sähkö » Kiinnostus EKOenergiaa kohtaan nousussa

Kiinnostus EKOenergiaa kohtaan nousussa

Viimeksi päivitetty 13.06.2022

#ekoenergia #ekosähkö

Uusiutuva energia on yksi tehokkaimmista välineistä ilmastomuutoksen torjunnassa. EKOenergia tarjoaa energiamarkkinoille puhtaan vaihtoehdon, jonka takana on 100% uusiutuvaa, hiilidioksidipäästötöntä energiaa. Keskustelemme tällä sivulla, miksi kiinnostus EKOenergiaa kohtaan on nousussa.

Pelto ja tuulivoimaloita
Kilpailuta sähkösopimus Kilpailuta sähkösopimuksesi kätevällä nettilomakkeella 5 minuutissa. KILPAILUTA SÄHKÖ

Mitä EKOenergia tarkoittaa?

EKOenergia on voittoa tavoittelematon verkosto uusiutuvalle sähkölle ja kaasulle. Verkosto koostuu yli 40 ympäristöjärjestöstä 30 maasta, ja sen sihteeristö sijaitsee Helsingissä. EKOenergia-ympäristömerkki (tai sertifikaatti) on tae siitä, että tuotteen energiatuotannon taustalla on 100% uusiutuvaa sekä hiilidioksidipäästötöntä energiaa.

Sertifikaatin saamiseen on laadittu tiukat energiatuotannon kriteerit. Tässä muutama:

Tuuli- ja aurinkoenergia. Tuuli- ja aurinkoenergiaa voidaan myydä EKOenergiana, jos tuotantolaitokset eivät sijaitse suojelluilla luontoalueilla ja/tai tärkeiden lintujen pesimäalueella.

Vesivoima. Sähkö saa olla tuotettu laitoksissa, jotka ottavat huomioon kalojen muuttoliikkeet ja jättävät kestävien kriteerien nojalla sopivia elinympäristöjä vesieliöille.

Bioenergia. Bioenergian tuottamiseen hyväksytään vain orgaaninen jäte sekä puinen biomassa. Myös 50% laitoksessa käytetystä polttoaineesta on oltava peräisin tarkkaan määritellystä biojätteistä (lisätietoa https://www.ekoenergy.org/fi/ sivulla), ja vain vastaava osuus tuotetusta energiasta voidaan myydä EKOenergiana.

Biokaasu. Biokaasu täytyy olla tuotettu biomassasta, joka on ainoastaan hyväksyttyä jätettä esimerkiksi maatalouden, kuntien ja teollisuuden aloilta. Energiakasvit, jotka kasvatetaan nimenomaan biokaasun tuottoon, eivät ole hyväksyttyjä. Hyväksyttyjä lähteitä ovat esimerkiksi maatalouden, kuntien ja teollisuuden orgaaniset jätteet.

Jos uusiutuva- ja EKOenergia kiinnostaa, voit lukea lisää vihreistä sähkösopimuksista täältä 

Nykyiset trendit

Yhteiskuntamme on vaiheessa, jossa fossiilisesta energiasta ollaan suhteellisen kovaa vauhtia siirtymässä pois. Myös simerkiksi asumisessa sähkölämmitys on yleistymässä, ja myös muun muassa liikenne sähköistyy. Samanaikaisesti tuotantotavat muuttuvat, ja enemmän sähköä tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla.

Sähkön hintaan liittyen tuotantotapojen muutos aiheuttaa suurempiakin notkahteluja. Suomessa hintojen vaihtelu liittyy suurimmaksi osaksi jakeluverkkoon. Kun kulutus kasvaa jakeluverkossa, sähkönsiirtohinnat nousevat. Siirtohintojen muutoksesta löytyy lisäinfoa -sivulta.

Uusiutuvien energialähteiden tarjoamien ilmastoetujen lisäksi ne tarjoavat kansanterveydelle koituvia etuja, ja jo laajan valikoiman markkinoille, jotka ylittävät huomattavasti niiden kustannukset.

Erityisesti tuuli- ja aurinkoenergiassa on maailmanlaajuisesti tapahtunut selkeää kasvua ja huomattavia kustannusparannuksia viimeisen vuosikymmenen aikana ilman minkäänlaisia hidastumisen merkkejä. Hinnat laskevat nopeasti, ja uusiutuvista energialähteistä tulee entistä kilpailukykyisempiä fossiilisten polttoaineiden kanssa kaikkialla, myös Suomessa. Osiltaan ne pyörivätkin jo samoissa hinnoissa.

EKOenergian hyödyt

Kuluttajana et missään nimessä ole energiatalouden ulkopuolella. Kun ostat itsellesi tai yrityksellesi uusiutuvaa energiaa, lähetät viestin poliitikoille, että siihen on investoitava lisää. Näin Suomi voi nopeallakin aikataululla vahvistaa vuoden 2030 tavoitteet hiilivapaasta energiantuotannosta. Näin kuluttajana voit ottaa isomman askeleen puhtaan tulevaisuuden puolesta ja auttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

EKOenergia-sertifikaatti itsessään tekee jokaiselle uudesta sähkösopimuksesta haaveilevalle helpommaksi sen, että sähkösopimuksesta ei varmasti löydy pienellä printillä mitään epämukavaa. EKOenergia voi ainoastaan olla puhtaasti tuotettua sähköä.

Monet myös usein ihmettelevät, miten he voisivat vähästä ajastaan, kuulumatta mihinkään yhteisöön, auttaa ilmastonmuutoksen minimoimisessa. Yksi EKOenergian hyödyistä on se, että voit sähkölaskusi kautta tukea puhtaan energian projekteja, joita EKOenergia verkosto tukee. Palaamme näihin sivun lopulla.

Taustaa EKOenergian käytön kasvun kiihtymiselle

Kuten tähän asti on käynyt selvästi, on siis olemassa lukuisia eri syitä ostaa EKOenergia-merkittyä energiaa.

Ilmaston ja luonnon puolesta

Tietysti tärkein prioriteetti EKOenergian yleistymisessä on ihmisten kasvava kiinnostus luonnon ja ilmaston hyvinvointia kohtaan. Koska EKOenergia auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan sekä säilyttämään luonnon monimuotoisuutta, se on ainoa 100% varma sähkösopimus ympäristön hyväksi.

EKOenergia ja EKOkaasu tulevat vain laitoksista, jotka täyttävät sivun alussa mainitsemamme kriteerit. Näiden avulla sähkömuoto on puhdas, ja sen tuottaminen ei ole tuhonnut paikallista ympäristöään. Näin vaikutus ekosysteemiin on minimaalinen. Tämä myös usein inspiroi kuluttajia jatkamaan vihreämpien arkivalintojen puolesta, jolloin kuluttamisen negatiivinen vaikutus myös isommalla skaalalla laskee.

Vapaaehtoistyö

EKOenergiaa pyörittää verkoston mukaan useat vapaaehtoiset nuoret, joita ilman ympäristömerkin kasvu ei olisi ollut missään nimessä näin laajaa. Tämä on hieno viesti jokaiselle, kun vapaaehtoistyön voimin tärkeät visiot saavat tuulta alleen.

Tietysti EKOenergia kiinnostaa yhä useampia myös kiihtyvän ilmastonmuutos- ja ympäristökeskustelun myötä, mutta edelleen meillä on paljon tekemistä. Siksi on aina mukavaa kuulla hienoista ympäristöhankkeista, joiden takana on aidosti motivoitunut tiimi. Vasta sitten, kun uusiutuva energia kattaa 100% energiataloudesta, on mahdollista pitää tauko.

Taloudelliset edut

EKOenergia on edullista. Vaasa EMG:n tutkimusten mukaan EKOenergia on vain noin 2% kalliimpaa kuin sekasähkö. Tämä tarkoittaa sitä, että erityisesti pienemmissä kotitalouksissa tämän hetken 2% lisä ei ole suuri, ja sen voi säästää myös kulutuksessa.

Tähän astikin kaikista edullisin EKOenergia-sopimus on ollut aina sekasähkötuotteiden keskimääräisiä sopimushintoja alempi.

Kampanjat

0,10€ jokaisesta EKOenergia-merkinnällä käytetyn energian megawattitunnista (MWh) menee ilmastorahastolle. Vesivoiman myynnistä 0,10€ jokaista megawattituntia kohden menee luonnollisesti jokien kunnostushankkeisiin.

EKOsähkösopimuksesi auttaa myös rahoittamaan uusiutuvia energiaprojekteja kehittyvissä kaissa. Näin verkosto tarjoaa vastuullista energiantuotantoa sinne, missä sitä tarvitaan eniten, ja missä sitä on usein myös ilmaston puolesta saatavilla eniten.

Esimerkki 1

EKOenergia investoi 85 000€ turvalliseen ja halpaan aurinkoenergiaan Sudanissa.

Esimerkki 2

25 000€ käytettiin aurinkopaneelien asentamiseen Nepalilaisissa paikallisyhteisöissä. Aurinkopaneelit asennettiin niin, että yhteisöt voivat tähdätä omavaraisuuteen irtautumalla paikallisesta sähköverkosta.

Jälkisanat

Jos vihreä sähkö kiinnostaa, EKOsähkö on sopivin sopimus sinulle. Se on taattu sertifikaatti siitä, että sähkö on tuotettu vain uusiutuvilla, minimaalisesti luontoa kuormittavalla teknologialla. Voit myös edelleen vaikuttaa siihen, miltä sähköyhtiöltä sitä ostat. Lista sähköyhtiöistä löytyy vielä -sivulta.

EKOenergia on hieno tapa näyttää, että Maan tulevaisuus kiinnostaa sinua. Positiivisen kokemuksen myötä se myös leviää nopeasti, kun sitä kannattaa tietysti suositella kaverillekin. EKOenergia on myös selkeä viesti poliitikoille ja tietysti yrityksille, millaisen energiainfrastruktuurin kansa ja luonto haluavat.

Kun tähän lisätään se, että EKOenergia on keskimäärin vain noin 2% kalliimpaa kuin sekasähkö, tai jopa joissain tarjouksissa halvempaakin, ei siitä oikein enää voi kieltäytyä. Suomessa EKOenergiaa voi ostaa joko pyytämällä tarjous EKOenergia.fi sivulla, Suomen Luonnonsuojeluliiton kautta, tai ottamalla suora yhteys sitä myyviin yrityksiin.”

Lue myös: