sähkö » Miksi sähkön kilpailuttaminen on järkevää?

Miksi sähkön kilpailuttaminen on järkevää?

Viimeksi päivitetty 09.06.2021

Sähkön kilpailutus ja hintavertailu on järkevää, jotta löydät parhaan mahdollisen sähkösopimuksen juuri sinulle. Tässä oppaassa kerromme, miksi sähkön kilpailutus on järkevää, minkälainen sähkösopimus sopii sinulle ja yleisesti mitä asioita kannattaa ottaa huomioon sähkösopimusta tehdessä.

Sähkötolppa ja pelto

Sähkön kilpailutus on kuluttajalle järkevää

Sähkön kilpailuttaminen aloitetaan kysymällä tarjouksia sähköstä eri yhtiöiltä.

”Lähtökohta on se, että kodin sähköstä voi kilpailuttaa sähköenergian osuuden. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, vaan se ostetaan aina paikalliselta toimijalta”, kertoo Päivi Suur-Uski, Motivan energiatehokkuuden asiantuntija.

Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Sahkonhinta.fi on työ- ja elinkeinovirastoon kuuluvan asiantuntijaviraston, Energiaviraston tarjoama hyvä sivusto, missä voi kilpailuttaa sähkösopimukset. Palvelu ei ole kaupallinen. Se on sähkömarkkinoita valvovan viranomaisen tarjoama luotettava palvelu. Palvelussa voi vertailla sähkön myyntituotteita postinumeron perusteella. Siellä voi myös valita, haluaako tarjouksia pelkästään uusiutuvilla energianlähteillä tuotetuista tuotteista vai kaikista tuotteista. Sähkön hintavertailu Energiaviraston verkkopalvelussa: Sähkönhinta.fi

”Sähkön kilpailuttamiseen löytyy muitakin palveluita netistä, mutta ne ovat aina kaupallisen toimijan ylläpitämiä, jolloin ne eivät välttämättä sisällä kaikkia yhtiöitä. Kaupallisia vertailusivustoja on useita ja kyseiset palvelut toimivat markkinaehtoisesti. Ne voivat suosia jotain tiettyjä yhtiöitä, eivätkä välttämättä anna koko kuvaa markkinasta. ”, kertoo Päivi Suur-Uski.

”Mutta yhtä lailla kaikki palvelut perustuvat kuitenkin siihen, mitä ne yhtiöt ovat ilmoittaneet näistä energian hinnoista”, Suur-Uski jatkaa.

Tiedostava kuluttaja: tutustu ensin omaan energian käyttöön

Kuluttajan kannattaa jo siinä vaiheessa, kun aikoo kilpailuttaa sähkön kotona, tutustua omaan energian käyttöön. Kilpailuttaminen käy helposti internet-palvelussa.

”Aluksi kannattaa tietää oma vuosikulutus. Se on tärkein tieto, minkä tarvitset sähkön kilpailuttamisessa ja kulutuksen tiedot saat selville vanhan sähkönsiirtoyhtiön palvelusta. Ykkösasia on siis perehtyä omaan energiankäyttöön. Eri sähkönsiirtoyhtiöillä on yleensä tarjolla palveluita, missä voi netistä seurata omaa energian käyttöä. Palvelut ovat internet-palveluita, joihin voit kirjautua omilla tunnuksilla. Siellä on mahdollista itse rauhassa tutustua omaan energian käyttöön. Sieltä näkee päivä/viikko -tasolta, paljonko energiaa menee. Tämä on suositeltavaa, koska kilpailuttamisessa pitää tietää oma vuosikulutus”, Suur-Uski sanoo.

Seuraavia tietoja tarvitset, oikean sähkösopimuksen valitsemiseksi:

  1. Sähkön kulutuksen määrä vuodessa / arvio siitä ja
  2. Mittaustapa ja siirtotariffi eli (yleissähkö + 1-aikamittaus/aikasähkö + 2-aikamittaus/kausisähkö + kausimittaus)

Kannattaa siis tarkistaa ensin nykyisen, voimassa olevan sähkösopimuksesi ehdot. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, sen voi vaihtaa helposti kahden viikon irtisanomisajalla. Jos sinulla on vanha sopimus, mikä on määräaikainen, niin sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ennen kuin se ostamasi sopimuskausi on loppunut. Riippuu omista tarpeistasi ja käyttötavastasi, mikä sinulle on paras.

Millainen sopimus sopii kotiisi?

Jokaisella kansalaisella on oikeus sähkösopimukseen. Sähkö kuuluu peruspalveluihin. Pidämmekin sitä oikeastaan itsestäänselvyytenä ja olemme sähköstä riippuvaisia.

Muuttaessa pitää muistaa tehdä sähkösopimus heti uuteen asuntoon ja irtisanoa vanha sopimus.

”Sopimuksia on monenlaisia. Tämä on tärkeätä ymmärtää. On olemassa toistaiseksi voimassa olevia, määräaikaisia ja pörssisähkösopimuksia, joita myydään. Kannattaa miettiä ensin myös se, että minkälaisen sopimuksen sopimustyyppiin ja riskiin haluat sitoutua? Haluatko sitoa niin että sidot sen hinnan tietylle aikajänteelle? Oletko valmis muutoksiin? Pörssisähkösopimus on sellainen, että sillä pitää olla kyvykkyyttä joustaa sen sähkön käytön suhteen.

”Pystytkö olemaan käyttämättä sähköä, kun hinta on kallis ja voitko käyttää silloin, kun hinta halpa”, Suur-Uski kysyy.

Pörssisidonnainen sähkö on hyvä sellaiselle ihmiselle, joka seuraa itse paljon sähkönhinnan vaihteluita ja on halukas sopeuttamaan omaa kulutustaan edullisen sähkön aikaan ja valmis kantamaan riskin kulutushuippuihin osuvista hinnan noususta.

Pörssisähkö voisi olla hyvä valinta sähkölämmitteisissä omakotitaloissa ja on mahdollista, että se on tehokas tapa sähkölaskuissa säästämisessä.

Sähkön kilpailuttaminen auttaa säästämään kymppejä tai jopa satasiakin vuodessa, riippuen kulutuksesta ja asumismuodosta. Sähkön hinta koostuu sähköenergian myynnistä, siirrosta ja veroista. Yksityiskuluttajan sähkölaskusta noin 40–50 prosenttia on yleensä sähköenergian osuutta, jonka voi kilpailuttaa eri sähkönmyyjien kesken.

Ekologisuus ja rahansäästö kulkevat käsi kädessä

Energiansäästö tuo helpotusta sekä ympäristölle ja kukkarolle. Todellinen win-win -tilanne, joten kannattaa toimia.

Sähkön säästämiseen kilpailutuksen lisäksi on myös muita säästökeinoja. Kuluttaja voi saada säästämiseen apua muun muassa Kuluttajaliitosta sekä Marttaliitosta ja heidän nettisivuiltaan löytää vinkkejä. Energian säästökeinoja on paljon, mutta se vaatii hieman viitseliäisyyttä ja omalta mukavuusalueelta kenties pois menemistä hetkeksi. Se kannattaa kyllä ja palkkioksi saa hyvän mielen ja oman tunnon sekä pankkitilille lisää rahaa.

Ekologisuus saa aikaan myös rahansäästöä. Ilmalämpöpumppu on hyvä tapa säästää energiaa ja valot kannattaa sammuttaa, aina kun ei ole paikalla.

Jokaisella kotitaloudella Suomessa on oikeus päättää, millä tavoin tuotettua sähköä käyttää. Mikään energiantuotantotapa ei ole täysin haitaton, mutta tuotantomuotojen välillä on kyllä eroja.

Mistä sähkösi tulee – alkuperän varmistaminen

Valveutunut kuluttaja on myös tietoinen sähkön alkuperästä. Mitään virallista ympäristömerkkiä ei ole sähkön tuotantotavoilla. Vihreää sähköä markkinoinnissa käytetään Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkkiä. Useat sähköyhtiöt myyvät tuulisähköä ja uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä omina tuotteinaan.

Haluatko suosia uusiutuvan energian käyttöä? Valitse silloin alkuperätakuulla merkitty vaihtoehto.

GO, Guarantee of Origin tarkoittaa sähkön alkuperätakuuta ja se on eurooppalainen järjestelmä, jolla edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä.

Sähkön myyjän pitää joka vuosi kertoa asiakkailleen, mikä osuus sen myymästä sähköstä on tuotettu varmennetulla uusiutuvalla energialla.

Sähkön alkuperän voi tarkistaa Energiaviraston ylläpitämästä sähkön hintavertailupalvelusta sekä sähköyhtiön verkkosivuilta.

Alkuperätakuusta löytyy lisää tietoa myös  Motivan verkkosivuilta.

Kuluttajaliitto on kuluttajien etujärjestö, mistä kuluttajat saavat tietoa ja neuvoja

Kuluttajaliitto on riippumaton ja kaikille avoin kansalaisjärjestö. Tylsää ehkä? Saattaa olla, mutta sitäkin hyödyllisempää.

”On hyvä miettiä omia arvojaan ja pohtia niiden kautta kulutuspäätöksiään. Taloudelliset ja säästäväiset valinnat ovat usein myös ekologisia, mutta aina näin ei ole. Kodin lämpötilan laskeminen asteella säästää sähkölaskua ja ympäristöä, siinä missä halpa t-paita puolestaan on kukkarolle edullinen mutta tuskin kestävästi tuotettu”, Kuluttajaliiton kuluttajaekonomisti Paula Pessi kertoo. Muutaman vuoden välein on myös hyvä ottaa tilannekatsaus kodin erilaisiin sopimuksiin ja tarvittaessa kilpailuttaa esimerkiksi sähkö-, puhelin-, netti-, laina- ja vakuutussopimukset.

Suurimmat energiaratkaisut tehdään useimmiten jo rakennusvaiheessa. Energiaa ja sitä kautta ympäristöä voidaan säästää asiantuntevalla rakennussuunnittelulla ja uusiutuvan energian käytöllä. Arkisessa asumisessa myös pienillä teoilla voidaan säästää energiaa. Asuinhuoneiden lämpötilaa kannattaa säätää, turhat valot on hyvä sammuttaa, viihdelaitteiden valmiustila kytkeä pois päältä ja kodinkoneita käyttää järkevästi, sekä huoltaa niitä säännöllisesti. Nämä kaikki voivat auttaa energian säästämisessä. Kun valitset ympäristö- ja energiamerkittyjä tuotteita, teet samalla energiankulutuksen kannalta viisaita päätöksiä.

Lue myös: