Pörssisähkön hinta 7 vuorokauden keskiarvo 28 vuorokauden keskiarvo
0,63 snt/kWh 0,2 snt/kWh 5,23 snt/kWh

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus Summarumilla! Löydä markkinoiden paras sähkösopimus hetkessä!
Sähkön kilpailutus kannattaa aina, oli kyse sitten nykyisestä tai uudesta sähkösopimuksesta. Kokeile helppoa ja nopeaa Summarumin sähkövertailua alta ja löydä sinulle sopivin sähkösopimus. Sähkön hintavertailussa on mukana yli 100 sähkösopimusta.

Sähkön kilpailutus Summarumilla! Löydä markkinoiden paras sähkösopimus hetkessä!
Sähkön kilpailutus kannattaa aina, oli kyse sitten nykyisestä tai uudesta sähkösopimuksesta. Kokeile helppoa ja nopeaa Summarumin sähkövertailua alta ja löydä sinulle sopivin sähkösopimus. Sähkön hintavertailussa on mukana yli 100 sähkösopimusta.

Ladataan lomaketta..

Sähkön kilpailutus netissä – vertaile sähkösopimuksia tästä

Sähkön kilpailutus netissä onnistuu kätevästi ja helposti vaikka omalta kotisohvalta käsin. Voit säästää rahaa, kun kilpailutat sähkösopimuksesi vähintään joka toinen vuosi. Myös muutto on oiva hetki tehdä sähkön kilpailuttaminen.

Pääset vertailemaan sähkösopimuksia sivun yläreunassa olevan lomakkeen avulla. Täytä se ja anna meidän hoitaa loput.

Kerromme tässä artikkelissa kaiken olennaisen sähkösopimuksista sekä niiden kilpailuttamisesta. Voit siirtyä sisällysluettelon linkistä suoraan haluamaasi aiheeseen ja lisää sähköön liittyviä artikkeleita löydät vielä sivun alareunasta.


Löydä edullisin sähkösopimus

Summarumin kautta löydät nopeasti sinulle sopivan sähkösopimuksen. Selkeän hakemuksen täyttäminen vie vain hetken aikaasi ja voit uuden sopimuksen avulla säästää tuntuvasti sähkölaskuissasi.

Hae edullisin sähkösopimus tästä

Summarum Logo

Miten kilpailuttaa sähkösopimus?

Sähkön kilpailuttaminen Summarumin avulla on vaivatonta ja nopeaa. Se ei myöskään maksa sinulle mitään. Käytännössä sähkösopimuksen kilpailutus tapahtuu kauttamme näin:

  1. Perustietojen täyttäminen: Anna lomakkeelle postinumerosi, sähköpostiosoitteesi, asuntotyyppi, nykyisen sopimuksen tiedot sekä arvio vuotuisesta sähkönkulutuksesta.
  2. Hakemuksen lähettäminen. Lähetä täytetty lomake ja me välitämme sen yhteistyökumppaneillemme.
  3. Tulosten sekä lisäpalvelujen vertailu ja valinta. Voit vertailla sähkösopimuksia ja valita esimerkiksi näkyviin sopimukset energialähteen mukaan.
  4. Hakemuksen viimeistely. Täytä vielä henkilötietosi uuden sopimuksen laatimiseksi.

Toisessa vaiheessa näet millaisia sähkösopimuksia sinulle olisi tarjolla. Jos mieluista sähkösopimusta ei syystä tai toisesta löydy tarjousten joukosta, voit aina lopettaa prosessin siihen. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei tosiaan vielä sido sinua mihinkään.

Uusi sähkösopimus astuu voimaan vasta, kun olet saattanut hakuprosessin viimeisen vaiheen loppuun. Sähkösopimusten kilpailutus ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että vaihdat sähköntoimittajaa tai sopimusta.

Tarkemmat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet sähkövertailun tekemiseen löydät alempaa tältä sivulta.

Plus IconKilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. Kilpailuta sähkösopimus ja säästä
Kilpailuta sähkösopimus

Sähkön kilpailutus helposti kauttamme

Sähkön kilpailutus Summarumilla on varsin helppo prosessi: se ei vie juurikaan aikaa eikä sido sinua vielä mihinkään.

Hyvä tietää

Ennen kuin lähdet kilpailuttamaan sähkösopimuksia sinun on hyvä muistaa tarkistaa, että nykyinen sähkösopimuksesi on mahdollista irtisanoa.

Sinun kannattaakin ensin selvittää miten olemassa oleva sähkösopimuksesi irtisanotaan ja millaista hintaa maksat sähköstä tällä hetkellä.

Kun nämä ovat selvillä, hoituu sähkösopimus helposti avullamme.

Sähkösopimusten vertailu – kilpailuta erilaiset sopimukset

Sähkösopimusten vertailu on helppoa, kun teet sen netissä. Summarumilla voit kilpailuttaa eri sähköyhtiöiden erilaiset sopimukset yhdellä lomakkeella ilmaiseksi ja valita tarjousten joukosta itsellesi parhaan.

Hintavertailua tehdessä on hyvä muistaa, mitä kaikkea erilaisten sähkösopimusten hinnoittelu pitää sisällään.

Tiesitkö?

Jossakin sopimuksessa voi olla todella edullinen sähkön kilowattituntihinta. Samassa sopimuksessa voi olla myös yllättävän korkea kuukausi- tai sähkön perusmaksu, tai vastaavasti toisin päin.

Tässä onkin yksi suurimmista syistä sille, miksi sinun kannattaa olla tietoinen omasta vuotuisesta sähkönkulutuksen määrästä aina, kun lähdet vertailemaan sähkösopimuksia.

Mitä tarkemman lukeman tiedät, sitä helpompi sinun on myös ennakoida laskuja, joita uusi sähkösopimus sinulle tuottaa. Sähkön kilpailutus kannattaa tehdä faktoilla, jolloin todellista säästöä kertyy nopeasti.

Hintavertailu kannattaa

Summarum.fi:n sähkövertailu antaa jokaisesta sähkösopimuksesta arvion. Se kertoo sinulle kuinka paljon syöttämälläsi energiankulutuksella sähkolaskusi tulisi olemaan kuukaudessa kyseisellä sopimuksella. Sähkön hintavertailu on etenkin nykyisessä maailmantilanteessa erityisen tärkeää.

Jos haluat tietää etukäteen ihan sentilleen sen, paljonko tulevat sähkölaskut tulevat olemaan, kannattaa sinun harkita pakettisähkön hankkimista. Tällaisissa sopimuksissa sähkölasku on samansuuruinen joka kuukausi. Kerromme tästä lisää kohdassa “Pakettisähkön kilpailutus”.

Kannattaako sähkösopimus kilpailuttaa kesällä 2023?

Kyllä, on aina hyvä idea kilpailuttaa sähkösopimus säännöllisin väliajoin, myös kesällä 2023. Kilpailuttaminen voi auttaa sinua löytämään parempia tarjouksia ja säästämään sähkölaskuissasi. Energiamarkkinat voivat muuttua ajan myötä, ja uudet toimittajat saattavat tarjota kilpailukykyisempiä hintoja tai parempia ehtoja kuin nykyinen sopimuksesi.

Kun kilpailutat sähkösopimusta, kannattaa vertailla eri sähköntoimittajien tarjouksia. Tarkista huolellisesti niiden hinta, sopimusehdot ja mahdolliset lisäedut, kuten kiinteähintaisen sopimuksen tarjoaminen tai uusiutuvan energian käyttö. Vertailun avulla voit valita sopimuksen, joka parhaiten vastaa tarpeitasi ja budjettiasi.

Muista kuitenkin, että kilpailutusprosessi voi viedä aikaa, joten varaa riittävästi aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja tehdä vertailuja ennen päätöksentekoa.

Sähkön pörssihinnan uskotaan laskevan kesällä sään lämpeneessä. Futuurien hinnat ovat vaihdelleet merkittävästi, eikä tulevaisuuden hinnoista ole tarkkaa tietoa. Tällä hetkellä futuurien hintoihin perustuen sähkön hinta olisi kalleimmillaan vuoden 2024 alkupuolella. Määräaikaisten sopimuksien hinnoissa nämä seikat ovat jo otettu huomioon. Koska arviot tulevan talven sähkön hinnoista vaihtelevat jatkuvasti, vaihtelevat myös sopimushinnat jatkuvasti. Sähköyhtiöiden tulee ottaa sopimuksissa huomioon myös hintavaihteluista aiheutuvat riskit.

Sähkön hinta on noussut nopeasti vuoden 2022 aikana. Tilanne oli hankala jo 2021-2022, jolloin sähkön hinta pörssissä nousi merkittävästi tavallista korkeammalle.

Hinta jatkoi nousua 2022 loppuun asti, mutta vuoden 2023 sähköfutuurit ennustavat sähkön laskevan. Pörssi-sähkön valinneet ovat hyötyneet vuoden 2023 alussa selvästi muita halvemmasta sähköstä.

Hieman pidemmällä tähtäimellä sähkön hintojen uskotaan laskevan mutta hintojen nousuun 2024 kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla kiinteähintainen sopimus nyt.

Pörssisähkön kilpailutus

Kiinnostaako sinua sähkön hinnan kehitys ja haluat seurata sitä aktiivisesti? Pörssisähkö voi silloin olla loistava ratkaisu. Suurimmalla osalla sähköyhtiöistä on tarjota pörssisähkön ostajalle mobiilisovellus, jolla pääset hyvään alkuun.

Kodin energiapiikkien optimoiminen edullisille tunneille voi pienentää sähkölaskuasi vuodessa jopa huomattavasti. Tämä tekee pörssisähkön valinnasta ja kilpailutuksesta kannattavaa.

Kilpailuta sähkö sivun yläreunassa näkemäsi vertailutyökalun avulla. Valitse tuloksista sellainen tarjous, joka sisältää edullisen kuukausimaksun ja kilpailukykyisen sähkön välityspalkkion. Pörssisähkösopimusten sähkön välityspalkkio lisätään tuntikohtaiseen SPOT-hintaan.

Nämä välityspalkkiot ja kuukausimaksut ovat niitä, joilla sähköyhtiöt kilpailevat asiakkaista edullisemmilla hinnoilla pörssisähkösopimuksissa. Tuntisähkösopimusten lisäksi sähköyhtiöiden hinnoittelu voi määräytyä esimerkiksi vuorokauden tai vuodenaikojen mukaisesti.

Edellisten kausimaksujen lisäksi monella yhtiöllä voi myös olla tarjolla ns. kvartaalitakuu. Siinä sähkösopimuksen kilowattituntihintaa muutetaan sähköpörssin kehityksen mukaisesti kvartaaleittain eli neljä kertaa vuodessa.

Etenkin tällä hetkellä sähkölaskun kilpailutus kannattaa tehdä heti, jotta saat mahdollisimman nopeasti säästöjä aikaiseksi.

Kiinteähintaisen sähkön kilpailutus

Kiinteähintainen sähkösopimus määrittelee ehdoissaan etukäteen, mikä sähkön kilowattituntihinta tulee olemaan. Valitse siis sähkövertailun tuloksista sellainen sähkösopimus, joka sisältää kiinteähintaisen sähkön kilowattituntihinnan.

Selvitä millaiset ehdot sopimuksessa on hinnan tarkistamiselle tai muutoksille.

Huom!

Kun teet itse vertailua sähköyhtiöiden sivuilla sinun on hyvä muistaa, että joskus yhtiöt saattavat ilmoittaa sähkön kilowattituntihinnan verottomana. Ole tässä siis tarkkana!

Sähkövertailumme avulla tiedät aina kyseisen sähkösopimuksen sisältämät kustannukset kokonaisuudessaan. Koska tarkistettavaa voi olla edessä paljonkin, kannattaa sinun ottaa käyttöösi ennemmin Summarumin nopea sähkösopimusten kilpailutus.

Pakettisähkön kilpailutus

Pakettisähkön kilpailutus on hyvä vaihtoehto, mikäli haluat tietää etukäteen kuinka paljon sähkö maksaa sinulle kuukaudessa tai vuodessa.

Pakettihintainen sähkösopimus sisältää ennalta määritellyn verran sähköä, joten vuotuinen energiankulutus olisi hyvä olla tiedossa etukäteen, kun kilpailutusta tehdään. Ei kuitenkaan haittaa, vaikkei tarkka lukema olisikaan tiedossa. Sähköyhtiöt osaavat vuosien kokemuksen myötä arvioida sopivan kokoisen paketin asiakkaalle.

Yleensä sähkön hinta pakettisähkössä on muita sopimustyyppejä kalliimpaa. Tämän vuoksi pakettisähkösopimuksia esiintyy Summarumin sähkövertailussa harvoin.

Jos kuitenkin haluat pakettisähkösopimuksen, tarkista, löytyykö sellaista Suomen suosituimpien sähköyhtiöiden verkkosivuilta.

LUE LISÄÄ:Suomen suosituimmat sähköyhtiöt

Markkinahintaisen sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Markkinahintaisessa sähkösopimuksessa sinun on mahdollista päästä käsiksi niin sanottuihin pörssihintoihin. jolloin voit saada aikaiseksi säästöjä omassa sähkölaskussasi. Kuukausimaksut voivat näissä sopimuksissa olla matalat. Voit myös ottaa kaiken hyödyn irti edullisista energiantuotannon ajoista.

Kun sähkö on pörssissä edullista, on markkinahintainen sopimuskin sinulle edullinen. Toisaalta mm. talvisin energiankulutus on korkeaa, eikä kaikkea halpaa energiantuotantoa voida hyödyntää. Silloin markkinahintainen sopimus voikin kohota korkeammalle kuin kiinteähintainen.

LUE LISÄÄ:Markkinahintainen sähkösopimus

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus?

Sopimus Määräaikainen sopimus Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Hyödyt Voit suunnitella budjettisi vakaiden kuukausikustannusten ympärille Voit säästää rahaa muuttamalla energiankulutusta hintojen nousun ja laskun mukaisesti
Suunnitelmallisuus tuo sinulle jopa merkittäviä säästöjä
Ei yleensä sisällä peruutusmaksua
Haitat Sisältää yleensä peruutusmaksun Kuukausikustannusten ennustaminen voi olla vaikeaa

Määräaikaisen sähkösopimuksen kilpailutus

Määräaikainen sähkösopimus on sellainen, jossa sähkön hinta on yleensä määritelty tiettyyn määräaikaan saakka. Kannattaa tarkistaa sopimuksen ehdoista, voiko sähkön hintakehitys muuttua jollakin perusteella sopimuskauden aikana.

Määräaikaisen sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu parhaiten muuton yhteydessä. Lain mukaan muutossa sähkösopimuksen irtisanominen on riittävä peruste myös määräaikaisen sopimuksen purkamiselle.

Jos irtisanot määräaikaisen sähkösopimuksen muuten vaan, voi sähköyhtiö periä jonkinlaisen irtisanomismaksun.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen kilpailutus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sellainen, jossa sähkön hinta vaihtelee sopimuskauden aikana. Sähkön kilpailutus toistaiseksi voimassa olevana sopimuksena on monelle järkevä ratkaisu, sillä siinä sähkön hinta vaihtelee sopimuskauden aikana. Sopimus on nimensä mukaisesti voimassa, kunnes se irtisanotaan.

Sinun olisi kuitenkin hyvä perehtyä irtisanomisehtoihin ja -aikaan jo ennen kuin sähkön kilpailutus aloitetaan. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Sähkö kilpailutus ja sen eri vaiheet

Olemme pyrkineen toteuttamaan mahdollisimman yksinkertaisen sähkövertailupalvelun, jotta sähkön kilpailuttaminen onnistuisi vaivattomasti. Tiedostamme kuitenkin sen, että kaikki sähköön liittyvät asiat eivät ole yksinkertaisia.

Tämän takia olemme avanneet sähkövertailun vaihe vaiheelta tälle sivulle, joka pysyy mukanasi koko sähkövertailun ajan.

1/3 – Hakijan perustiedot:

Postinumero

Sähkön kilpailuttaminen lähtee liikkeelle varsin helposti. Syötä vain asuinpaikkakuntasi postinumero lomakkeelle. Tämän perusteella pystymme tarkistamaan alueellasi toimivat sähköyhtiöt sekä sähkönsiirtoyhtiöt.

Sähköpostiosoite

Sähköpostiosoitteen antaminen on tärkeää erityisesti siinä tapauksessa, jos sähkövertailun tekeminen jää sinulla kesken. Sähkövertailun voit tallentaa Tulokset-sivulla – eli sivulla, jossa sähkösopimuksia pystyy vertailemaan.

Asuntotyyppi

Asumistyyppivaihtoehtoja ja sitä myötä sähkösopimustyyppejä on kolme:

  1. Sähkösopimus omakotitaloon
  2. Sähkösopimus kerrostaloon tai sähkösopimus yksiöön
  3. Sähkösopimus rivitaloon

Jos mikään mikään edellä mainituista talotyypeistä ei sovi tilanteeseesi, valitse lähin tilannettasi vastaava asumismuoto.

Energiankulutus

Tämä vaihe on hyvin tärkeä sähkövertailun kannalta. Sähkön käytön perusteella laskemme hinta-arvion uudelle sähkösopimukselle. Tässä vaiheessa kysymme sinulta sähkön vuosikulutusta, johon voi vastata yksinkertaisesti kyllä tai ei.

Tiedän kulutukseni: Anna arvio vuosikulutuksesta kilowattitunteina (kWh).

En tiedä kulutustani: Sähkön kulutus lasketaan seuraavien tietojen perusteella:

  • Asunnon koko neliömetreinä; selviää esimerkiksi asuntosi vuokrasopimuksesta.
  • Asukkaiden lukumäärä: kuinka monta vakituista asukasta asunnossa asuu?
  • Sähkösauna ja sen käyttö: sähkösaunan aktiivinen käyttö voi lisätä merkittävästi sähkönkulutusta.

Sähkölaskun kilpailutus onnistuu parhaiten kun selvität nykyisen sähkösopimuksen hinnan

Nykyisen sähkösopimuksen hinta vaikuttaa olennaisesti siihen, mitä sähkösopimuksia esitämme sinulle myöhemmin. Huomioi, että annat meille arvion nykyisen sähkösopimuksen kuukausihinnastasi ilman sähkönsiirtomaksua.

Arvion nykyisen sähkösopimuksen hinnasta selviää esimerkiksi vertaamalla kahta tai useampaa viimeisintä sähkölaskua.

Esimerkki

Jos laskujen summat ovat olleet esimerkiksi 18, 23 ja 26 euroa, on nykyisen sähkösopimuksesi hinta näiden keskiarvo eli 22,30 euroa / kuukaudessa.

Tiedät sitten nykyisen sopimuksesi hinnan tai et, pyydämme molemmissa tapauksissa sinua ilmoittamaa nykyisen sähköyhtiösi sekä sähkonsiirtoyhtiösi. Näiden tietojen perusteella pystymme laskemaan tarkemmin nykyisen sopimuksesi hinnan.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimus ilman perusmaksua

Nykyinen sähkösopimus

Nykyinen sopimustyyppi on merkittävä tieto uuden sopimuksen aktivoinnin kannalta. Jos sinulla ei ole voimassa olevaa sähkösopimusta, sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai olet muuttamassa, voit huoletta kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia.

Huomaa kuitenkin, että nykyisen määräaikaisen sähkösopimuksen kanssa tulee olla tarkkana.

2/3 – Tulokset ja lisäpalvelut

Tulokset

Tulokset-sivulla näet antamiesi tietojen perusteella sopivat sähkösopimukset. Sopimukset ovat hintajärjestyksessä alkaen edullisimmasta.

Tulokset sivulla näet seuraavat tiedot:

  • Sähköyhtiön nimi; esimerkiksi Lumo Energia
  • Sähkön kulutushinta kilowatteina; esimerkiksi 0,062€/kWh
  • Sopimukseen sisältyä kiinteä kuukausimaksu: esimerkiksi 4,50€/kk
  • Sopimustyyppi: esimerkiksi määräaikainen
  • Sähkön tuotantotapa: esimerkiksi 100% vesivoima
  • Sopimuksen arvioitu vuosihinta: esimerkiksi 250€ / vuosi

Lisäpalvelut

Sähköyhtiö saattaa tarjota sopimukseen lisäpalveluita, kuten ympäristöä tukevia ominaisuuksia. Esimerkiksi pienestä lisähinnasta saat vaihdettua ilmastoa kuormittavan hiilivoiman uusiutuvaksi energialähteeksi, kuten tuuli- tai vesivoimaksi.

3/3 – Hakemuksen viimeistely

Tilaajan tiedot

Kun joko nykyistä edullisempi tai vihreämpi sopimus on löytynyt, voidaan siirtyä sopimushakemuksen viimeistelyyn. Alkuun tarvitsemme yhteystietosi, jotka välitetään sopimuksesta vastaavalle sähköyhtiölle.

Muista vaihtaa eri laskutusosoite, jos haluat paperilaskut toiseen osoitteeseen.

Yhteenveto

Hakemuksen viimeisessä vaiheessa näet yhteenvedon uudesta sopimuksestasi. Lisäksi tarvitsemme sopimuksen viimeistelyyn vielä…

  • Tiedon, muutatko uuteen osoitteeseen
  • Toivomasi sopimuksen alkamispäivän
  • Henkilötunnuksesi

Summarumin kautta tavoitat seuraavat sähkötoimijat

  • Fortum logo
  • Väre logo
  • Nordic Green Energia logo
  • Pohjois-Karjalan Sähkö logo
  • Nivos Energia logo
  • Helen logo
  • Lumme Energia logo
  • Oomi logo
  • Vattenfall logo
  • Vihreä Älyenergia logo
  • KSS logo
  • Vaasan Sähkö logo

Tutustu myös:

Summarumin avulla voit kilpailuttaa sähkösopimukset kaikkialle Manner-Suomeen. Mukana on myös postinumerorajauksella paikallisia sähköyhtiöitä.

Sähkövertailu ja siihen valmistautuminen

Sähkön kilpailutus on miltei aina hyvin järkevää. Sinun kannattaa valmistua siihen kaivamalla tietoja sähkönkulutuksestasi esille. Näin sähkön hinnan kilpailutus onnistuu mahdollisimman sujuvasti. Ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista varmista, että osaat vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Sähkön kulutus vuodessa
  • Nykyisen sähkösopimuksen hinta
  • Nykyisen sopimuksen ehdot
  • Suhtautumisesi lisämaksuihin

Kuinka paljon kulutat sähköä vuodessa?

Arvio sähkönkulutuksesta on tärkeä, koska sen perusteella teemme arvion kuinka paljon tietty sopimus tulee maksamaan vuodessa. Voit arvioida omaa sähkönkulutustasi eri tavoin. Paras tapa on hyödyntää sivustoltamme löytyvää kulutuslaskuria. Summarumin sähkölaskuri auttaa paremman sopimuksen löytämisessä nopeasti ja luotettavasti.

Laskurin lisäksi voit tarkastella viimeisimpiä sähkölaskujasi ja tehdä arvion niiden perusteella. Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat myös sovelluksen sähkönkulutukseen, jonka kautta voit yrittää selvittää vuosikulutustasi.

Muista myös se, että sähkön kulutus talvella nousee verrattuna muihin vuodenaikoihin, jolloin hintaerotkin kasvavat.

Mikä on nykyisen sähkösopimuksen hinta?

Jos sinulla on voimassa oleva sähkösopimus, tarkista sen hinta sopimuksesta. Vertailussa pyydämme nykyisen sähkösopimuksen hintaa per kuukausi. Tämän tiedon avulla sähkön kilpailuttaminen onnistuu varmemmin.

Jos sopimukseen kuuluu kiinteä perusmaksu, ilmoita se vertailussa. Jos taas nykyisen sopimuksen kuukausihinta riippuu kulutuksesta, laske keskiarvohinta kuukaudelle esimerkiksi viimeisten sähkölaskujen perustella.

Minkälainen nykyinen sopimus on ehdoiltaan ja miten vaihtaa sähkösopimus sen mukaisesti?

Ehdoilla tarkoitetaan erityisesti sopimuksen tyyppiä, eli onko se esimerkiksi toistaiseksi voimassa tai määräaikainen. Miten vaihtaa sähkösopimus, joka on määräaikainen? Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa ilman painavaa syytä. Siitä syystä et voi myöskään kilpailuttaa tällaista sopimusta.

Määräaikaisen sähkösopimuksen saa irtisanottua esimerkiksi muutettaessa tai peruutusmaksua vastaan.

Oletko valmis maksamaan lisähintaa uusiutuvasta energiasta?

Toivomme, että mahdollisimman moni sähkösopimuksia vertaileva ottaa huomioon sähkön tuotantotavan. Vertailussamme on mukana lukuisia sopimuksia, jotka on tuotettu joko osittain tai kokonaan uusiutuvasta energiasta.

Mieti siis ennen vertailun tekemistä, että oletko valmis maksamaan muutaman euron enemmän kuussa ilmaston hyväksi.

Milloin sähkösopimuksen kilpailuttaminen ei onnistu?

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa lähtökohtaisesti aina. Joissakin tilanteissa se ei valitettavasti kuitenkaan onnistu. Jos esimerkiksi asut vaikkapa kaupungin vuokra-asunnossa tai opiskelija-asuntosäätiöiden omistamassa asunnossa, sähkö saattaa kuulua vuokraan automaattisesti.

Toisinaan myös taloyhtiöt voivat laskuttaa sähkön asukkailta erikseen. Silloin omaa sähkösopimusta ei ole mahdollista tehdä eikä näin myöskään kilpailuttaa.

Kun sähköä kilpailutetaan, ulottuu kilpailutus ainoastaan kulutusmaksun osuuteen koko sähkösopimuksen hinnasta. Sähkönsiirtohintaa ei sen sijaan voi kilpailuttaa lainkaan, oli sopimuksesi millainen tahansa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sähkönsiirtohinnat voisivat kohota miten sattuu. Siirtohintojen kohtuullisuutta valvotaan Energiaviraston toimesta.

Vertaile ja säästä sähkösopimuksessa

Vaihto halvemmalle sähkön myyjälle on kannattavaa, sillä säästö sähkösopimuksessa voi olla useita kymmeniä euroja.

Aina ei kuitenkaan ole kyse pelkästään siitä, kuinka paljon rahaa voit säästää. Toki joskus saatat olla myös vain

  1. Kyllästynyt epätoimivaan asiakaspalveluun tai
  2. Haluat ehkä lisää käyttömahdollisuuksia sovellusten ja muiden ohjelmien kautta. Edullisin sähkösopimus on hyvin kuluttajakohtainen. Pääsääntö kuitenkin on, ettet tartu ensimmäiseen kiinteähintaiseen sopimukseen. Sähkösopimuksen edullinen hinta liittyy aina sähkön kuluttamiseen ja kulutussähkön hintaan – myös talvikausina.
  3. Mahdollisesti tärkein syy vaihtaa sähköntoimittajaa on erilaiset vihreät sähkösopimukset ja niiden sisältö.

Vihreä sopimus

Vihreä sähkösopimus on usein hieman muita kalliimpi vaihtoehto, muttei kuitenkaan aina. Voit säästää määräaikaisella vihreän sähkön sopimuksella useita kymmeniä euroja vuodessa verrattuna siihen, että maksat kiinteää kuukausihintaa. Sähköyhtiöiden kilpailutus on siis tärkeää paitsi ympäristön myös säästöjen kannalta.

Vihreä sähkö tulee uusiutuvista energialähteistä, kuten auringonvalosta, tuulesta, vedestä, kasveista ja maalämmöstä (joka tulee maapallon ytimestä). Voit tarkistaa toimittajien vihreät valtakirjat verratessasi sähkökauppoja.

Sähkön siirtohinnan kilpailutus – onko se mahdollista?

Sähkön siirrosta Suomessa vastaavat paikalliset sähkön siirtoyhtiöt. Sähkön siirtohinnan kilpailutus ei ole tästä syystä mahdollista.

Sähkön siirtohintaa säädellään kuitenkin lailla ja asetuksilla, eli jakeluyhtiöt eivät voi täysin yksinoikeudella päättää sähkön siirtohinnan suuruutta.

Sähkön hinnan kilpailutus – löydä edullisin sähkötarjous

Sähkön kilpailutus varmistaa sen, että saat tehtyä itsellesi edullisen sähkösopimuksen. Kilpailutuksen ansiosta olet myös saattanut tutustua tarkemmin omaan kulutukseesi, tutkaillut markkinoilla toimivia yhtiöitä ja näiden sähkötarjouksia.

Kilpailuttamisen lisäksi on muitakin keinoja tiputtaa sähkölaskun hintaa. Tärkein on tietysti oman kulutuksen tarkkailu.

On olemassa paljon tapoja vähentää sähkön käyttöä, mikä puolestaan vähentää laskujen kustannuksia. Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit pitää kustannukset alhaisina:

  • Energiansäästölamput
  • Perinteinen pyykinkuivaus kuivausrummun sijaan
  • Energiatehokkaat laitteet
  • Lyhyemmät suihkukäynnit (huomattava vaikutuskeino, ei näy sähkölaskussa, mutta vesilaskussa)

Miksi kilpailuttaa sähkösopimukset Summarumilla?

  • Löydät kauttamme käyttöösi nykyistä edullisemman tai ekologisemman sähkösopimuksen
  • Sähkösopimuksen kilpailuttamisella löydät lähes aina nykyistä paremman sähkösopimuksen
  • Kilpailuttamalla sähkösopimuksen jokainen voi tehdä merkittävää säästöä
  • Vertaile sopimuksia tänään ja saa uusi sopimus heti voimaan!

SIIRRY SÄHKÖVERTAILUUN

Summarum Logo


Viisi vinkkiä sähkösopimusten vertailuun

  1. Kilpailuta sähkösopimuksesi ja vertaile saman tyyppisiä sähkösopimuksia toisiinsa, niin pääset helpommalla.
  2. Vertaile sähkön alkuperiä. Vihreän sähkön hinta voi olla hieman kalliimpaa, mutta edullisempaa luonnolle.
  3. Ole tarkkana sen suhteen, onko sopimuksessa jokin tarjousjakso. Hinta voi nousta jakson jälkeen huomattavasti, mikä on saattanut yllättää joissakin tapauksissa.
  4. Kuukausimaksuton sähkösopimus voi tulla todella edulliseksi, jos omaa pienen energiankulutuksen.
  5. Vertaile sähköyhtiön tarjoamia lisäetuja. Lisäedut voivat tuoda paljonkin lisäarvoa sähkösopimukselle.

Vertailun vaikutus sähkösopimuksen hintaan

Yleislaskut muodostavat suuren osan kotitalouksien menoista useimmille meistä. Kaasun ja sähkön hintojen noustessa edellisvuodesta, on tärkeämpää kuin koskaan, että löydämme tavan vähentää kustannuksia.

Miten hinta sitten lasketaan vertailussa? Kun aikeissa on tehdä sähkön kilpailutus, sinun tulisi ottaa neljä pääasiaa huomioon:

  1. Sopimustyyppi
  2. Kuukausimaksu vai kuukausimaksuton sähkösopimus?
  3. Sähkön hinta
  4. Peruutushinta

Vertailussa on tärkeää, että kykenet laskemaan joka kuukaudelle arvioidut summat. Jos sähkön hinta (sopimus 1) on esimerkiksi 6 senttiä per kWh, ja kulutuksesi on keskimäärin 90 kWh/kuukaudessa, sähkösi maksaa noin 8€ kuussa. Tämä voi siis tuntua halvemmalta kuin esimerkiksi 15 €/kuukaudessa (sopimus 2) kiinteähintainen sähkösopimus.

