sähkö » Mitä jos sähkösopimuksen tekeminen jää viime tippaan?

Mitä jos sähkösopimuksen tekeminen jää viime tippaan?

Viimeksi päivitetty 02.09.2021

#Sähkösopimus

Ennen muuttoa sinun tulee irtisanoa vanha sähkösopimuksesi ja päivittää uusi sähkösopimus uuteen kotiisi. Tähän on syytä varata aikaa, sillä ennen sopimuksen tekoa on erittäin suositeltavaa verrata eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia halvimman hinnan löytämiseksi. Voit saada sähkösopimuksen soittamalla sähköyhtiölle ja toimittamalla niille nimesi ja uuden osoitteesi.

Monet meistä ovat niin keskittyneitä tavaroiden järjestelyyn, pakkaamiseen ja muuhun muuttohulinaan, että asiat, kuten erilaisten sopimusten tekeminen, saattavat unohtua täysin. Jos näin käy, lopputulos saattaa olla muun muassa muutto kylmään, pimeään asuntoon. Tämän lisäksi kirjeesi ovat saattaneet mennä vanhaan osoitteeseen tai kadota täysin.

Ongelma ei niin konkreettisten asioiden unohtamisessa on se, että niiden unohtumisen huomaa vasta, kun on jo liian myöhäistä. Sopimukset ja muut asiat ovatkin yleisin asia, jotka unohtuvat muuton aikana. Totuus on, että monet Suomessa asuvat unohtavat tehdä uuden sähkösopimuksen.

Toisen ongelman aiheuttavat etäluettavat sähkömittarit. Aikoinaan oli mahdollista, että sähkösopimuksen päivittämättä jääminen ei aiheuttanutkaan virtakatkoksia, sillä uusi asukas on voinut elellä vanhan asukkaan sähkösopimuksella. Etäluettavien mittareiden takia näin ei voi olla, vaan sopimus siirtyy vanhan asukkaan mukana uuteen osoitteeseen. Niiden avulla kuitenkin uusi sähkösopimus on kätevämpi ja nopeampi kytkeä päälle.

Tavallisin unohdus kuitenkin Suomessa asuvilla on se, että sähkösopimus unohtuu, kun muutetaan taloyhtiöstä omakotitaloon. Monet taloyhtiöt hoitavat sähkösopimusasiat automaattisesti, eli asukkaan ei ole tarvinnut huolehtiakaan moisista sopimuksista.

Vaikka ongelma on yleinen, ei se tee siitä silti yhtään kannattavampaa. Suomen sähkökentällä tapahtuu jatkuvasti, ja siksi kuluttajien kannattaisi pysyä mukana aktiivisesti. Kun jätät asiat viime tippaan, menetät mahdollisuutesi huolelliseen sähkösopimusten kilpailuttamiseen. Tältä näyttävät Suomen tilastot:

Valtaosa suomalaisista ostaa kalleinta, eli kiinteähintaista sähköä: Sähköyhtiöt mielellään kauppaavat kiinteähintaista sähköä monestakin syystä. Siksi ei myöskään ole yllätys, että valtaosa nappaa kyseisen sopimuksen muiden joukosta. Mitä enemmän jätät aikaa sopimusten vertailutukselle ja oman sähkönkäyttösi analysoimiselle, sen halvemmalla selviät.

Noin 50% kuluttajista ei ole ikinä kilpailuttanut sähköyhtiötään:  Tämä liittyy myös edelliseen kohtaan, eli passiiviset kuluttajat päätyvät usein maksamaan korkeinta hintaa. Jos tunnistat itsesi tämän kautta, tai et esimerkiksi tiedä, mikä sähkösopimus asunnossasi on, ostat todennäköisesti markkinoiden tai sähköyhtiösi kalleinta sähköä. Kilpailuttaminen on helppoa, ja se vie keskimäärin alle 10 minuuttia.

Sähkösopimus nopeasti käyttöön

Kun sähkösopimuksen tekeminen jää viime tippaan, ei tarvitse liikaa huolestua, sillä energiaa saa tänä päivänä myös aikataululla. Mutta kuten mainittua, sähkön kilpailuttamisen edut jäävät siinä kohtaa taka-alalle, koska sähkön aktivointi nopeaalla aikataululla saattaa vaatia pientä säätöä sähköyhtiön kanssa. Jos sinua kiinnostaa kuinka nopeasti sähkösopimus on mahdollista tehdä, suosittelemme lukemaan artikkelimme, jossa kerromme miten sähkösopimuksen saa voimaan heti. 

Lue myös: