön hinta muodostuu varsin yksinkertaisesti kaavalla kulutus * sähkön hinta. Tällä hetkellä suomalaisilla on käytössään hyvin erilaisia sähkösopimuksia niin ehdoiltaan kuin hinnoiltaankin. Sähkölaskua voi siis pienentää joko vähentämällä kulutusta tai vaihtamalla edullisempaan sopimukseen.

Sivustoltamme löytyvällä työkalulla voit helposti kilpailuttaa juuri tällä hetkellä saatavilla olevat sähkösopimukset. Kilpailutus ei sido sinua mihinkään, vaan voit vapaasti pitää nykyisen sopimuksesi. Kilpailuttaminen ei vähennä sähkön kulutusta, mutta saattaa vaikuttaa suotuisasti sähkölaskuusi. Suurin vaikutus saadaan, kun pystyt vaikuttamaan sekä hintaan että kulutukseen.

Minkälainen sähkösopimus kannattaa ottaa?

Tarjolla olevien sähkösopimusten hinnat ja ominaisuudet muuttuvat jatkuvasti. Samalla tulevaisuuden hintatason ennakoiminen on vaikeaa. Näin ollen on erittäin vaikea sanoa, minkälainen sähkösopimus juuri nyt kannattaisi ottaa.

Toiset meistä arvostavat sähkölaskussaan ennakoitavuutta, jolloin määräaikainen sähkösopimus voi olla paras vaihtoehto. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat tyypillisesti toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia korkeampia, eikä niistä pääse helposti eroon. Tyypillisesti sopimuksen kesto on 12–24 kuukautta ja sopimus sitoo molempia osapuolia.

Pörssisähkö jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Mikäli kykenee siirtämään talouden kulutusta pörssin edullisimpiin tunteihin, voi pörssisähköllä säästää huikeita summia. Toisaalta halvimpienkin tuntien hintataso voi kohota lyhyellä aikavälillä huomattavan korkeaksi, eikä ylärajaa ole.

Mitkä energiansäästövinkit oikeasti vaikuttavat sähkönkulutukseen?

Usein sanotaan, että sähkönkulutus syntyy pienistä teoista. Tämä on aivan totta, mutta joillakin teoilla on huomattavasti enemmän vaikutusta kuin toisilla. Esimerkiksi kännykän laturi ei kuluta juurikaan sähköä, vaikka sitä pitäisi seinässä kiinni koko vuoden. Samoin led-valojen räpsyttely päälle ja pois tuo minimaaliset säästöt eikä helpota laskujen maksussa.

Lämmitys ja vesi kartuttavat sähkölaskua

Vaikka eri asuinmuodoissa ja perherakenteissa sähkönkulutus voi vaihdella todella paljon, tietyt asiat ovat yhteisiä. Lämmitys ja lämmin käyttövesi ovat yleensä suurimman sähkösyöpöt. Kun muistaa nämä perusasiat, on helpompi saada sähkön säästäminen alkuun ja motivaatio pidettyä korkealla.

Suoralla sähkölämmitykselläkin voi säästää

Lämmitysmuodoista suora sähkölämmitys kuluttaa yleensä eniten sähköä, mutta toisaalta sähkön kulutukseen on helppo myös vaikuttaa. Nykyään on tarjolla älykkäitä termostaatteja ja automatiikkaa, joilla sähkönkulutusta voidaan pienentää merkittävästi, jopa kymmeniä prosentteja.

Yksi suoralla sähkölämmityksellä toimivan talon säästökohde on ilmanvaihto. Esimerkiksi vanhan ilmanvaihtokoneen päivittämällä voi säästää jopa tuhansia euroja vuodessa. Uudet ilmanvaihtokoneet hyödyntävät myös hukkalämmön tehokkaasti ja kuluttavat aiempaa vähemmän sähköä. Lisäksi ne ovat hiljaisempia.

Kannattaako energiaremontti?

Energiaremontti voi olla kallis kuluerä, joka kuitenkin samalla nostaa asunnon arvoa. Niin valitettavaa kun se onkin, suurimmat säästöt vaativat yleensä myös suurimmat investoinnit.

Järkevät energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet ovat talouskohtaisia ja vaihtelevat hinnaltaan suuresti. Yleisesti remontti on kannattavin vanhoissa omakotitaloissa, joissa on joko öljylämmitys tai suora sähkölämmitys. Remontti voi olla esimerkiksi jokin näistä:

  • Suora sähkölämmitys vaihdetaan ilma-vesilämpöpumppuun tai maalämpöön
  • Öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun
  • Kaukolämpö vaihdetaan maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun
  • Kiinteistön katolle asennetaan aurinkopaneelit

Omalle kiinteistölle parhaasta vaihtoehdosta kannattaa aina keskustella ammattilaisen kanssa ja pyytää päätöksenteon tueksi mielellään useampi eri tarjous. Laskelmat kannattaa tehdä huolellisesti ja miettiä sijoituksen takaisinmaksuaikaa.

Aurinkopaneelit katolle

Aurinkopaneeleista saatava säästö on saanut monet suomalaiset asennuttamaan katolleen aurinkopaneelit. Paneelien hyötysuhteeseen vaikuttaa suuresti asunnon sijainti, joten laskelmia kannattaa tehdä ennen hankintaa.

Aurinkopaneelit eivät sovellu talon ainoaksi lämmitysmuodoksi. Ne voivat kuitenkin kattaa jopa 10–30 % omakotitalon sähköntarpeesta. Mikäli paneelit tuottavat sähköä yli tarpeen, se myydään alueen sähköverkkoon ja sähköstä saa korvauksen. Parhaassa tapauksessa paneeleilla voi siis kausiluontoisesti jopa tienata.

Ilmalämpöpumput

Monen suomalaisen seinää koristaa tätä nykyä ilmalämpöpumppu. Tämä ei ole mikään ihme, sillä kustannuksiltaan maltillinen pumppu voi pudottaa lämmityskuluja jopa puolella. Pumpun hinta asennuksineen on harvoin merkittävästi yli 3000 euroa.

Ilmalämpöpumpuissa on paljon eroja ja niiden vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Pumpuissa tulee valita pohjoismaiseen ilmastoon sopiva malli, joka toimii myös kovemmilla pakkasilla.

Pelkkä ilmalämpöpumppu ei vielä tuo säästöä kulutukseen, vaan sitä pitää osata käyttää oikein. Esimerkiksi automaattitoiminnot saattavat väärinkäytettynä kuluttaa huomattavan paljon sähköä, kun ne pyrkivät ylläpitämään tiettyä lämpötilaa.

Maalämpö on edullinen lämmitystapa

Erityisesti moni öljylämmitteinen talo on siirtynyt viime vuosina maalämpöön. Maalämpö on kertainvestointina kallis, eikä läheskään aina edes mahdollinen tai taloudellisesti mielekäs ratkaisu.

Maalämpöpumppu maksaa itsensä usein takaisin noin 10 vuodessa ja sen elinikä on 20–30 vuotta. Asennus vaatii toimenpideluvan ja asennuskustannukset voivat vaihdella suuresti. Maalämmön käyttökustannukset ovat hyvin alhaiset ja se on suosittu erityisesti uusissa taloissa.

Energiatehokkuuden parantamiseen voi saada tukea

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) voi myöntää energia-avustusta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Avustus on suunnattu omakotitaloille, taloyhtiöille sekä ARA-yhteisöille, kuten asumisoikeusyhtiöille.

Maksimissaan energia-avustusta voi saada 4000 euroa asuntoa kohti, toisinaan jopa 6000 euroa asuntoa kohti. Hyväksyttäviksi kustannuksiksi katsotaan tietty prosenttiosuus toimenpiteen kokonaiskustannuksista. Prosenttiosuudet vaihtelevat eri toimenpiteissä. Enimmillään avustusta voi kuitenkin saada 50 % kunkin toimenpiteen hyväksyttävistä kustannuksista.

Valjasta tulipesät hyötykäyttöön

Tulipesä kuten takka voi oikein käytettynä säästää energiaa jopa satojen eurojen arvosta vuositasolla. Tähän vaikuttavat takan varaavuus ja kunto sekä käytetyn polttopuun laatu ja hinta.

Tulisija tuottaa hyvän hyötysuhteen myös leudompana talvena, sillä se poistaa tehokkaasti kosteaa ilmaa. Kostea ilma tuntuu kuivaa ilmaa kylmemmältä huoneistossa. Mikäli tulipesän yhteydessä on leivinuuni, voit hyödyntää sitä myös ruoanlaittoon. Myös vanhan ajan puuhella palvelee hyvin lämmityksessä ja ruoanlaitossa.

Käytä vain kuivaa puuta

Takassa poltettavan puun tulee aina olla kuivaa eli mielellään vähintään ylivuotista. Suosituin puulaji on koivuklapi, jossa motillinen koivua tuottaa jopa noin 1250 kilowattituntia lämpöä.

Kokonaissäästöön vaikuttaa erityisesti käytössä olevan polttopuun hinta. Mikäli puuta on saatavilla edullisesti tai jopa omasta metsästä, ei kustannuksia juurikaan synny. Myös polttopuiden hinta on kavunnut paikoin ennätyskorkeaksi suuren kysynnän vuoksi.

Yhdistä ilmalämpöpumppu ja takka

Hyvä energiansäästövinkki on valjastaa ilmalämpöpumppu ja takka yhteiskäyttöön, mikäli ilmalämpöpumpussa on takkatoiminto. Takkatoiminnon tehtävänä on levittää takan tuottama lämpö tasaisesti asuintiloihin, jolloin se palvelee entistä paremmin. Ilmalämpöpumppu ei tällöin lämmitä ilmaa, joten sen oma energiankulutus on hyvin pientä.

Mikäli olet rakentamassa lähivuosina uutta taloa, kannattaa takan poisjättämistä harkita huolella. Lähes kaikki lämmitysmuodot vaativat toimiakseen myös sähköä eli takka on ainoa aidosti energiaomavarainen ratkaisu. Esimerkiksi maalämpö ja aurinkopaneelit eivät toimi, mikäli sähköt ovat poikki.

Lämminvesivaraaja lämmittää käyttöveden

Mikäli kotitaloudessa on lämminvesivaraaja, kannattaa sen säätömahdollisuuksiin tutustua. Useimmissa lämminvesivaraajissa lämmitettävän veden lämpötilaa voi säätää helposti. 55 astetta riittää pitämään bakteerit loitolla vedestä ja säästää noin kolmanneksen energiaa verrattuna siihen, että vesi lämpiäisi 80-asteiseksi.

Lämminvesivaraajan sähkönkulutukseen vaikuttaa myös sen koko ja teho. Varaaja kannattaakin valita niin, että se on omaan talouteen sopiva. Esimerkiksi 3–4 hengen talouksiin riittää noin 200–300 litran lämminvesivaraaja, joka tuottaa jopa noin 400 litraa 40-asteista vettä. 10 minuutin suihku vie noin 120 litraa vettä, joten vesimäärä riittää hyvin koko perheen lyhyehköihin suihkuihin.

Lämmin suihku on kallis kuluerä

Jos arkeesi kuuluvat pitkät lämpimät suihkut, kannattaa niistä luopua ja totutella viileämpään suihkulämpötilaan. Lämmin käyttövesi nimittäin kasvattaa niin sähkö- kuin vesilaskuakin. Suihkussa vietettyä aikaa kannattaakin kellottaa ja miettiä, paljonko suihkua lyhentämällä voisi säästää.

Hyvä havainnollistus suihkussa käytettävän ajan vaikutukseen kulutukseen on seuraava: keskivertosuomalainen käyttää vuorokaudessa noin 140 litraa vettä, ja kovimmat kuluttajat yli 300 litraa. Veden lämmittäminen 37 asteiseksi viiden minuutin suihkua varten kuluttaa reilut 2 kilowattituntia sähköä, mikä voi tarkoittaa jopa euron hintaa viiden minuutin suihkulle.

Onko saunassa käymisestä luovuttava?

Kiuas kuluttaa tunnissa noin 8 kWh sähköä, mikä tarkoittaa, että yhden saunakerran hinnaksi voi tulla useita euroja. Sähkönkäyttöä voi vähentää säätämällä saunan lämpötilaa alemmas ja lämmittämällä saunan kerralla koko perheen tarpeisiin. Lämpötilan nostaminen 80 asteesta 100 asteeseen lisää sähkönkulutusta jopa 30 %.

Sauna on kuitenkin monelle arjen luksusta, josta luopuminen ahdistaa. Mikäli saunominen on suuri nautinto, kannattaa kiinnittää huomiota istunnon kestoon ja harventaa tarvittaessa saunapäiviä hieman. Kiuas kannattaa myös sammuttaa jo ennen kuin saunasta poistuu.

Lattialämmityksellä on tarkoituksensa

Koska lattialämmitys on erityisesti suoralla sähkölämmityksellä toimivissa taloissa suuri kuluerä, voi syntyä kiusaus säätää se minimiteholle. Tämä ei kuitenkaan ole järkevää tiloissa, joissa se on ainoa lämmönlähde.

Säästä sähköä varovasti märkätiloissa

Kylpyhuoneen lattialämmityksen kulutusta voi vähentää asentamalla tilaan termostaatti, jota voi ohjata esimerkiksi puhelimen välityksellä. Lämmitystä kannattaa säätää myös ennakoiden. Mikäli edessä on esimerkiksi viikon lomamatka, voi lämmityksen kytkeä pois ja avata oven muihin tiloihin.

Termostaatin lämpötilassa kannattaa huomioida, että lattian ei tarvitse tuntua varsinaisesti lämpimältä. Sopiva lämpötila on noin 23–24 celsiusta. Uudemmissa termostaateissa lämpötilan näkee helposti digitaalisesta näytöstä. Vanhemmissa kannattaa katsoa termostaatin ohjekirjasta, mitä mikäkin aste (esimerkiksi 1–5) tarkoittaa lämpötilana.

Lattialämmitystä käytettävissä ovi kannattaa pitää kiinni, jotta lattialämmitys ei ala lämmittää muun asunnon ilmaa. Myöskään ikkunaa ei kannata pitää auki pitkiä aikoja lattialämmitystä käyttäessä, sillä termostaatti saattaa häiriintyä ja lämmittää turhaan.

Kuivissa tiloissa voit lisätä mattoja

Tiloissa, joissa lattialämmitys ei ole ainoa lämmönlähde, lattialämmitys on pitkälti mukavuuskysymys. Esimerkiksi mattoja lisäämällä myös laattalattialla pärjää varsin hyvin ilman lämmitystä. Lattiamateriaaleista muun muassa vinyylikorkki on varsin lämmin myös ilman lattialämmitystä.

Energiansäästövinkkejä sähkölaitteiden käyttäjille

Keskivertotaloudessa on kymmeniä erilaisia sähkölaitteita, joiden pitäminen valmiustilassa voi yhteenlaskettuna viedä varsin runsaastikin sähköä. Sen sijaan esimerkiksi pelkkä tietokoneen tai television päällä pitäminen ei kuluta merkittävästi sähköä.

Hyvä energiansäästövinkki on sammuttaa käytetyt laitteet aidosti, eikä jättää niitä valmiustilaan. Esimerkiksi tietokone kuluttaa valmiustilassakin sähköä, vaikka sitä ei käyttäisi. Myös erilliset näytöt kannattaa sammuttaa. Sen sijaan esimerkiksi modeemin repiminen seinästä päivittäin ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista.

Etätöiden tekeminen ei lisää merkittävästi sähkönkulutusta, vaikka istuisi tietokoneen ääressä päivät pitkät ja pitäisi kannettavaa tietokonetta jatkuvasti latauksessa. Niin ikään puhelinta voi pitää huoletta latauksessa hieman pidempäänkin. Käytön ulkopuolella ruudut kannattaa kuitenkin sulkea, sillä kymmenistä laitteista voi yhdessä syntyä merkittävä kulutus.

Mikä on hyvä sisälämpötila?

Sopiva lämpötila sisätiloissa on yksilöllinen asia, johon vaikuttaa esimerkiksi terveys, ikä ja kunto. Ero siinä, minkälaisen lämpötilan ihmiset mieltävät sopivaksi, voi olla jopa kuusi astetta.

Yhdenkin celsiusasteen lasku huoneistossa pienentää lämmityskuluja viiden prosentin verran. Tutkimusten mukaan oleskelutiloissa optimaalinen lämpötila olisi noin 21 astetta. Tässä on kuitenkin suurta vaihtelua ja joidenkin tutkimusten mukaan esimerkiksi naiset suosivat keskimäärin lämpimämpää huonelämpötilaa kuin miehet. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeessa hyväksi lämpötilaksi mainitaan 21 astetta.

Totuttele viileämpään lämpötilaan

Viileään lämpötilaan voi halutessaan totutella vähitellen. Tottuminen voi kestää useita viikkoja, joten kannattaa olla kärsivällinen. Jos yksittäinen ruumiinosa palelee, kannattaa lisätä vaatetusta kyseiseen ruumiinosaan. Villasukat toimivat hyvin jalkojen lämmittäjänä.

Mikäli huoneistossa tuntuu hetkellisesti viileältä, voi liikkuminen auttaa. Ihmiselle tulee helposti kylmä, kun hän istuu pidempiä aikoja paikallaan. Esimerkiksi etätyöntekijä viettää helposti tietokoneen ääressä tuntikausia liikkumatta.

Viileässä nukut paremmin

Yleisesti makuutiloissa kannattaa suosia muita asuintiloja matalampaa lämpötilaa. Tämä takaa yleensä myös paremmat yöunet, kun nukkuessa ei tule kuuma. Mikäli huone tuntuu viileältä, kannattaa hankkia lämmin, talvikäyttöön soveltuva peitto. Pariskunta voi hankkia kullekin sopivat, erilaiset peitot, mikäli toinen ei viihdy niin viileässä.

Viileämpi makuuhuone viestii myös kehoa rauhoittumaan. Yöhormonin eli melatoniinin tuotanto onkin suurempi viileämmässä huoneessa. Myös elimistön ruskean rasvan määrän tuotanto kasvaa, mikä aktivoi aineenvaihduntaa ja tukee painonhallintaa.

Vaihda vanhat polttimot energiatehokkaisiin malleihin

Koska polttimot ovat tehoiltaan erilaisia, vaihtelee myös säästetyn energian määrä. Netissä on tarjolla runsaasti laskureita, joilla voit vertailla kustannuksia esimerkiksi vuositasolla nykyisiin polttimoihisi nähden.

Vaihda polttimot ledeihin

Mikäli asunnossasi on jo käytössä led-polttimot, ei valoja päälle ja pois napsuttelemalla kerry huikeita säästöjä. Sen sijaan, jos käytössä on energiansäästölamppuja tai jopa hehkulemppuja, säästät selvää rahaa vaihtamalla polttimot.

Energiatehokkuuden lisäksi led-polttimoissa on myös muita etuja. Ne kestävät kauan eivätkä kuumene käytössä. Polttimot myös syttyvät heti. Esimerkiksi kasvivaloina led-valot ovat edukseen, sillä ne eivät polta kasvien hentoja lehtiä.

Kausivalot kannattaa ajastaa

Pimeään vuodenaikaan kausivalot ovat suosittuja pihoilla, ja moni saattaakin miettiä, kannattaisiko ne jättää tänä talvena kytkemättä. Lähes kaikki nykyään uutena myytävät valosarjat käyttävät led-polttimoita, joten kulutus jää onneksi varsin alhaiseksi. Valosarjan kulutukseen vaikuttaa polttimon tyypin lisäksi myös polttimoiden määrä. Tyypillisesti led-valosarja kuluttaa talven aikana korkeintaan joitakin kymmeniä kilowattitunteja sähköä.

Moni viranomaistaho suosittelee, että kaikkea ylimääräistä sähkönkulutusta tulisi välttää arkisin erityisesti kello 8–10 ja 16–20. Toisaalta harva saa iloa valosarjojen kauneudesta yöaikaan tai päivänvalossa. Kausivaloja kannattaa joka tapauksessa käyttää ajastettuna eikä koko vuorokauden ajan. Ajastin maksaa muutaman euron.

Kylmälaitteiden uusiminen ei välttämättä kannata

Uudet ja uudehkot kylmälaitteet ovat varsin energiatehokkaita, eikä uusimalla yleensä saavuteta merkittäviä säästöjä. Taloudellista onkin käyttää uudehkot ja toimivat kylmälaitteet loppuun. Energiankulutukseen voi kuitenkin vaikuttaa muutamilla toimivilla keinoilla.

  1. Älä sijoita kylmälaitteita lieden tai astianpesukoneen viereen. Nämä tuottavat lämpöä.
  2. Säädä lämpötila sopivaksi. Pakastimeen riittää -18 °C ja jääkaappiin +5 °C.
  3. Sulata pakastin säännöllisesti, niin se kuluttaa vähemmän energiaa.

Hyviä vinkkejä ovat myös ruoan jäähdytys ennen jääkaappiin laittamista sekä turhan ovien availun välttäminen.

Pyykinpesu ja -kuivatus

Erityisesti lapsiperheissä pyykinpesu voi olla jokapäiväistä. Tästä huolimatta pyykkiä kannattaa pestä vasta, kun se oikeasti likaista. Pika- ja vajaakäyttöohjelmat eivät yleensä kuluta juurikaan vähempää sähköä kuin tavalliset ohjelmat. Näin ollen kannattaa suosia täysiä koneellisia.

Pesulämpötila on tehokas keino säästää sähköä

Vaatteiden pesulämpötila vaikuttaa huomattavasti sähkönkulutukseen. Kulutus puolittuu, jos pesulämpötilan asettaa 40 asteeseen 60 asteen sijaan. Toisaalta 90 asteen pesulämpötila tuplaa energiankulutuksen.

Pesulämpötilaa valitessa tulee huomioida vaatteen likaisuus sekä suositeltu pesulämpötila. Kaikki materiaalit eivät myöskään kestä 60 asteen lämpötilaa. Liian alhaisessa pesulämpötilassa vaatteet eivät puhdistu kunnolla, joten liian alhaisia lämpötiloja ei kannata käyttää.

Kuivatus vie sähköä suorasti ja epäsuorasti

Linkousnopeudella on huomattava merkitys sähkönkulutukseen. Mikäli kuivaat pyykkiä sisällä, kannattaa linkousnopeudeksi valita vähintään 1000 kierrosta minuutissa. Jos pyykit vie kuivumaan kovin märkinä, on niiden kuivuminen hidasta ja kosteusrasitus tilalle suuri.

Monella on pyykinpesukoneen lisäksi myös kuivausrumpu tai kuivaava pyykinpesukone. Kuivausrummun käyttö vie tyypillisesti noin 1–2 kWh per käyttökerta. Toisaalta märän pyykin kuivaus sisätiloissa voi viedä lähes yhtä paljon, sillä huonelämpötila laskee kuivauksen yhteydessä.

Ruoanvalmistus

Kypsentämällä ruokasi kannen alla säästät energiaa ja aikaa. Kannattaa myös aina valita keittolevyn kokoa vastaava kattila. Liesi kuluttaa varsin paljon sähköä, eikä esimerkiksi uunia tule koskaan pitää päällä turhaan. Jälkilämmön voi hyödyntää vaikkapa puuron haudutukseen.

Mikroaaltouunia kannattaa hyödyntää pienten annosten lämmittämisessä. Se on nopea eikä kuluta paljon sähköä. Monet mikroaaltouunit soveltuvat paitsi lämmitykseen, myös kypsennykseen.

Mikäli kotitaloudessa lämmitetään paljon vettä, kannattaa hankkia erillinen vedenkeitin. Vedenkeitin on paitsi nopeampi, myös energiatehokkaampi ratkaisu kuin veden lämmitys kattilassa.

Astianpesu

Astianpesukoneen käyttö on yleensä aina järkevämpää kuin käsinpesu, etenkin jos käsin pestessä käyttää juoksevaa vettä. Astioita ei yleensä tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittoa, mutta suuret ruoantähteet kannattaa poistaa.

Oman astianpesukoneen käyttöohjeista kannattaa käydä läpi eri pesuohjelmien energiankulutus. Monessa astianpesukoneessa on niin sanottu eko-ohjelma, joka kuluttaa vähemmän sähköä kuin tavallinen ohjelma. Pieniin pesumääriin voi riittää myös pikaohjelma, etenkin jos kyseessä on lähinnä laseja.

Tyypillinen astianpesukoneen eko-ohjelma kuluttaa sähköä noin 1 kWh per kerta.

Energiansäästövinkit autoilijoille

Sähköauton omistajan ainoa keino säästää sähköä on ajamatta jättäminen. Kustannuksissa voi toki säästää lataamalla auton öisin, mikäli käytössä on pörssisähkö.

Vaikka käytössä ei olisi sähköautoa, tarvitaan auton lämmitykseen talvella usein sähköä. Lohkolämmitin voi kuluttaa sähköä jopa noin 1 kWh tunnissa. Mikäli lämmitintä käytetään vain tarvittava aika eli 1–2 tuntia, ei kulutus ole suuri. Jos kuitenkin auto jätetään lämmittimeen koko yöksi, voivat kustannukset kohota korkeiksi.

Lohkolämmittimen lisäksi myös sisätilanlämmitin vie sähköä. Yhdessä lohkolämmitin ja sisätilanlämmitin kuluttavat keskimäärin noin 2 kWh/tunti.

Kannattaako sähkölaitteet pyöräyttää käyntiin vasta öisin?

Erityisesti pörssisähköä käyttävät pyrkivät usein säästämään siirtämällä ei-välttämättömiä toimintoja yöaikaan. Pörssisähkön hinta onkin yleensä matalimmillaan öisin, joten säästöä voi todella syntyä.

Sähkölaitteiden, kuten astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen, suhteen kannattaa kuitenkin huomioida, että niitä ei saisi jättää käyntiin valvomatta. Vakuutusehtojen mukaan tämä tarkoittaa kotona olemista, joten vakuutuskorvaukset eivät kuitenkaan yleensä jää saamatta, mikäli onnettomuus tapahtuu nukkuessa.

Toinen asia on, kuinka paljon veivaaminen vaikuttaa asumismukavuuteen ja onko tosiasiallinen merkitys suuri vai pieni. Esimerkiksi käyttöveden lämmitys yöaikaan on aidosti järkevää, mutta astianpesukoneen käyttö ei maksa yleensä kalleimmillaankaan kuin joitakin kymmeniä senttejä.

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet kuntoon ennen talvea

Tiivisteet ovat kuluvia osia ja ne tuleekin vaihtaa aika ajoin. Ovien ja ikkunoiden kunnosta huolehtimalla, esimerkiksi tiivisteet vaihtamalla, voi säästää merkittäviä summia. Kuntoa voi arvioida esimerkiksi seuraavin keinoin:

  • Repsottaako tiiviste tai onko se irti pinnasta
  • Onko tiiviste niin ohut, että se ei litisty painettaessa
  • Tunnetko ikkunan tai oven läheisyydessä vetoa. Tämän voi tarkistaa esimerkiksi pitämällä paperinpalaa ikkunan läheisyydessä.

Erilaisissa ovissa ja ikkunoissa käytetään erilaisia tiivisteitä, joita voi ostaa rautakaupasta. Vanhoja tiivisteitä ei kannata repiä irti, ennen kuin uudet on ostettu.

Mitä jos en onnistu säästämään riittävästi sähköä?

Aina hyvätkään energiansäästövinkit eivät auta, ja sähkönkulutus jää tuloihin nähden liian suureksi. Tällöin kannattaa olla yhteydessä omaan sähköyhtiöön ja neuvotella laskun maksamisesta osissa. Lisäksi kannattaa seurata aktiivisesti, minkälaisia hyvityksiä suurista sähkölaskuista on mahdollista saada.

Pidemmällä aikavälillä on hyvä miettiä, onko asumismuoto omaan tulotasoon sopiva ja pärjäisikö pienemmillä neliöillä tai modernimmalla talotekniikalla. Kalliilta tuntuva energiaremontti voi maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti paitsi asuinkuluissa, myös arvonnousuna.

On kuitenkin hyvä muistaa, että sähkön hinnan arviointi on erittäin vaikeaa. Korkean hinnan kauden jälkeen voi olla edessä taas kausi, jolloin sähkö on edullisempaa. Parasta onkin olla hötkyilemättä ja pyrkiä sopeuttamaan omaa toimintaa mahdollisimman paljon.

Miten sähkön säästöä voi seurata?

Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat sähköisen palvelun, jossa voi seurata omaa sähkönkulutustaan jopa tuntitasolla. Tämä auttaa näkemään, miten säästötoimenpiteet vaikuttavat omaan kulutukseen. Samalla se voi motivoida säästötalkoisiin. Myös kantaverkkoyhtiö Fingrid tarjoaa vastaavan palvelun.

Kulutusta seuratessa kannattaa huomioida myös ulkolämpötila. Lämpötila vaikuttaa erittäin suuresti esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhteeseen. Suurin osa palveluista raportoi myös vastaavan ajanjakson keskilämpötilan vertailuajanjaksona. Näin voi verrata, miten esimerkiksi uusi ilmalämpöpumppu pienentää sähkönkulutusta.

Näet kulutuksesi myös laskulta. Tällöin et näe kulutusta tunti- tai päivätasolla, mutta voit kuitenkin huomata kulutuksen kehittymisen pidemmällä ajanjaksolla.

Yhteenveto: tehokkaimmat keinot sähkön säästämiseen

Sähkön säästäminen kannattaa aloittaa helposti näkyvistä toimista. On tärkeää tunnistaa oman talouden suurimmat sähkösyöpöt. Näitä ovat tyypillisesti lämmitys, suihku, saunominen sekä käyttöveden lämmitys.

Energiansäästövinkkejä kokeillessa tulee aina huomioida turvallisuus sekä asumisterveys. Huomioi taloudessasi asuvien erilaiset mieltymykset asumislämpötilan suhteen ja löydä sopiva kompromissi.

Mikäli olet epävarma jonkin toimenpiteen vaikutuksesta, tutustu kodinkoneen käyttöohjeisiin ja esimerkiksi eri pesuohjelmien tosiasiallisiin kulutuksiin. Iltapäivälehtien värikkäät otsikot eivät aina anna oikeaa kuvaa siitä, millä on oikeasti merkitystä sähkönkulutukseen. Muista myös, että jokainen kiinteistö on yksilöllinen.