Jos kuitenkin kuukausimaksu ensimmäisessä sopimuksessa on esimerkiksi 4€, peruutusmaksu 3€ ja sähkönkulutuksesi nousee esimerkiksi talvikuukausina, ei kuukausihinnassa ole suurta eroa.

LUE LISÄÄ: Sähkön hinta kWh

Sähkön hintakehitys Suomessa joulukuussa 2022

Alta voit tarkastella sähkön hintakehitystä Suomessa, kehityksen seuranta on viimeksi päivitetty joulukuussa 2022.

Mitä sähkön hinnalle tapahtuu?

Sähkön hinta on ollut voimakkaassa nousussa 2022 ja on odotettavissa, että kehitys jatkuu. Siksi tällä hetkellä kiinteähintaiset sopimukset ovat erityisen suosittuja ja sähkön kilpailuttaminen erityisen tärkeää.

Lainojen jakauma ympyrädiagrammi

Mistä halvinta sähköä? Löydä halvin sähköyhtiö vertailun avulla

Sähkömarkkinat ovat olleet murroksessa jo muutaman vuoden sähkön myyntiin liittyvien säädösten myötä ja eri yhtiöiden yhdistyessä isommiksi yhtiöiksi.

Sähköyhtiöiden vertailun avulla löydät itsellesi sellaisen sähköyhtiön, joka vastaa tarpeitasi. Summarum.fi sähkövertailu auttaa löytämään sinun käyttöösi sopivan ja samalla myös lompakollesi sopivan sähkösopimuksen.

Summarum.fi on puolueeton sähkön kilpailuttaja, joten suosittelemme kuluttajille aina ensisijaisesti halvinta sähköyhtiötä vertailumme tuloksissa. Näin varmistamme, että asiakkaan on mahdollista löytää halvin sähkö nopeasti ja turvallisesti.

Kilpailuta sähkösopimukset näissä tilanteissa

Sähkön kilpailutus on järkevää tehdä seuraavissa tilanteissa ja vähintään joka toinen vuosi. Tämä siksi, että sähkömarkkinoiden hintataso voi muuttua säädösten ja muuttuneiden markkinatilanteiden myötä. Kuluttajana sinun kannattaa olla ajan tasalla, ettet tule maksaneeksi sähköstä turhaan liikaa!

Muista, että sähkösopimuksen irtisanominen täytyy pystyä tekemään ennen sähkön kilpailutusta.

Joissakin tapauksissa irtisanominen on mahdollista vain irtisanomismaksua vastaan. Tämä johtaa yleensä siihen, että sinun on järkevämpää odottaa sopimuskauden loppuun, ennen kuin lähdet kilpailuttamaan uutta sopimusta.

Missä kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus?

Kysymykseen siitä missä kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus on helppo vastaus: meillä! Kauttamme sähköliittymän kilpailutus on nopeaa ja luotettavaa.

Muuttosähkö

Sähkön kilpailutus muuton yhteydessä

Muuttoilmoituksen tekeminen ja muiden juoksevien asioiden keskellä muuttaminen on erinomainen ajankohta sähkösopimuksen kilpailutukselle.

Muutto on lainvoimainen peruste määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomiselle. Siksi sähkön kilpailutus muuton yhteydessä on enemmän kuin sopiva hetki etsiä edullisempaa sähköä uuteen kotiin.

Kun muutat esimerkiksi kerrostalosta rivitaloon tai omakotitaloon, ota selvää millainen lämmitysjärjestelmä uudessa kohteessa on. Lämmitysjärjestelmällä on vaikutusta sähkösopimuksen valintaan.

Jos olet muuttamassa uuteen asuntoon, eikä sinulla ole voimassa olevaa sähkösopimusta, lue alempaa kappale “Sähkön kilpailutus uuteen asuntoon”.

Muutto ja määräaikainen sopimus

Määräaikaisen sähkösopimuksen kohdalla uuden sopimuksen tekeminen on helppoa. Uuden sähköyhtiön ja -sopimuksen löytyessä, uusi yhtiö tekee ilmoituksen aikaisemmalle yhtiölle sähkösopimuksesi siirtymisestä heille.

Usein aikaisempi yhtiö haluaa vielä tehdä vastatarjouksen, mihin voi olla kannattavaa tarttua.

Muutto ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi siirtää uuteen osoitteeseen, mutta yleensä sähköyhtiöt tekevät muutossa uuteen osoitteeseen uuden sopimuksen.

Jos haluat kilpailuttaa uuden sopimuksen uuteen kotiin, täytyisi toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomisaika selvittää. Sopimus kannattaa irtisanoa niin, että muuton hetkellä uuden sopimuksen tekeminen on mahdollista.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimuksen siirtäminen

Muuttajan sähkösopimus

Kun sähkön kilpailutus tehdään muuton yhteydessä, on hyvä muistaa, että sähköyhtiöillä voi olla tarjolla jonkin sorttinen muuttajan sähkösopimus. Näihin sisältyy usein mahdollisia lisäetuja muuttoa ajatellen.

Joillakin yhtiöillä on ollut lisäetuna muun muassa muuttolaatikoiden tai muuttopizzojen tarjoaminen kylkiäisenä, tai jonkin verran ilmaista sähköä uuteen kotiin.

Kilpailuta sähkösopimuksesi vähintään viikkoa ennen muuttoa. Tällä tavoin vältyt pikakytkennältä, joka saattaa aiheuttaa lisäkustannuksia. Näin saat sähköt muuton yhteydessä uuteen kotiin mutkattomasti, eikä muuttoa tarvitse tehdä pimeässä.

Ainakin muutamaa viikkoa ennen muuttopäivää olisi hyvä tarkistaa millainen sähkösopimus sitä itsellä onkaan, jos sitä ei ole tullut ajateltua hetkeen.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimus nopeasti

Nykyisen sähkösopimuksen kilpailuttaminen

Nykyisen sähkösopimuksen kilpailuttaminen on suositeltavaa, jos sitä ei ole kilpailutettu yli vuoteen. Sähkömarkkinoiden muutokset voivat johtaa muuttuneeseen hintatasoon, kuten olemme vuoden 2022 aikana saaneet karvaasti huomata.

Juuri tämän vuoksi sinun on fiksua kilpailuttaa nykyinen sähkösopimuksesi, ettet tule maksaneeksi liian kalliista sähköstä.

  1. Ota selvää, millainen sähkösopimus sinulla on – mikä on sähkön hinta ja miten irtisanominen tapahtuu.
  2. Irtisano sopimus, jos se on mahdollista tehdä ilman kalliita peruutusmaksuja.
  3. Tee sähkövertailu.
  4. Vertaa tarjolla olevia sähkösopimuksia nykyisen sähkösopimuksen kanssa.
  5. Valitse parempi – eli edullisempi ja/tai vihreämpi sähkösopimus nykyisen tilalle.
  6. Säästä rahaa ja/tai luontoa.

Sähkön kilpailuttaminen uuteen asuntoon

Uuteen asuntoon muuttaminen on hyvä hetki kilpailuttaa sähkösopimus.

Sähköyhtiöt kilpailevat asiakkaista aina muuttojen yhteydessä. Sähkön kilpailutus uuteen asuntoon kannattaa aloittaa jo muutamaa viikkoa ennen muuttamista, niin ettei se unohdu.

Jos uudessa kohteessa ei ole vielä ollut sähköliittymää, eikä tarkkoja vuotuisia kulutustietoja ole saatavilla, sähköyhtiöt tekevät arvion kohteen vuosikulutuksesta.

Sähkövertailumme antaa myös vuosiarvion asukasmäärän sekä asuntosi lattiapinta-alan ja lämmitysjärjestelmän perusteella. Nämä tiedot auttavat arvioimaan kuukausittaisen sähkölaskun suuruutta.

Kilpailuta sähkösopimus uuteen asuntoon ja varmista, että ajankohta osuu oikealle päivälle. Ole ajoissa, sillä sähköjen pikakytkentä voi maksaa muutamista kympeistä satasiin, riippuen sähkön toimittajasta. Yleensä sähköjen kytkentä ei maksa mitään, jos sähkön toimittaja on saanut ilmoituksen edeltävänä iltapäivänä.

Sähköjen kytkentä tapahtuu etänä, minkä vuoksi uudessa asunnossa kannattaa itse olla kytkentähetkellä paikalla varmistamassa, ettei mitään sähkölaitteita ole päällä. Klikkaa linkkiä ja pääset lukemaan lisää sähköjen kytkennästä ja kuinka saadaan sähkösopimus heti voimaan.

Sähkön kilpailutus edullisemman hinnan takia

Sähkön kilpailutus tehdään lähtökohtaisesti aina edullisemman hinnan takia. Kilpailuttamalla ja vertailemalla eri sähköyhtiöiden sopimuksia löytyy itselle edullinen sähkösopimus, jossa sopiva hinta, sähkönalkuperä ja sopimustyyppi yhdistyvät.

Sähkömyynti on erittäin kilpailtu ala. Tämän vuoksi kilpailuttamisella voidaan saada vaihdettua aikaisempi sähkösopimus edullisempaan suhteellisen vaivattomasti. Kilpailuta sähkö Summarumin avulla esimerkiksi muuton yhteydessä tai vähintään joka toinen vuosi etkä maksa liikaa sähköstäsi.

Usein edullisemman hinnan taustalla voi olla se, että sähkö tuotetaan ydinvoimalla tai fossiilisilla energialähteillä, mikä tekee halvasta hinnasta hieman kaksijakoisen asian.

Hiilivapaat ja vihreät sähkösopimukset ovat olleet edelleen hieman hinnaltaan korkeampia. Sopimukset eivät kuitenkaan enää ole mahdottoman kalliita. Niihin vaihtaminen maksaa usein noin 1-2 euroa kuussa enemmän verrattuna muihin.

Sähkövertailu opintojen alussa

Onneksi olkoon opintojen aloittamisesta! Olet saanut opiskelupaikan, ja jos jouduit muuttamaan opintojen perässä uuteen kaupunkiin, toivottavasti myös hyvä asunto on löytynyt. Katso täältä sähkösopimus nuorelle.

Jos päädyit opiskelija-asuntosäätiön vuokra-asuntoon voi olla, ettei sähkön kilpailuttaminen ole tarpeellista, sillä monissa paikoissa sähkösopimus kuuluu suoraan vuokraan!

Joidenkin säätiöiden asunnoissa sähköt täytyy kuitenkin hommata itse, kuten pääsääntöisesti vuokra-asunnoissa yleensäkin. Tässä tapauksessa sähkön hinnan kilpailutus opintojen alussa on paikallaan, jotta löytyy se edullinen sähkösopimus opintojen ajaksi.

Kun teet sähkövertailua opintojen alussa, on hyvä tuoda ilmi, että sinulla on opiskelijastatus. Sähköyhtiöiden valikoimissa voi olla tarjolla opiskelijan sähkösopimus, joka on hinnaltaan edullisempi ja/tai sisältää joitakin hyödyllisiä lisäetuja, kuten esimerkiksi kotivakuutuksen.

Sähkövertailu eri asumismuotoihin: millainen sähkösopimus kannattaa tehdä?

Asumismuoto tai asunnon tyyppi sekä lämmitysmuoto vaikuttavat sähkösopimuksen valintaan.

Niiden kilpailuttaminen tapahtuu kuten minkä tahansa sähkösopimuksen: valitset vain sähkövertailussa oikean asumismuodon eri vaihtoehtojen väliltä, sillä sähköyhtiöt tarjoavat eri asumismuotoihin tarkoitettuja sähkösopimuksia.

Millainen sähkösopimus kannattaa tehdä esimerkiksi kerrostaloon tai omakotitaloon? Siitä lisää seuraavaksi:

Sähkösopimus kerrostaloon

Sähkösopimus kerrostaloon on tehtävä aina jokaiseen asuntoon erikseen, vaikka taloyhtiössä muuten olisikin sähköt.

Kerrostaloasuntoihin myytäviin sähkösopimuksiin myytävän sähkön mittaustyyppi on yleisesti käytetty yleissähkö. Tämä tarkoittaa sitä, että kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa sähkön hinta on sama riippumatta kellon- tai vuodenajasta, toisin kuin esimerkiksi aikasähkö- tai kausisähkösopimuksissa.

Sähköyhtiöiden valikoimasta löytyy kuitenkin monenlaisia sähkösopimuksia kerrostaloon. On olemassa sähköpaketteja, joissa sähkölasku on joka kuukausi samansuuruinen riippumatta kyseisen kuukauden kulutuksesta. Paketti sisältää tietyn määrän sähköä vuodessa.

Niiden lisäksi on tarjolla kiinteähintaisia sähkösopimuksia, joiden kilowattituntihinta on lukittu sopimuskaudeksi, jolloin laskun loppusumma muodostuu kulutuksen perusteella. Usein näihin sopimuksiin voi sisältyä jonkinlainen kuukausittainen perusmaksu, tai sitten ei.

Myös pörssisähkön valitseminen on mahdollista kerrostaloon, ja silloin hinnoittelu seuraa Nord Pool sähköpörssiä.

LUE MYÖS: Sähkösopimus yksiöön

Sähkösopimus omakotitaloon

Omakotitaloissa lämmitysvaihtoehdot vaihtelevat enemmän kuin esimerkiksi kerrostaloissa. Omakotitalossa lämmityksellä on myös suurempi merkitys asujan sähkölaskussa. Kerrostalossa asuvan sitä ei juuri tarvitse niin paljon miettiä, ainakaan useimmissa tapauksissa.

Sähkösopimus omakotitaloon valitaan lämmitysmuodon, talon koon ja vuosikulutusarvion perusteella.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimus omakotitaloon

Sähkösopimus rivitaloon

Rivitaloasumisessa yhdistyvät omakotitalo- ja kerrostaloasumisen piirteet. Sähkön kulutus on tyypillisesti kuitenkin pienempää kuin omakotitalossa, joten rivitaloasunnoille on omat sähkösopimuksensa. Rivitaloasuntoihin myydään paljon kiinteähintaisia sähkösopimuksia, kuin myös pörssisähköä.

LUE LISÄÄ: Sähkösopimus rivitaloon

Sähkösopimus mökille ja vapaa-ajan asuntoon

Mökille tai vapaa-ajan asuntoon tulevassa sähkösopimuksessa kannattaa huomioida tietyt asiat. Sähkösopimus mökille on aivan yhtä tärkeä kilpailuttaa kuin sopimus omaan kotiisi. Mökistä riippuen sähkön kulutus voi jopa olla tavanomaista kulutustasi suurempaa. Summarumilla voit kilpailuttaa myös mökkisähkön.

Ympäristöystävällisen sähkön kilpailutus

Suomalaisten kiinnostus ekologisempaa kuluttajakäyttäytymistä kohtaan on ollut nousussa, mikä on hieno asia. Tämän seurauksena yhä useampi sähköyhtiö on ottanut vihreän sähkön valikoimaansa. Monilla vihreä sähkösopimus onkin jo valikoiman ykköstuote.

Vihreä sähkö, hiilivapaa sähkö, puhdas sähkö, ympäristöystävällinen sähkö ja ekologinen sähkö ovat termejä, joilla usein tarkoitetaan samaa eli sähkö on tuotettu tavalla, jolla ilman hiilidioksidipitoisuudet pääse kasvamaan. Kannattaa aina varmistaa, mitä kyseisellä termillä milloinkin tarkoitetaan. Esimerkiksi ydinvoiman ollessa hiilivapaata, syntyy sen sivutuotteena ydinjätettä.

Tämän vuoksi Suomenkin markkinoille lanseerattu maailmanlaajuinen ekosertifikaatti, EKOenergia -merkki, kertoo, että vihreän sähkösopimuksen energialähteenä on Suomen luonnonsuojeluliiton suosittelema sähköntuotantotapa. Vihreästä ekomerkistä tunnistat helposti ja varmasti, että kyseessä on vihreä sähkösopimus.

Vihreän sähkön kilpailuttaminen kannattaa tehdä, jos aikaisemmassa sopimuksessa on kallis hinta, tai haluaa vaihtaa ympäristöystävällisempään sähkösopimukseen.

Sopimukset ovat hinnassa jo hyvin kilpailukykyisiä tavallisiin sähkösopimuksiin verrattuna. Usein ne ovat jopa saman hintaisia, tai vain euron tai pari kalliimpia kuussa. Tämän vuoksi kynnys osallistua ilmastotalkoisiin madaltuu hyvin monella.

Kilpailuta sähkösopimukset Summarumin avulla jo tänään, oli syyt kilpailutukselle sitten rahan säästämisessä tai ympäristöystävällisyydessä!

Millainen sähkösopimus nyt kannattaa ottaa?

Sähkösopimustuotteita on olemassa useita erilaisia. Voikin olla hankalaa erottaa, millainen sähkösopimus nyt kannattaa ottaa ja mikä on fiksu ratkaisu myös tulevina vuosina. Tunnetuimmat sähkösopimustuotteet ovat:

  • Yleissähkö
  • Aikasähkö
  • Kausisähkö

Yleissähkö

Yleissähkö sopii kulutustottumuksiisi, mikäli sinulla ei ole sen suurempaa tarvetta eritellä kulutustasi tarkemmin päivän- tai vuodenaikojen mukaisesti. Koska yleissähkö on yksinkertainen sähkötuote, on se myös varsin suosittu kuluttajien ja yritysten käytössä. Käytännössä kaikki sähköyhtiöt tarjoavat sopimuksissaan yleissähköä juuri tästä syystä.

Yleissähkön hinnoissa on kuitenkin suuria hintaeroja. Oman alueen sähköyhtiö on monelle meistä se luontevin vaihtoehto, mutta se ei välttämättä ole edullisin ratkaisu.

Aikasähkö

Aikasähkö toimii, kuten jo nimikin paljastanee, vuorokauden ajan mukaisesti. Jos kotisi on sähkölämmitteinen, voit hyötyä tällaisesta sopimuksesta jopa merkittävästi. Kun tiedät, mitä sähkö maksaa eri vuorokaudenaikoina, voit suunnitella sen käyttöä tarkemmin ja näin saada säästöä aikaiseksi.

Esimerkiksi pesukonetta tai kuivausrumpua kannattaa käyttää ainoastaan edullisimmilla tunneilla. Aina tämä ei toki ole mahdollista, ja suunnitelmallisuus ei sovi kaikille.

Kausisähkö

Kausisähkö sen sijaan poikkeaa kahdesta aikaisemmin esitellystä siten, että siinä sähkön hinnoittelu muuttuu vuodenaikojen mukaan. Tavallisesti sähkö on talvipäivänä kalliimpaa kuin niin sanottu tavallinen sähkö, mutta toisaalta sen käyttö on yleensä edullisempaa esimerkiksi talviöinä sekä muina vuodenaikoina.

Sähkön kilpailutus kokemuksia

Suosittelemme lukemaan netistä sähkön kilpailutus kokemuksia. Näin voit varmistua siitä, millainen on paras sähkön kilpailutus.

On myös järkevää googlata asiakkaiden kokemuksia eri sähköyhtiöistä. Eri sähköyhtiöiden käytännöt voivat poiketa toisistaan, mikä voi herättää kysymyksiä.

Kokemusten mukaan sähkön kilpailutus on lähes aina kannattavaa. Useimmiten aikaisemman sähkösopimuksen tilalle löytyy uusi ja parempi eli edullisempi tai vihreämpi sähkösopimus.

Sähkön kilpailutuksen erot yksityishenkilön ja yrityksen välillä

Sähkön kilpailuttaminen on hieman erilaista riippuen siitä, kilpailutetaanko sähköjä yrityksen, vai yksityishenkilön käyttöön.

Molemmille löytyy valikoimista valmiita sähkösopimuksia, mutta isompien yritysten kohdalla usein tehdään yksilöityjä ratkaisuja ja sopimuksia. Tämä siksi, että sähkön kulutus on useimmilla yrityksillä huomattavasti suurempaa.

Sähkön kilpailutus kotitalouksille

Sähkön kilpailutus kotitalouksille on yksinkertaista, onhan suurin osa sähköyhtiöiden valikoimasta suunnattu nimenomaan kotitalouksille. Yhtiöiden tarjousten vertailu on helppoa Summarumin sähkövertailutyökalun sekä kilpailutuksen avulla.

Monia sähkösopimuksen tekeminen marketin tai kadun sähkömyyjältä voi houkuttaa sen helppouden takia. Verkossa taas sähkökilpailutus on mahdollista tehdä samalla hakemuksella usealta sähköyhtiöltä. Siirry sähkövertailuun sivun ylälaidasta.

Sähkön kilpailutus yrityksille

Toisin kuin yksityishenkilöitä, yrityksillä ei ole turvana kuluttajansuojaa. Siksi yrityksen kannattaa pistää luotettavan sähköyhtiön tuntomerkit mieleen ja valita yritykselle parhaimman palvelun tarjoava sähköyhtiö. Yrityksen sähkön kilpailutus on järkevää samoista syistä kuin kuluttajankin: tämä voi kerryttää säästöä kuukausi- ja vuositasolla.

Vihreän sähkön valitseminen yritykselle on kilpailuetu. Sillä yritys voi viestiä osallistuvansa ilmastotalkoisiin ja tukevansa kestävän kehityksen periaatteita.

Jotkin yhtiöt haluavat palvella yritysasiakkaitaan pelkästään henkilökohtaisten B2B-myyjien kautta, eikä valmiita sopimuksia ole välttämättä nähtävillä ollenkaan. Siksi sähkön kilpailutus yrityksille ei ole aina yhtä suoraviivaista kuin mitä se on yksityishenkilöille.

Yrityksen sähkön kilpailutus suurelle energiankulutukselle

Sähkön kilpailutus yrityksille on tehty helpommaksi, sillä jotkin sähköyhtiöt tarjoavat pörssisähkösopimuksia, jotka toimivat ns. salkunhoitajan avulla. Tällainen palvelu on tarkoitettu ison energiankulutuksen omaavalle yritykselle.

Näiden sopimusten tarkoituksena on sekä suojata sähkösopimuksen hintaa sähkömarkkinoiden noustessa, sekä saada yrityksen sopimus kiinni edullisempaan sähköön markkinan hinnan kääntyessä laskuun.

Huomioi nämä asiat sähkön kilpailuttajassa

Listasimme tähän huomionarvoisia asioita, jotka sinun kannattaa pitää mielessä sähkökilpailuttaja palvelua valitessasi.

  1. Kilpailuta sähkön hinta puolueettomalla toimijalla.
  2. Kilpailuta sähkö maksuttomassa palvelussa.
  3. Katso, ettei sähkösopimuksen kilpailuttaminen sido sinua mihinkään.
  4. Valitse paras sähkön kilpailutus sivusto, eli Summarum.

1. Puolueeton sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutuksen tulee olla puolueetonta. Me Summarumilla suosittelemme aina edullisinta sähkösopimusta täysin puolueettomasti.

Kilpailutamme sähkösopimukset kaikilla yhteistyökumppaneillamme nopeasti ja luotettavasti.

2. Maksuton sähkövertailu

Sähkön hintakilpailutus tulisi olla sinulle aina ilmaista. Summarumin sähkövertailu onkin sinulle täysin maksutonta. Sähkön kilpailuttamisen tulisi tuoda säästöjä asiakkaalle.

Tästä syystä kilpailuttamisesta ei pidä koitua ylimääräisiä maksuja, muutenhan todellista säästöä ei kerry. Kilpailuta sähkön hinta avullamme ja vältyt ylimääräisiltä maksuilta!

3. Sähkökilpailutus ei vaadi sitoutumista

Sähköliittymän kilpailutus ei Summarumilla vaadi sitoutumista. Saat siis aina rauhassa miettiä ja vertailla vaihtoehtoja. Sähkön hinnan kilpailuttaminen ei siis meillä sido sinua mihinkään.

4. Luotettava sähkön kilpailutus netissä

Sähkön kilpailuttajan tulisi olla luotettava yritys. Mitä läpinäkyvämmin sähkön kilpailuttaja antaa tietoja sähkövertailusta ja itsestään, sen luotettavampi kilpailutussivusto on. Me Summarumilla toimimme läpinäkyvästi ja teemme yhteistyötä vain luotettavien sähköntoimittajien kanssa.

Lue kokemuksia sähkön kilpailuttamisesta ja vertaile eri sivustoja keskenään.

kilpailuta

Hallitse nämä neljä asiaa ennen kuin sähköyhtiön kilpailutus alkaa

Seuraavat neljä asiaa on ymmärrettävä, jotta pystyt vertailemaan ja sen kautta valitsemaan itsellesi sopivimman sähkösopimuksen:

  1. Asumismuoto
  2. Asunnon lämmitystapa
  3. Nykyinen sähkösopimus
  4. Energialähteet

Nämä tekijät ymmärtämällä sinulla on varsin hyvät valmiudet tehdä juuri omiin tarpeisiisi sopiva sähkösopimus. Lisäksi osaat valita budjettiisi sopivan sopimuksen. Sähköyhtiön kilpailutus voi siis alkaa!

LUE LISÄÄ: Sähkösopimus-opas

Tämä hyödyllinen sähkösopimuksen valintaopas on laadittu auttamaan sinua löytämään sinulle sopiva, käyttöösi paras sähkösopimus.

Kerromme siinä, kuinka säästät rahaa sähkölaskuissa tai pidät huolta siitä, että asumismuotosi on energiatehokas. Sähkösopimuksen valintaopas vastaa myös kysymyksiin sähkötoimittajan vaihtamisesta, sähkönkulutuksesta ja Suomen energiamarkkinoista. Lisää aiheesta sähkökatkot Suomessa sen sijaan löydät linkistä.

Kilpailuta sähkösopimus, mutta vältä näitä

Jos et ole koskaan aiemmin vaihtanut sähkösopimustasi, se voi tuntua hieman hankalalta. Joskus voi tuntua houkuttelevammalta vain pysyä nykyisessä sopimuksessa, kun tarjonta on laaja ja näennäisesti jokainen sähkötarjous sisältää valtavasti erilaista tietoa.

Ei kannata huolestua: sähkön kilpailutus on lopulta paljon suoraviivaisempaa kuin luulisi ja sähkösopimus netistä varsin helppo hankkia. Tässä on muutamia tärkeitä asioita, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota, kun aloitat sähkön hintojen vertaamisen.

Peruutusmaksut

Jos sinulla on kiinteähintainen sähkösopimus ja päätät jättää sen ennen määräajan päättymistä, olet melkein varmasti velvollinen maksamaan peruutusmaksun toimittajalle. Arvo vaihtelee yhtiöiden välillä, mutta yleensä se on suhteellisen pieni hinta.

Jos kuitenkin joudut maksamaan kymmeniä euroja jättääksesi nykyisen tarjouksesi, kannattaa todennäköisesti odottaa kauden loppuun.

Jos käytät vaihtuvahintaista sähköä, sinun ei tarvitse maksaa peruutusmaksuja.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Etsiessäsi sähkösopimusta, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti myös muista palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Lainojen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen

Kilpailuta sähköyhtiöt ja löydä paras sähkösopimus jo tänään

Mahdollisimman alhainen hinta ei enää ole tärkein kriteeri parasta sähkösopimusta etsiessä. Vuoden 202 aikana suomalaisia kuluttajia on enenevissä määrin kiinnostanut myös ympäristövaikutukset, sekä paikallisen sähköyhtiön tukeminen tai muuten lähituotannon tukeminen.

Pakettiin sopii myös energiatehokkaiden laitteiden valinta. Se on yksi tärkeimmistä tavoista vähentää ensin omaa kulutusta, ja sen jälkeen sopivalla sähkösopimuksella pitää laskujen hinnat kurissa.

Vertailu ja sähkösopimuksen kilpailuttaminen parhaan diilin löytämisessä tulee tarpeeseen heti, kun omat kulutustottumukset ovat selvillä.

Vertailun avulla voit säästää useamman asukkaan talouksissa jopa yli 100€ vuodessa. Paras sähkön kilpailutus rakentuu kärsivällisestä taustatyöstä oman kulutuksen suhteen, sekä tutustumisesta tarjontaan.

Kauppakeskusten ja katujen sähkömyyjiltä ei välttämättä aina löydy markkinoiden parasta sähkötarjousta. Siksipä sinun kannattaakin suunnatta nettiin, ja kilpailuttaa sähkösopimus usealta eri sähköyhtiöltä yhdellä lomakkeella.

Sähkön kilpailuttaminen voi tuoda mukanaan tuntuvat säästöt vuositasolla. Käy kurkkaamassa millaista sähköä sinulle tarjotaan tällä hetkellä! Muista, että itse sähkön kilpailutus vielä sido mihinkään.

Miksi Summarum on paras sähkön kilpailutus netissä?

Paras sähkösopimus on selvitettävissä kätevän vertailupalvelumme avulla. Voit vertailla erilaisia suomalaisia sähköyhtiöitä ja löytää edullisen sähkösopimuksen itsellesi. Sopimuksen tekeminen onnistuu sivuillamme näppärästi ja kaiken lisäksi ilmaiseksi. Kilpailuta sähköyhtiöt nyt!

3 sähkönsäästövinkkiä:

  • Alenna huoneiden ja eri tilojen lämpötilaa
  • Puhdista pölyt valaisimista ja vaihda valonlähteet ledeihin
  • Pidä kodinkoneet puhtaina ja sulje aina ne laitteet, joita et käytä

Usein kysyttyä

Miten sähkö kilpailutetaan?
Sähkösopimuksia voi kilpailuttaa Summarumin vertailutyökalun avulla. Voit katsoa, minkälainen sopimustyyppi ehtoineen ja sähkönhintoineen sopii nykyiseen elämäntilanteeseesi parhaiten.
Miksi sähkö kannattaa kilpailuttaa?
Sähkön kilpailutuksen avulla sinun on mahdollista, riippuen sopimustyypistä ja markkinatilanteesta, säästää jopa tuhansia euroja. Koska jokainen meistä kuluttaa sähköä päivittäin, sen vaihtoehtoisiin tarjouksiin on jokaisen syytä tutustua huolellisesti.
Milloin sähkö kannattaa kilpailuttaa?
Koska vain! Voit odottaa joko muuttoon tai muuhun elämäntilanteen muutokseen asti, tai hyvin stabiilissa tilanteessa tarkistaa, onko nykyinen sopimuksesi ajan tasalla. Usein markkinoilla on olemassa nykyistä sopimustasi kilpailukykyisempi tarjous, joten se on tietysti syytä selvittää.
Voiko nykyisen sähkösopimuksen aina kilpailuttaa?
Jos sinulla on kiinteän hinnan tariffi nykyisen toimittajan kanssa, tarkista, onko sopimuksen irtisanomisesta ennenaikaisesti poistumismaksu. Jos on, sinun on otettava tämä hinta huomioon hintavertailussasi, koska se voi niellä osan mahdollisista säästöistä. Jos voit antaa tariffinimesi saadessasi tarjouksen, voimme näyttää tariffisi poistumismaksut näytettäessä sinulle mahdollisia säästöjä.
Miten valmistaudun sähkövertailuun?
Taustatyön osalta sinun kannattaa ensin tutustua tarkasti omaan keskivertokulutukseesi kuussa. Asumismuodosta ja elämäntyylistä riippuen henkilökohtainen kulutus on keskimäärin 2000 kWh/vuodessa. Kulutuksen lisäksi sähkövertailuun kannattaa valmistautua selvittämällä nykyisen sopimuksen hinta ja muut ehdot, kuten onko sinulla toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sopimus. Myös sähkön ekologista puolta kannattaa miettiä etukäteen.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: