sähkö » Asennemuutos mullistaa sähkömarkkinoita – oston esteenä ei enää ole aavistuksen kalliimpi hinta

Asennemuutos mullistaa sähkömarkkinoita – oston esteenä ei enää ole aavistuksen kalliimpi hinta

Viimeksi päivitetty 23.01.2021

#asenneilmasto #uusiutuvaenergia #vihreäsähkö

Teimme vuoden 2020 loppupuolella selvityksen kuluttajien suhtautumisesta vihreään sähköön ja tulokset yllättivät positiivisesti.

Jokimaisema

Takavuosien asenneilmastoa selvittänyt Yle uutisoi vuonna 2014 suomalaisten arvostavan uusiutuvaa energiaa, muttei kuitenkaan niin paljoa, että sitä ostettaisiin. Vuonna 2019 YLE tarttui samaan aiheeseen ja selvitti olisiko asenneilmastossa tapahtunut jo muutoksia. Tuolloin suomalaisten halukkuus ostaa vihreää sähköä istui tiukasti paikallaan vuoteen 2014 verrattuna.

Vuosi 2020 toi tullessaan monenlaista, ja yhtenä positiivisena asiana tekemämme selvityksen mukaan suomalaisten mielipide sekä konkreettinen toiminta vihreän sähkön osalta ovat vihdoin muuttaneet suuntaansa.

Selvityksen tulokset pureskeltuna

Selvityksestämme käy ilmi, että yli 80 prosenttia vastaajista pitää sähkönkulutuksen ympäristövaikutuksia hyvin tai melko tärkeänä asiana.

Lisäksi vastaajista 10 prosenttia profiloi itsensä ryhmään, jossa ympäristöasiat otetaan huomioon jokaisessa kulutuspäätöksessä. 63 prosenttia puolestaan profiloi itsensä ryhmään, jossa ympäristöasiat otetaan keskivertokuluttajaa paremmin huomioon. Vastanneista vain 5 prosenttia profiloi itsensä ryhmään, joka ei ole kiinnostunut ympäristöasioista.

Selvityksessä korostuu se, että suomalaiset ovat tarkkoja raha-asioistaan, eikä rahaa haluta ylenmäärin kuluttaa, kun kyseessä on vihreä sähkösopimus, vastaajista yli puolet, 54 prosenttia on lähdössä valitsemaan seuraavaa sähkösopimustaan matalan hinnan sekä uusiutuvien energialähteiden perusteella.

Lisäksi selvitys osoittaa, että vihreästä sähköstä ei enää vain puhuta, nimittäin sitä myös kulutetaan. Vastaajista noin 60 prosenttia oli valmis maksamaan kohtuullista lisähintaa uusiutuvasta energiasta. Lisähinnan hintahaarukka ulottuu reilun 20 euron vuosimaksuun.

Miksi asenneilmasto oli kypsä muutokselle vuoden 2020 lopussa?

Vuosi 2020 toi tullessaan merkittäviä muutoksia, joiden keskellä yhä elämme. Etäisyyden ottaminen läheisiin, perinteisiin työpisteisiin, opinahjoihin sekä harrastustoimintaan on pakon edessä muuttanut ajatteluamme.

Kun perinteistä harrastamista, urheilu- ja kulttuuritoimintaa on rajoitettu merkittävästi, moni on kulkenut vuoden 2020 aikana useamman kerran luonnossa – vetten äärellä tai metsissä. Luonnonhelma on edelleen se paikka meille suomalaisille, joka antaa ajatuksen virrata ja hengähtää.

Voikohan olla, että viime vuonna suhteemme luontoon on saanut vahvistusta ja kunnioitus luonnon monimuotoisuutta kohtaan on saanut uusia sävyjä?

Voikohan olla, että ihmisillä on ollut viime vuoden aikana aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia pohtia omaa kulutuskäyttäytymistään sekä suhteuttaa sitä luontosuhteeseensa?

Kun asenneilmasto muuttuu, me autamme tekemään konkreettisia valintoja

Kun suomalaisille sähkön hinta on edelleen tärkein ostamisen kriteeri on kilpailuttaminen aina vastaus parhaimman tuotteen löytämiselle. Summarumin tavoite on auttaa jokaista löytämään sen itselle parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Palvelussamme jokainen voi kilpailuttaa sähkösopimuksensa maksuttomasti ja halutessaan myös uusiutuvia energialähteitä suosien.

Auttaaksemme jokaista valinnassaan olemme listanneet kaikki Suomen suosituimmat sähköyhtiöt ja jakaneet ne eri kategorioihin hinnan, ekologisuuden ja käyttäjäystävällisyyden mukaan.

Lisäksi olemme laatineet kuluttajien käyttöön sähkösopimuksen valintaoppaan jossa painotetaan oman sähkönkulutuksen ymmärtämistä.

Lue myös: