Sähkön kilpailutus

Ladataan..
Ladataan lomaketta..

Sähkövertailun vaiheet

Olemme pyrkineen toteuttamaan mahdollisimman yksinkertaisen sähkövertailupalvelun, jotta sähkösopimusten vertailu ja kilpailuttaminen onnistuisi vaivattomasti. Tiedostamme kuitenkin sen, että kaikki sähköön liittyvät asiat eivät ole yksinkertaisia.

Tämän takia olemme avanneet sähkövertailun vaihe vaiheelta tälle sivulle, joka pysyy mukanasi koko sähkövertailun ajan.

sähkö

1/3 – Hakijan perustiedot:

Postinumero

Sähkövertailussa lähdetään liikkeelle syöttämällä asuinpaikkakuntasi postinumero. Tämän perusteella pystymme tarkistamaan alueellasi toimivat sähköyhtiöt sekä sähkönsiirtoyhtiöt.

Sähköposti

Sähköpostin antaminen on tärkeää erityisesti siinä tapauksessa, jos sähkövertailun tekeminen jää sinulla kesken. Sähkövertailun voi tallentaa Tulokset-sivulla – eli sivulla, jossa sähkösopimuksia pystyy vertailemaan.

Asuntotyyppi

Asumistyyppivaihtoehtoja on kolme:

 1. Omakotitalo
 2. Kerrostaloasunto
 3. Rivitaloasunto

Jos mikään mikään edellä mainituista talotyypeistä ei sovi tilanteeseesi, valitse lähimmin tilannettasi vastaava asumismuoto.

Energiankulutus

Tämä vaihe on hyvin tärkeä sähkövertailun kannalta, koska sähkön käytön perusteella laskemme hinta-arvion uudelle sähkösopimukselle. Tässä vaiheessa kysymme sinulta sähkön vuosikulutusta, johon voi vastata yksinkertaisesti kyllä tai ei.

Tiedän kulutukseni: Anna arvio vuosikulutuksesta kilowattitunteina (kWh).

En tiedä kulutustani: Kulutuksesi lasketaan seuraavien tietojen perusteella:

 • Asunnon koko neliömetreinä; selviää esimerkiksi asuntosi vuokrasopimuksesta.
 • Asukkaiden lukumäärä: kuinka monta vakituista asukasta asunnossa asuu?
 • Sähkösauna ja sen käyttö: sähkösaunan aktiivinen käyttö voi lisätä merkittävästi sähkönkulutusta.

Nykyisen sähkösopimuksen hinta

Nykyisen sähkösopimuksen hinta vaikuttaa olennaisesti siihen, mitä sähkösopimuksia esitämme sinulle myöhemmin. Huomioi, että annat meille arvion nykyisen sähkösopimuksen kuukausihinnastasi ilman sähkönsiirtomaksua.

Arvion nykyisen sähkösopimuksen hinnasta selviää esimerkiksi vertaamalla kahta tai useampaa viimeisintä sähkölaskua. Jos laskujen summat ovat olleet esimerkiksi 18, 23 ja 26 euroa, on nykyisen sähkösopimuksesi hinta näiden keskiarvo eli 22,30 euroa / kuukaudessa.

Tiedät sitten nykyisen sopimuksesi hinnan tai et, pyydämme molemmissa tapauksissa sinua ilmoittamaa nykyisen sähköyhtiösi sekä sähkonsiirtoyhtiösi. Näiden tietojen perusteella pystymme laskemaan tarkemmin nykyisen sopimuksesi hinnan.

Nykyinen sopimus

Nykyinen sopimustyyppi on merkittävä tieto uuden sopimuksen aktivoinnin kannalta. Jos sinulla ei ole voimassa olevaa sähkösopimusta, sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus tai olet muuttamassa, voit huoletta kilpailuttaa ja vertailla sähkösopimuksia.

Huomaa kuitenkin, että nykyisen määräaikaisen sähkösopimuksen kanssa tulee olla tarkkana. Lisätietoa määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanomisesta löydät täältä.

2/3 – Tulokset ja lisäpalvelut

Tulokset

Tulokset-sivulla näet antamiesi tietojen perusteella sopivat sähkösopimukset. Sopimukset ovat hintajärjestyksessä alkaen edullisimmasta.

Tulokset sivulla näet seuraavat tiedot:

 • Sähköyhtiön nimi; esimerkiksi Lumo Energia
 • Sähkön kulutushinta kilowatteina; esimerkiksi 0,062€/kWh
 • Sopimukseen sisältyä kiinteä kuukausimaksu: esimerkiksi 4,50€/kk
 • Sopimustyyppi: esimerkiksi määräaikainen
 • Sähkön tuotantotapa: esimerkiksi 100% vesivoima
 • Sopimuksen arvioitu vuosihinta: esimerkiksi 250€ / vuosi

Lisäpalvelut

Sähköyhtiö saattaa tarjota sopimukseen lisäpalveluita, kuten ympäristöä tukevia ominaisuuksia. Esimerkiksi pienestä lisähinnasta saat vaihdettua ilmastoa kuormittavan hiilivoiman uusiutuvaksi energialähteeksi, kuten tuuli- tai vesivoimaksi.

3/3 – Hakemuksen viimeistely

Tilaajan tiedot

Kun joko nykyistä edullisempi tai vihreämpi sopimus on löytynyt, voidaan siirtyä sopimushakemuksen viimeistelyyn. Alkuun tarvitsemme yhteystietosi, jotka välitetään sopimuksesta vastaavalle sähköyhtiölle.

Muista vaihtaa eri laskutusosoite, jos haluat paperilaskut toiseen osoitteeseen.

Yhteenveto

Hakemuksen viimeisessä vaiheessa näet yhteenvedon uudesta sopimuksestasi. Lisäksi tarvitsemme sopimuksen viimeistelyyn vielä…

 • Tiedon, muutatko uuteen osoitteeseen
 • Toivomasi sopimuksen alkamispäivän
 • Henkilötunnuksesi

Sähkövertailuun valmistautuminen

Sähköevertailuun kannattaa valmistautua, jotta sen tekeminen onnistuisi mahdollisimman sujuvasti. Ennen sähkösopimuksen kilpailuttamista varmista, että osaat vastata seuraaviin kysymyksiin:

asuntolaina

Kuinka paljon kulutat sähköä vuodessa?

Arvio sähkönkulutuksesta on tärkeä, koska sen perusteella teemme arvion kuinka paljon tietty sopimus tulee maksamaan vuodessa. Voit arvioida omaa sähkönkulutustasi eri tavoin. Paras tapa on hyödyntää jotain verkosta löytyvää kulutuslaskuria. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää meidän laskuriamme, joka tulee vastaan sähkövertailussa.

Laskurin lisäksi voit tarkastella viimeisimpiä sähkölaskujasi ja tehdä arvion niiden perusteella. Useimmat sähköyhtiöt tarjoavat myös sovelluksen sähkönkulutukseen, jonka kautta voit yrittää selvittää vuosikulutustasi.

Mikä on nykyisen sähkösopimuksen hinta?

Jos sinulla on voimassa oleva sähkösopimus, tarkista sen hinta sopimuksesta. Vertailussa pyydämme nykyisen sähkösopimuksen hintaa per kuukausi. Jos sopimukseen kuuluu kiinteä perusmaksu, ilmoita se vertailussa. Jos taas nykyisen sopimuksen kuukausihinta riippuu kulutuksesta, laske keskiarvohinta kuukaudelle esimerkiksi viimeisten sähkölaskujen perustella.

Minkälainen nykyinen sopimus on ehdoiltaan?

Ehdoilla tarkoitetaan erityisesti sopimuksen tyyppiä, eli onko se esimerkiksi toistaiseksi voimassa tai määräaikainen. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa ilman painavaa syytä, minkä takia et voi kilpailuttaa määräaikaista sähkösopimusta. Määräaikaisen sähkösopimuksen saa irtisanottua esimerkiksi muutettaessa tai peruutusmaksua vastaan.

Oletko valmis maksamaan lisähintaa uusiutuvasta energiasta?

Toivomme, että mahdollisimman moni sähkösopimuksia vertaileva ottaa huomioon sähkön tuotantotavan. Vertailussamme on mukana lukuisia sopimuksia, jotka on tuotettu joko osittain tai kokonaan uusiutuvasta energiasta. Mieti siis ennen vertailun tekemistä, että oletko valmis maksamaan muutaman euron enemmän kuussa ilmaston hyväksi.

Sähkön kilpailutuksella tiputat sähkölaskun hintaa

Sähkön kilpailutuksen ansiosta voit varmistaa, että saat tehtyä itsellesi kilpailukykyisen sähkösopimuksen. Kilpailutuksen ansiosta olet myös saattanut tutustua tarkemmin omaan kulutukseesi, tutkaillut markkinoilla toimivia energiayhtiötä ja heidän hyvin erilaisia tarjouksiaan.

 

tarjoukset

Kilpailuttamisen lisäksi on muitakin keinoja tiputtaa sähkölaskun hintaa. Tärkein on tietysti mainitsemamme oman kulutuksen tarkkailu. On olemassa paljon tapoja vähentää sähkön käyttöä, mikä puolestaan vähentää laskujen kustannuksia. Tässä on muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit pitää kustannukset alhaisina:

 1. Energiansäästölamput
 2. (Lyhyt) suihku kylpyammeen sijaan
 3. Perinteinen pyykinkuivaus kuivausrummun sijaan
 4. Energiatehokkaat laitteet

Tarpeisiin sopiva sähkösopimus vertailun avulla

Vaihto halvemmalle sähköntoimittajalle voi säästää useita euroja laskuissasi. Aina ei kuitenkaan ole kyse siitä, kuinka paljon rahaa voit säästää. Toki joskus saatat olla myös vain (1) kyllästynyt epätoimivaan asiakaspalveluun tai (2) haluat ehkä lisää käyttömahdollisuuksia sovellusten ja muiden ohjelmien kautta.

Edullisin sähkösopimus on hyvin kuluttajakohtainen. Pääsääntö kuitenkin on, ettet tartu ensimmäiseen kiinteähintaiseen sopimukseen. Sähkösopimuksen edullinen hinta liittyy aina sähkön kuluttamiseen ja kulutussähkön hintaan.

Kolmas (3) ja mahdollisesti tärkein syy vaihtaa sähköntoimittajaa on erilaiset vihreät sähkösopimukset ja niiden sisältö.

Vihreä sopimus

Vihreä sopimus on usein hieman kalliimpi, muttei kuitenkaan aina. Voit säästää määräaikaisella vihreän sähkön sopimuksella useita kymmeniä euroja vuodessa verrattuna siihen, että maksat kiinteää kuukausihintaa.

Vihreä sähkö tulee siis uusiutuvista energialähteistä, kuten auringonvalosta, tuulesta, vedestä, kasveista ja maalämmöstä (joka tulee maapallon ytimestä). Voit tarkistaa toimittajien vihreät valtakirjat verratessasi sähkökauppoja. Lisää uusiutuvan energian sopimuksista voit lukea vihreä sähköä käsittelevästä artikkelistamme.

Vertailun vaikutus sähkösopimuksen hintaan

Yleislaskut muodostavat suuren osan kotitalouksien menoista useimmille meistä. Kaasun ja sähkön hintojen noustessa edellisvuodesta on tärkeämpää kuin koskaan löytää tapa vähentää kustannuksia.

Miten hinta sitten lasketaan vertailussa? Sinun tulee ottaa neljä pääasiaa huomioon:

 1. Sopimustyyppi
 2. Kuukausimaksu
 3. Sähkön hinta
 4. Peruutushinta

Vertailussa on tärkeää, että kykenet laskemaan joka kuukaudelle arvioidut summat. Jos sähkön hinta (sopimus 1) on esimerkiksi 6 senttiä per kWh, ja kulutuksesi on keskimäärin 90 kWh/kuukaudessa, sähkösi maksaa noin 8€ kuussa. Tämä voi siis tuntua halvemmalta kuin esimerkiksi 15 €/kuukaudessa (sopimus 2) kiinteähintainen sähkösopimus.

Jos kuitenkin kuukausimaksu ensimmäisessä sopimuksessa on esimerkiksi 4€, peruutusmaksu 3€ ja sähkönkulutuksesi nousee esimerkiksi talvikuukausina, ei kuukausihinnassa ole suurta eroa.

Hallitse nämä asiat ennen vertailua

Seuraavat neljä asiaa on ymmärrettävä, jotta pystyt vertailemaan ja sen kautta valitsemaan itsellesi sopivimman sähkösopimuksen:

 1. Asumismuotosi
 2. Asunnon lämmitystavat
 3. Nykyinen sähkösopimus
 4. Energialähteet

Nämä taidot hallitsemalla sinulla on hyvät valmiudet tehdä sinulle sopiva sähkösopimus. Lisäksi osaat valita budjettiisi sopivan sopimuksen.

Sähkösopimuksen valintaoppaasta löydät kattavammin tietoa vertailusta. Tämä opas vastaa muun muassa kysymyksiin sähkötoimittajan vaihtamisesta, sähkönkulutuksesta ja Suomen energiamarkkinoista. Voit lukea lisää siitä, kuinka säästää rahaa sähkölaskuissa tai pitää huoli siitä, että asumismuotosi on energiatehokas.

Varo näitä asioita

Jos et ole koskaan aiemmin vaihtanut sähkösopimustasi, se voi tuntua hieman hankalalta. Joskus voi tuntua houkuttelevammalta vain pysyä nykyisessä sopimuksessa, kun tarjonta on laaja ja näennäisesti ne sisältävät valtavasti erilaista tietoa.

Kannattaa kuitenkin uskoa, kun sanomme, että sähkön kilpailuttaminen on paljon suoraviivaisempaa kuin luulisi. Tässä on muutamia tärkeitä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun aloitat sähkön hintojen vertaamisen.

Peruutusmaksut

Jos sinulla on kiinteähintainen sopimus ja päätät jättää sen ennen määräajan päättymistä, olet melkein varmasti velvollinen maksamaan peruutusmaksun toimittajalle. Arvo vaihtelee yhtiöiden välillä, mutta yleensä se on suhteellisen pieni hinta. Jos kuitenkin joudut maksamaan kymmeniä euroja jättääksesi nykyisen tarjouksesi, kannattaa todennäköisesti odottaa kauden loppuun.

Jos käytät vaihtuvahintaista sähköä, sinun ei tarvitse maksaa peruutusmaksuja.

Polttoaineseos – vihreän energian toimittajat

Ilmastonmuutos on tiedettävästi suuri ongelma. Monet kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia vähentämään hiilijalanjälkeään. Siksi sellaisen sähköntoimittajan valitseminen, joka käyttää vain tai lähinnä uusiutuvia polttoaineita, on loistava tapa osallistua ilmastonmuutoksen hillintään. Suomessa on useita sähköyhtiöitä, jotka tarjoavat 100% uusiutuvan energian sopimuksia.

Vertaile ja löydä paras sähkösopimus

Kuten tämän sivun kautta on hyvin selvinnyt, sähköntuotantoyhtiöiden asiakkaat tänä päivänä ovat varsin kirjava joukko, ja niinpä on mahdotonta yksiselitteisesti nimetä vain yhtä parasta sähkösopimusta. Omaa sähkönkulutustaan tarkkailemalla ja arvioimalla on kuitenkin mahdollista hahmotella oma kulutustapa, mikä rajaa pois suuren osan ehdottomasti epäsopivista vaihtoehdoista.

Myös Suomen sähkömarkkinat kehittyvät jatkuvasti. Esimerkiksi sähkönsiirtohinnoissa on tiedossa suuria muutoksia lähitulevaisuudessa. Siksi on tärkeää pysähtyä välillä ja miettiä, onko oma sähkösopimus sopiva nykyiseen elämäntyyliin, vai olisiko markkinoille ilmestynyt jotain sopivampaa, edullisempaa tai ympäristöystävällisempää.

Tiivistetysti voi todeta, että paras sähkösopimus on se, joka istuu parhaiten omaan elämäntapaan ja arvomaailmaan.

Löydä paras sähkösopimus

Mahdollisimman alhainen hinta ei enää ole tärkein kriteeri parasta sähkösopimusta etsiessä. Vuoden 2020 aikana kuluttajia on enenevissä määrin kiinnostanut myös ympäristövaikutukset sekä paikallisen sähköyhtiön tukeminen tai muuten lähituotannon tukeminen.

Pakettiin sopii myös energiatehokkaiden laitteiden valinta, sillä se on yksi tärkeimmistä tavoista vähentää ensin omaa kulutusta, ja sitten sopivalla sähkösopimuksella pitää laskujen hinnat kurissa.

Vertailu ja kilpailuttaminen parhaan sopimuksen löytämisessä tulee tarpeeseen heti, kun omat kulutustottumukset ovat selvillä. Vertailun avulla voit säästää useamman asukkaan talouksissa jopa yli 100€ vuodessa. Paras sähkön kilpailutus rakentuu kärsivällisestä taustatyöstä oman kulutuksen suhteen sekä tutustumisesta tarjontaan.

Miksi Summarum on paras sähkön kilpailutus netissä? Paras sähkösopimus on selvitettävissä kätevän vertailupalvelumme avulla. Voit vertailla erilaisia suomalaisia sähköyhtiöitä ja tehdä sopimuksen sivuillamme näppärästi ja helposti.

Usein kysyttyä

Miten sähkö kilpailutetaan?
Sähkösopimuksia voi kilpailuttaa Summarumin vertailutyökalun avulla. Voit katsoa, minkälainen sopimustyyppi ehtoineen ja sähkönhintoineen sopii nykyiseen elämäntilanteeseesi parhaiten.
Miksi sähkö kannattaa kilpailuttaa?
Sähkön kilpailutuksen avulla sinun on mahdollista säästää kymmeniä euroja vuodessa. Koska jokainen meistä kuluttaa sähköä päivittäin, sen vaihtoehtoisiin tarjouksiin on syytä tutustua huolellisesti.
Milloin sähkö kannattaa kilpailuttaa?
Koska vain! Voit odottaa joko muuttoon tai muuhun elämäntilanteen muutokseen asti, tai hyvin stabiilissa tilanteessa tarkistaa, onko nykyinen sopimuksesi ajan tasalla. Usein markkinoilla on olemassa nykyistä sopimustasi kilpailukykyisempi tarjous, joten se on tietysti syytä selvittää.
Voiko nykyisen sähkösopimuksen aina kilpailuttaa?
Jos sinulla on kiinteän hinnan tariffi nykyisen toimittajan kanssa, tarkista, onko sopimuksen irtisanomisesta ennenaikaisesti poistumismaksu. Jos on, sinun on otettava tämä hinta huomioon hintavertailussasi, koska se voi niellä osan mahdollisista säästöistä. Jos voit antaa tariffinimesi saadessasi tarjouksen, voimme näyttää tariffisi poistumismaksut näytettäessä sinulle mahdollisia säästöjä.
Miten valmistaudun sähkövertailuun?
Taustatyön osalta sinun kannattaa ensin tutustua tarkasti omaan keskivertokulutukseesi kuussa. Asumismuodosta ja elämäntyylistä riippuen henkilökohtainen kulutus on keskimäärin 2000 kWh/vuodessa. Kulutuksen lisäksi sähkövertailuun kannattaa valmistautua selvittämällä nykyisen sopimuksen hinta ja muut ehdot, kuten onko sinulla toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sopimus. Myös sähkön ekologista puolta kannattaa miettiä etukäteen.