Etusivu » Rahoitus – taloudellista tukea monissa muodoissa » Rahoituslaskuri – selvitä rahoituksen todelliset kustannukset

Rahoituslaskuri – selvitä rahoituksen todelliset kustannukset

Summarumin rahoituslaskurilla selvität rahoituksen kulut hetkessä. Laskurin avulla lasket kätevästi eri kokoisten lainojen, kuten yhdistelylainan, autolainan tai remonttilainan kulut.

Rahoituslaskuri

Kuukautta

%

€/kk

Kuukausittain

Summa, minkä maksat keskimäärin kuukausittain takaisin.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko lasketaan lainan koron ja kaikkien sivukulujen perusteella.

Maksat takaisin yhteensä

Korkojen ja kulujen osuus summasta on

Rahoituslaskuri – näin se toimii

Rahoituslaskuri auttaa kuluttajaa arvioimaan erilaisten rahoitusten todellisia kuluja. Miten laskurin käyttö sitten käytännössä toimii?

Kun haluaa laskea rahoituksen kulut, olisi kuluttajalla hyvä olla rahoituksen avainluvut tiedossa.

Jotta laskuri saa laskettua rahoituksen kulut, tarvitsee laskuriin syöttää seuraavat rahoituksen tiedot:

 • Lainasumma / rahoitussumma
 • Maksuaika
 • Korkoprosentti
 • Avausmaksu
 • Tilinhoitomaksu

Lainasumma tai rahoitussumma on se kokonaissumma, jonka kuluttaja tai yritys haluaa vastaanottaa rahoituksen avulla itselleen käytettäväksi.

Valitse lainasumma sellaiseksi, joka riittää varmasti kattamaan ne hankinnat, joita varten haet rahoitusta.

Rahoituksen maksuajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka sisällä rahoitus tulee maksaa kuluttajan tai yrityksen toimesta takaisin rahoituksen tarjoajalle.

Voit vertailla, miten rahoituksen kustannukset muuttuvat eri maksuajoilla. Valitse sellainen maksuaika, joka sopii taloudelliseen tilanteeseesi hyvin.

On kannattavaa valita tarpeeksi nopea maksuaika, ettei rahoituksen kustannukset nouse korkealle. Huomaa, että maksuaika ja kuukausilyhennys kulkevat käsi kädessä.


Miksi hakea rahoitusta Summarumilta?

 • Kilpailuttamalla kauttamme lainatarjouksia voit löytää edullisen rahoituksen ja tehdä näin tuntuvaa säästöä
 • Tavoitat kauttamme nopeasti yli 30 pankkia ja rahoitusalan toimijaa
 • Rahoitustarjousten kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään

HAE RAHOITUSTA

Summarum Logo


Maksuaika kannattaakin seurauksena tästä säätää mahdollisimman lyhyeksi. Tämä kuitenkin niin, että hakijan talous pysyy tasapainossa ja hän kykenee maksamaan rahoitusta sopimuksen mukaisesti pois jatkossakin.

Maksuaika sekä rahoitussumma ovat olennaisia komponentteja, joiden avulla rahoituslaskuri arvioi haetun rahoituksen todellisia kokonaiskuluja.

Rahoituslaskuriin syötetään myös korkoprosentti. Rahoituksia vertaillessa lienee syytä huomata, että rahoituksen tarjoajat ilmoittavat rahoituksista yleensä ensisijaisesti nimelliskoron todellisen vuosikoron sijaan. Kiinnitä siis huomiota aina siihen, mikä on todellinen vuosikorko.

Rahoituslaskuri arvioi yhdessä korkoprosentin sekä avaus- ja tilinhoitomaksujen avulla rahoituksen todellisen vuosikoron. Todellinen vuosikorko pitää sisällään rahoituksen kaikki kulut. Sen tarkkailu auttaa kuluttajaa löytämään parhaan rahoituksen.

Seuraavassa kappaleessa on avattu tarkemmin nimellisen ja todellisen vuosikorkojen välisiä eroja sekä, miten rahoituslaskuri voi auttaa niiden toisistaan erottamisesta.


Nimellisen vuosikoron ja todellisen vuosikoron erot

Mikäli rahoituslaskuri on kuluttajan käytön kohteena, tulisi vertailua tekevän henkilön tietää, mitä eroa on nimelliskorolla ja todellisella vuosikorolla.

Mikä on nimelliskorko?

Nimelliskorko sisältää itsessään ainoastaan rahoituksen koron. Se ei itsessään vielä kerro minkälaiset kokonaiskulut rahoituksessa tulee olemaan, jonka takia todellisen vuosikoron määritelmä on rahoitusta haettaessa tärkeä tiedostaa.

Mikä on todellinen vuosikorko?

Todelliseen vuosikorkoon on sisällytetty korkoprosentti sekä kaikki rahoitukseen liittyvät muut kustannukset. Tällaisia kustannuksia voivat olla esimerkiksi avausmaksu tai erilaiset tilinhoitopalkkiot ja laskutuslisät.

Rahoituslaskuri auttaa kuluttajaa arvioimaan, mitkä ovat halutun rahoituksen todelliset kokonaiskustannukset. Rahoituslaskuri laskee todellisen vuosikoron ja helpottaa näin kuluttajan taloudellisia päätöksiä.

Esimerkki nimelliskoron ja todellisen vuosikoron eroista

Alla olevassa esimerkissä on tarkasteltu nimelliskoron, sekä todellisen vuosikoron eroja. Erot on laskettu rahoituslaskurin avulla.

Taulukon esimerkki on laskettu 20 000 euron rahoituksesta ja 8 vuoden takaisinmaksuajalla.

Nimelliskorko Avausmaksu Tilinhoitomaksu Todellinen vuosikorko Koron osuus
5 % 30e 0e 5,16 % 4 343 €
5 % 30e 5e 5,70 % 4 823 €
5 % 150e 0e 5,32 % 4 489 €
5 % 150e 5e 5,87 % 5 392 €

 

Taulukon esimerkeistä näet, kuinka samalla 5% nimelliskorolla rahoituksen kokonaiskustannukset voivat muuttua huomattavastikin pienten lisäkulujen myötä.

Huomaa, miten hyvinkin pieni lisämaksu lisää rahoituksen kokonaiskustannuksia useampia satoja tai jopa tuhansia euroja, jos takaisinmaksuaika on pitkä.

Rahoituslaskuri osoittautuu hyödylliseksi tilanteissa, joissa kuluttaja haluaa ottaa esimerkiksi autolainaa auton ostamista varten. Auton ostaja voi helposti selvittää, miten erilaiset lainasummat, piilokulut tai maksuajat vaikuttavat rahoituksen kustannuksiin.

Kustannuksiin pystyy myös itse vaikuttamaan, mikäli lainan ottajalla on asettaa jokin omistuserä lainan vakuudeksi. Vakuudellinen laina on pääasiassa aina vakuudetonta lainaa edullisempaa.

Esimerkki rahoituslaskurin käytöstä

Otetaan esimerkkinä auton ostaja nimeltä Heikki.

Heikki etsii itselleen rahoitusta auton hankintaa varten ja haluaa ennen rahoituksen hakemista arvioida tarkemmin, minkälainen kuukausittainen rahoitussumma hänelle jäisi maksettavakseen.

Heikki tekee autolainavertailun netissä, minkä jälkeen hän voi arvioida autorahoituksen todellisia kustannuksia rahoituslaskurin avulla.

Heikin ensimmäisenä vastaanottama rahoitustarjous oli 15 000 euron kokonaissumman rahoitus viiden vuoden laina-ajalla. Rahoituksen korkona oli 6 % ja rahoitustilin avausmaksu kustantaisi Heikille 300 euroa.

Edellä mainittujen osatekijöiden lisäksi Heikille tarjotusta rahoituksesta veloitetaan vielä kuukausittainen 7 euron suuruinen tilinhoitomaksu.

Heikki on aluksi tyytyväinen samaan tarjoukseen sekä sen 6 % vuosikorkoon. Hetken pohdittuaan asiaa, Heikki laskee rahoituslaskurin avulla vielä autorahoituksen todelliset vuosikustannukset.

Laskiessa todellista vuosikorkoa Heikki huomaa, että 6 % nimelliskorko nouseekin muiden kulujen seurauksena 8 %:n todelliseen vuosikorkoon.

Autorahoituslaskuri edesauttaa saamaan paremman tietoisuuden siitä, mitkä haetun autorahoituksen todelliset kulut ovat.

Autolaina ja rahoituslaskuri

Auton ostaminen autolainalla helpottuu rahoituslaskurin avulla huomattavasti. Laske autorahoituksen kustannukset etukäteen, niin vältyt yllätyksiltä. Auton rahoituksessa rahoituslaskurin hyödyntäminen mahdollistaa kuluttajalle todellisten vuosikorkojen arvioinnin pelkän nimelliskoron sijaan.

Lisäksi kuluttaja kykenee vertailemaan erilaisia rahoitusvaihtoehtoja keskenään ja laskemaan minkälaisilla lainaehdoilla henkilö voisi saada halvimman lainan.

Rahoituslaskuri saattaakin osoittautua hyödylliseksi usein auton hankintaa pohtiessa. Kuluttajan kannattaa myös vertailla eri autoliikkeiden, sekä rahalaitosten tarjouksia keskenään ja hyödyntää auton hankinnassa rahoituslaskuria.

Rahoituslaskuri ja viimeinen erä

Rahoituslaskurilla selvität autorahoituksen kulut. Jotkin autorahoitukset ovat ehdoiltaan sellaisia, että niiden viimeinen maksuerä saattaa olla suurempi kuin muut kuukausierät.

Suurempi viimeinen erä on yksi keino saada rahoituksen kuukausimaksu muilta kuukausilta pieneksi. Tämä voi tulla yllätyksenä kuluttajalle, sillä se tulee ajankohtaiseksi vasta autorahoituksen lopussa.

Viimeinen erä on laskettu kuitenkin autorahoituksen kokonaiskustannuksiin, ja usein rahoitusta hakeva kuluttaja voi päättää sen suuruuden itse.

Jos rahoituksella ostettua autoa ollaan myymässä tai vaihtamassa, tulee suurempi viimeinen erä maksettavaksi myös silloin. Rahoituksen myöntäjän kanssa voidaan sopia myös uusista maksusuunnitelmista viimeisen maksuerän kohdalla.

Ole kuitenkin tarkkana autorahoitusten maksuehtojen kanssa. Kun lasket autorahoituslaskurilla autorahoituksen kuluja on hyvä tarkistaa, miten viimeisen erän suuruus vaikuttaa rahoituksen kuluihin.

Rahoituslaskuri yrittäjälle

Rahoituslaskurin käyttö sopii yrittäjälle, siinä missä kuluttajalle. Yritysrahoitus on rahoituksen muoto, jossa rahoituksen kohteena on yksittäisen kuluttajan sijaan yritys ja sen liiketoiminta.

Yritys voi hakea rahoitusta muutamalla eri tavalla. Yritysrahoituksen muotoja ovat esimerkiksi seuraavat alla luetellut rahoituksen muodot.

 • Rahoituslimiitti
 • Yritystili luotolla
 • Yrityslaina
 • Laskurahoitus

Näistä yrittäjä voi hakea ainakin yrityslainaa rahoituslaskurin kautta. Kuten tavallisella kuluttajalla, on myös yrittäjällä hyvä olla ennalta tärkeimmät avainluvut tiedossa ennen rahoituslaskurin käyttöä.

Rahoituslaskuri ja eri palveluntarjoajat

Rahoituksen eri muotoja, kuten auto- ja yritysrahoituksia on mahdollista hakea useilta eri palveluntarjoajilta. Perinteiset pankit, kuten OP, Nordea tai Ålandsbanken tarjoavat kaikki asiakkailleen erilaisia rahoituspalveluita.

Näiden tarjoajien lisäksi on olemassa myös laaja joukko viimeisinä vuosikymmeninä Suomeen laajentuneita kansainvälisiä kilpailijoita, joiden rahoituspalvelut ovat kuluttajien parissa suosittuja. Toimijat, kuten Santander tai Svea ovat jo Suomen markkinoilla merkittäviä tekijöitä.

Santander ja Svea tarjoavat edullisia rahoituksia ja rahoituslaskuri auttaa kuluttajaa selvittämään, minkälaisia todelliset vuosikorot muun muassa näissä palveluissa ovat.

Maksuajan vaikutus kuukausierään

Rahoituslaskuri auttaa kuluttajia lisäksi havaitsemaan laina-ajan merkitystä kuukausittain maksettavan rahoituksen osamaksuihin. Alla olevassa taulukossa on vertailtu rahoituslaskurilla, millainen vaikutus maksuajalla on rahoituksen kuukausierään.

Alla olevan taulukon rahoitus on 20 000 euron rahoitus 9% nimelliskorolla. Rahoitukseen kuukausierään on sisällytetty myös sen muut mahdolliset lisäkulut.

Maksuaika 2v 4v 6v 8v 10v
Kuukausierä 929e 509e 371e 303e 263e
Koron osuus 2 285e 4 452e 6 727e 9 107e 11 590e

Alla olevassa taulukossa on taas vertailtu maksuajan vaikutuksia 10 000 euron rahoitukseen. Rahoitus on laskettu 5 % nimelliskorolle ja siihen on lisätty lisäksi mahdolliset muut kulut.

Maksuaika 2v 4v 6v 8v 10v
Kuukausierä 453e 242e 171e 137e 116e
Koron osuus 879e 1 604e 2 345e 3 104e 3 879e

 

Yllä olevasta taulukosta voidaan havaita, kuinka rahoituslaskuri auttaa kuluttajaa näkemään maksuajan vaikutus rahoituksen kuukausierään.

Rahoituslaskuri auttaa havaitsemaan, että suurimmillaan ero kaikilla koroista maksettavalla osuudella voi olla jopa 9305 euroa takaisinmaksuajasta riippuen. Lähes kymmenentuhannen euron ero on merkittävä.

Kuluttajan kannattaakin pohtia kriittisesti sitä, minkälainen takaisinmaksuaika sitä hakevalle kuluttajalle sopii parhaiten.

Kuluttajan tulee olla tarkka rahoitusta hakiessa siitä, että henkilö muistaa tarkastella todellista vuosikorkoa nimelliskoron sijaan. Rahoituslaskuri on hyvä työkalu, joka laskee, miten tarjouksien muut kustannukset muuttuvat lopuksi isommiksi rahasummiksi.

Rahoituslaskuri varmistaa, että hakijan tulee huomioitua kaikki mahdolliset kulut, joita rahoitus pitää sisällään. Vertaa siis eri tarjoukset rahoituslaskurin avulla, niin voit säästää rahaa.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja

Usein kysyttyä

Mikä on rahoituslaskuri?
Rahoituslaskuri on palvelu jonka avulla kuluttaja kykenee selvittämään haluamansa rahoituksen tarkempia tietoja.
Mitä hyötyä rahoituslaskurin käytöstä on?
Rahoituslaskurin avulla on mahdollista selvittää esimerkiksi miten rahoituksen takaisinmaksuaika tai nimelliskoron ulkopuoliset lisämaksut vaikuttavat rahoituksen kokonaiskustannuksiin.
Mihin rahoituksen tyyppeihin rahoituslaskuri toimii?
Rahoituslaskuri on sovellettavissa kaikkiin yleisimpiin rahoitukseen muotoihin. Tällaisia yleisiä rahoitusmuotoja ovat muun muassa autorahoitus sekä yritysrahoitus.
Mistä löytää halvin rahoitus?
Halvin rahoitus on mahdollista löytää, kun kilpailuttaa tarjoukset. Ennen tai jälkeen kilpailuttamista kannattaa kuitenkin hyödyntää rahoituslaskuria kulujen laskemisessa. Näin et päädy maksamaan enempää kuin olit ajatellut.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Pohtiessasi rahoituslaskurin käyttöä, sinun kannattaa kulujen kaventamisen yhteydessä ottaa kaikki hyöty irti palvelustamme – lähde nyt kilpailuttamaan tehokkaasti myös muita kulujasi kuten:

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen Asuntolainan kilpailuttaminen