Etusivu » Matkailu » Tallinnan matkat ja risteilyt

Tallinnan matkat ja risteilyt

Elämyksellinen Viro ja varsinkin sen pääkaupunki Tallinna on suomalaisten ykköskohde, jonka jokainen haluaa kokea yhä uudelleen yksin, yhdessä ystävien kanssa tai perheen kesken. Kaunis Tallinna on kestosuosikki, johon useampi suosittu ja turvallinen matkatoimisto tarjoaa erilaisia kaupunkilomavaihtoehtoja.

Tallinna on yksi suomalaisten matkaajien suosikkikohteista vuosi toisensa perään. Tallinnaan lähdetään etenkin 1‒3 yön hotellilomalle, jolloin matkaan sisältyvät myös laivamatkat ja rentouttava majoitus hotellissa aamiaisen kera.

Valtaosa suomalaisista on käynyt Tallinnassa minilomalla, mutta silti kaikki eivät ole tietoisia, miten sinne kannattaa matkustaa, milloin ja miksi. Epäselvää on myös monesti ollut se, mitä kaikkea koettavaa ja nähtävää Tallinnassa oikeasti onkaan. Tässä oppaassa tutustumme Tallinnaan matkakohteena ja kertaamme erilaisia matkustustapoja.

Monta syytä matkustaa Tallinnaan

Miltei jokainen suomalainen on käynyt jossain vaiheessa elämäänsä Tallinnan risteilyllä tai Tallinnassa muutaman päivän elämysmatkalla. Vaikka naapurimaamme pääkaupunki on verrattain lähellä, sen paras tarjonta on jäänyt monilta kokematta. Yhä useampi matkustaa Tallinnaan ainoastaan viettämään pitkää viikonloppua Tallinnan kaupungista nauttien, hotellissa yöpyen ja pikaiset ostokset tehden, mutta Tallinnan matkaa kannattaa ehdottomasti suunnitella etukäteen.

Tallinnassa on todella paljon nähtävää ja koettavaa, kuten:

 • kymmenkunta museota
 • kaksi kansainvälistä taidekeskusta
 • huipputeknologian saavutuksia esittelevä fantasiamaailma
 • Paksun Margareetan merimuseo
 • kaupungin ylle kohoava maailmanpyörä

Tallinna on ihanteellinen matkakohde jos haluaa yhdistää nykymaailman mukavuudet, monipuolisen yöelämän ja ylelliset seikkailut kokemusrikkaassa kulttuuritarjonnassa ja historiallisessa ympäristössä. Kaupunki on perustettu varhaisella keskiajalla, ennen vuotta 1154 ja väkiluku on noin 445 000 asukasta. Tallinna onkin jännittävä sekoitus vanhaa ja uutta. Kaupungin idyllinen vanhakaupunki onkin yksi maailman parhaiten säilyneistä hansakaupungeista.

Tallinnassa ehtii yhden viikonlopun tai muutaman päivän aikana näkemään ja kokemaan paljon, koska kaupungin pääkohteet sijaitsevat lähellä toisiaan. Tallinna tarjoaa varsinkin ostosmatkailusta pitäville henkilöille avaria ostoskeskuksia, trendikkäitä lähiöitä ja ylellisiä hotelleja aivan kävelymatkan päässä toisistaan.

Matkustaminen Tallinnaan on helppoa

Tallinnaan matkustaminen on helppoa ja turvallista. Tallinna on sijaintinsa vuoksi ollut aina uniikki matkailukohde Euroopassa, ja sen näkee maan historian lisäksi etenkin kaupungin kulttuurissa ja elämässä. Suomalaisten ei siis tarvitse matkustaa kovinkaan kauas löytääkseen perin eurooppalaista kulttuuriperimää ja tunnelmaa.

Tallinnaan pääsee matkustamaan Suomesta helposti, niin laivalla kuin lentäen ja kohteessa voi viipyä halutessaan muutamasta tunnista useampaan päivään, joko hotellissa tai kylpylässä. Majoitusvaihtoehtoja ja ajanvietettä kaupungista löytyy monille erilaisille kohderyhmille, kuten lapsiperheille, polttariporukoille, syntymäpäiviä juhliville seurueille tai rakkauslomaa viettäville pariskunnille.

Hintataso on Tallinnassa tunnetusti edullinen, mutta se ei tarkoita, etteikö Tallinnasta saisi rahalleen vastinetta eli korkealaatuisia tuotteita ja laadukasta palvelua. Näin ollen, tämä tarkoittaa myös sitä, että jonkun sanomana ”Tallinnasta ostettu” ei tarkoita enää automaattisesti halpaa ja huonoa piraattitavaraa, vaikka useimmilla taitaa edelleenkin vuosikymmenten jälkeen olla sellainen kuva Tallinnan tuotteista ja palveluista.

Virossa arvostetaan suomalaisten tavoin laadukasta käsityötä ja arvostettuja merkkituotteita, ja näitä tuotteita on helppo löytää varsinkin Tallinnan suurimmista ostoskeskuksista.

Laivamatkat ja risteilyt Tallinnaan

Matka Tallinnaan voidaan aloittaa iloisesti jo Suomen puolelta Helsingin satamasta, josta liikennöi Tallinnaan lähes päivittäin kolme laivayhtiötä, joita ovat Viking Line, Tallink Silja sekä Eckerö Line. Lähtöjä Tallinnaan tarjotaan myös Turun satamasta, mutta matkat ovat hieman pidempiä kuin Helsingistä matkatessa.

Eniten lähtöjä Tallinnaan tarjoaa tällä hetkellä Tallink Silja, jolla on myös suurin matkustajakapasiteetti. Lähtöjä löytyy laivayhtiöiden sivuilta runsaasti ja niin kutsuttuna normaalina matkustuspäivänä Helsingistä Tallinnaan tarjotaan vähintään 13 eri lähtöä. Koska yhteyksiä on nykyään kolmen laivayhtiön ansiosta tarjolla paljon, löytynee varmasti jokaiselle matkaan lähtijälle sopiva aikataulu.

Tallinnaan suuntautuvat risteilyt ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi toisensa jälkeen, joten myös matkatoimistot ovat alkaneet järjestelmällisesti järjestää erilaisille seurueille ja ryhmille matkoja Tallinnaan. Matkatoimistossa osataan kertoa helposti paketti- ja reittimatkoista, ja samalla pystyy varaamaan myös erilaiset juna- tai bussimatkat.

Jo pelkkä laivaristeily voi olla täynnä elämystä, mutta sitä pystyy täydentämään erilaisin keinoin. Laivaristeilyt tarjoavat viihdykettä monimuotoisesti ja risteilylaivoilla pääseekin kokemaan erilaisia esityksiä, näkemään viihdetaivaan suosikkiartisteja ja viihdyttäjiä sekä kokemaan tietenkin laivabingon jännittävät hetket.

Ota huomioon nämä käytännön asiat Tallinnan matkaa suunniteltaessa

Varattaessa laivalippuja Tallinnaan, voi itse päättää, kuinka pitkään haluaa viettää aikaa Tallinnassa. Vaihtoehtoja löytyy aina parista tunnista muutamaan päivään. Jos matkan aiheena on rentoutuminen tai juhliminen, kannattaa tutustua yöristeilyjen tarjontaan, joissa on yleensä suunniteltuna kattava kulttuuriohjelma.

Mitä muuta kannattaa ottaa huomioon? No ainakin nämä:

 • mikä laiva on itselle kaikkein sopivin kolmesta eri vaihtoehdosta
 • haluaako matkustaa määränpäähän omalla autolla, bussilla, junalla vai osana ryhmämatkaa
 • mitä odotuksia asettaa laivaristeilylle, mitä tarjontaa laivalla pitää olla matkan ajan (ruokailumahdollisuudet, viihdykkeet, tax free)
 • laivaristeilyjen hinnat
 • matka-aika (erot hitaaimman ja nopeimman välillä ovat tyypillisesti vain noin puoli tuntia)

Jos haluaa Tallinnaan mahdollisimman nopeasti, on olemassa myös express-laivoja, jotka liikennöivät Helsinki-Tallinna -väliä parissa tunnissa. Nykyään Turustakin pääsee laivalla suoraan Tallinnaan. Laivamatkan liput voi varata suoraan Tallink Siljan, Viking Linen tai Eckerö Linen nettisivujen kautta helposti, nopeasti ja vaivattomasti. Nämä kolme yhtiötä ovat ehdottomasti suosituimmat valinnat matkojen suhteen.

Helsinki-Tallinna-Helsinki laivamatkat

Jos mielii laivamatkalle Tallinnaan, on siihen useita mahdollisuuksia. Helsinki-Tallinna -reitillä liikennöi tällä hetkellä kolme eri laivayhtiötä. Suurin kolmesta, Tallink Silja, operoi reitillä jopa kuusi kertaa päivässä, ja Viking Line sekä Eckerö Line operoivat nekin jopa kolme kertaa päivässä. Laivamatkojen ja risteilyjen hintoja voi vertailla netissä, ja sitä kautta löytää varmasti nykyhetken parhaimmat tarjoukset.

Jos haluaa varata ja maksaa matkansa perinteisempään tyylin, voi matkavarauksen tehdä myös matkatoimistossa tai matkatoimiston sivuilla. Matkatoimistojen kautta on totuttu varaamaan myös erilaiset pakettimatkat, mutta niitä saa myös laivayhtiöiden sivuilta. Kun varaa samalla kertaa tilausajokuljetuksen risteilypaketin ohessa, välttyy turhilta jonottamisilta ja paikoitusmaksuilta reissun aikana. Näin toimien, myös mahdolliset tuliaiset kulkeutuvat perille ilman turhaa kantamista ja huolta niiden kuljetuksista.

Pakettimatkoissa on tarjolla monia erilaisia vaihtoehtoja ja aikatauluja. Iltalähdöllä lähtiessä voi jäädä hyttiin nukkumaan ja aamulla herätessä laiva onkin jo Tallinnassa. Laivamajoitus on hyvä vaihtoehto esimerkiksi hotellimajoitukselle. Yön voi halutessaan viettää vaikka sviitissä ja nauttia matkasta kuin kuninkaalliset.

Jos lähtee reissuun äkkilähdöllä, ei yleensä pääse valitsemaan mitään tarkkoja vaihtoehtoja eikä täten välttämättä vaikuttamaan haluamiinsa asioihin, vaan on hyväksyttävä tarjotut vaihtoehdot. Äkkilähdöissä edullinen hinta yleensä korvaa tämän menetyksen.

Tallink Silja

Kun haluaa valita nopeimman reittivaihtoehdon Tallinnaan, kannattaa valita jompi kumpi Tallink Siljan laivoista, Star tai Megastar. Näillä laivoilla seilaa Helsingistä Tallinnaan parissa tunnissa.

Tallink Siljan laivayhteydet Tallinnaan ovat erittäin hyvät ja laivoja lähtee joka päivä molempiin suuntiin noin kolmen tunnin välein.Ensimmäiset lähtevät matkaan jo noin klo 07:30. Viimeinen Tallinkin laiva lähtee Helsingin satamasta kohti Tallinnaa noin klo 22:30. Risteilylle pääsee myös Tallink Silja Europalla, joka matkaa Tallinnaan 3,5 tunnissa. Silja Europa tekee myös pelkkiä risteilyjä, joissa pääsee myös yöpymään laivassa.

Kaikki Tallink Siljan laivat tarjoavat Helsinki-Tallinna -akselille yön yli matkoja, reittimatkoja, päivä- ja ostosristeilyjä. Laivat ovat verrattain uusia, Star aloitti risteilyt vuonna 2007 ja Megastar vuonna 2017. Molemmat laivat ovat monipuolisia ja tilavia, ja niistä löytyy monia ravintoloita ja kahviloita.

Eckerö Line M/s Finlandia ja M/s Finbo Cargo

M/S Finlandia -laiva on Tallinkin laivoja hiukan vanhempi, ja se on kulkenut Helsinki-Tallinna väliä vuodesta 2000 lähtien. Matka-aika Tallinnaan kestää Finlandialla 2 h 15 minuuttia. Vuodesta 2019 alkaen Finlandian rinnalla aloitti M/s Finbo Cargo, jonka matka-aika on 2 h 45 minuuttia. M/s Finlandia matkaa Tallinnaan päivittäin, ja M/s Finbo Cargo ma-la välisenä aikana.

Molemmat laivat ovat monipuolisia ja tarjoavat tarpeeksi istumapaikkoja sen baareissa ja yökerhoissa. Palveluita on kattavasti, mutta muita laivoja vähemmän. Eckerö Line on panostanut ehkä enemmän toiminnassaan vain reittimatkailuun, kuljettaen ihmisiä paikasta A paikkaan B. Reittimatkojen lisäksi Eckerö Line tarjoaa miniristelyjä sekä ”Päivä Tallinnassa” -risteilyjä.

Viking Line XPRS-laiva

Matkan kohti Tallinnaa voi aloittaa myös Helsingin Katajanokalla sijaitsevasta terminaalista Viking Line XPRS-laivalla. Matka kestää kyseisellä laivalla 2,5 tuntia. XPRS-laiva on tehnyt Tallinnan matkoja jo vuodesta 2008 lähtien. Laivan kummiksi on valittu upea viihdetaivaan suosikki Paula Koivuniemi.

Vikin Line XPRS kulkee Tallinnaan kaksi kertaa päivässä ma, ti, ke, to, la ja su. Perjantaisin laiva tekee kolme reissua Tallinnaan. XPRS-laiva on siisti ja hyväksi koettu, ja se pitää sisällään kohtuullisen määrän erilaisia ravintoloita ja tekemistä matkan ajaksi. Kesäaikaan XPRS-laiva saa seurakseen vesille myös Vikin Linen Mariellan ja Gabriellan.

Helsinki-Tallinna äkkilähdöt

Koska suomalaisten suosima kaupunkikohde ei ole parin tunnin laivamatkaa kauempana, on sinne helppo lähteä halutessaan äkkilähdöllä ostoksille tai viettämään aikaa kavereiden kesken. Äkkilähtöjen hinnat ovat edullisia, ja ne mahdollistavat joskus myös pakettimatkoja pienellä budjetilla.

Tallinnaan järjestetään äkkilähtöjä useiden matkantarjoajien toimesta, joten äkkilähtöjä kannattaa seurailla säännöllisesti, jos pikamatkalle mielii. Viron Tallinnaan pääsee helposti ympäri vuoden. Mieti kuitenkin valmiiksi, haluatko hotelliyöpymiset samaan pakettiin vai pelkät matkat Helsinki-Tallinna-Helsinki -akselille. Vaihtoehtoja on monia, kun vain tietää, mitä haluaa.

Äkkilähdöt ovat markkinoiden joustavin tapa matkustaa, kun lähtiessään ei edes tarvitse tietää, tuleeko takaisin samana vai kenties seuraavana päivänä. Paluuliput löytyvät taatusti nopeasti. Äkkilähtöjen hinnat selviävät yleensä päivän tai pari ennen matkaa.

Kylpylämatkat Tallinnaan

Vaikka Tallinna ei ehkä olekaan monien mielissä se houkuttelevin kohde kylpylälomaa ajatellen, kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla kylpylälomaa Tallinnassa. Arvosteluiden perusteella, et varmasti pety. Tallinnasta löytyy useampia kylpylähotelleja, jotka soveltuvat sekä perheille, pariskunnille että kaveriporukoille. Lisäksi Tallinnaan on halutessaan helppoa, nopeaa ja vaivatonta matkustaa.

Esimerkiksi Braavo Spa Hotelin kylpyläpalvelut ovat omaa luokkaansa ja se sijaitsee Tallinnan kauniissa ja historiallisessa vanhassakaupungissa. Hotellirakennus on samantyylinen muiden rakennusten kanssa. Braavo Spa Hotelin huoneet eivät valitettavasti ole sisältä laadukkaita ja viihtyisiä, mutta kylpyläpuolen allasosastolta löytyy yhteensä yksitoista erilaista allasta ja useita saunoja. Samalla kylpylän pääsymaksulla pääsee myös kokeilemaan Tallinnan suurinta kuntosalia, Reval Sportia.

Vanhankaupungin liepeiltä löytyy myös Meriton Spa, jossa pääsymaksun hintaan sisältyy sekä kuntosalin että kylpylän vapaa käyttö. Myös hotellihuoneet ovat tässä hotellissa viehättävämmät kuin Braavossa. Kylpyläosastolla on kolme erilaista saunaa, useita erikokoisia altaita, terapeuttisia hoitoja, hierontaa ja kauneus- ja kampaamopalveluita. Meriton Spassa on ajateltu myös lapsia, joten siellä on myös lapsille matala allas. Toinen lapsiperheille soveltuva upea kylpylähotelli on Kalev Spa, jossa on perhehuoneita ja vesipuisto.

Muita hyviä vaihtoehtoja ovat muun muassa kauempana Tallinnan keskustasta sijaitseva Tallinn Viimsi Spa, jossa on useita eri uima- ja porealtaita sekä moderneja saunoja. Viimsi Spassa on myös K18-alue, jossa pääsee nauttimaan esimerkiksi turkkilaisista saunarituaaleista ja ihoa kuorivista kalahoidoista. Hotel Telegraaf on Viron entiseen lennättimen puhelinkeskukseen perustettu putiikkihotelli ja kylpylä. Hotelli on sisustettu ajan henkeä ja historiaa kunnioittaen. Hotellissa tarjotaan erikoisuutena muun muassa eksoottisia hoitoja.

Hotellimatkat ja kaupunkilomat Tallinnassa

Jos haluaa nauttia Tallinnan tarjonnasta pidempään kuin tavallinen päiväristeily sallisi, kannattaa reissua pidentää varaamalla muutaman yön kestävä hotelliloma. Valinnanvaraa on paljon ja vaihtoehtoja löytyy useammalle erilaiselle budjetille.

Matkustaessa pariskuntana tai ystävän kanssa, Tallinnasta löytyy mainioita hotelliratkaisuja juuri tällaiseen tarpeeseen. Vanhastakaupungista löytyy pienikokoisia majoituspaikkoja, kuten Boutique Hotel, jossa on vain 44 huonetta.

Boutique Hotel on putiikkihotelli. Jos taas halajaa mieluummin ketjuhotelliin, on Hilton siihen oikein oiva vaihtoehto. Hiltonissa on myös kylpylä. Viehättävämmän ja historiallisemman hotellielämyksen perässä kulkeville suosittelemme Von Stackelbergiä, joka on 1800-luvulla rakennettuun kaupunkikartanoon sijoitettu hotelli.

Jos haluaa majoittua perheen kanssa lähelle Tallinnan keskustaa, löytyy esimerkiksi Park Inn Centralista perhehuoneita, jopa kuudelle henkilölle. Tallinnan suosituimpien hotellien joukkoon kuuluu myös Viru-hotelli, joka sijaitsee Viron historian ensimmäisessä tornitalossa. Viru-hotelli on osa Sokos-hotellien ketjua.

Tallinnan parhaat hotellit

Tallinnasta löytyy koko perheen kesken matkustaville sopivia hotelleja runsaasti. Kun haluaa onnistua hotellivalinnassaan, kannattaa tutustua erilaisiin vertailusivustoihin, asiakkaiden antamiin arvosteluihin sekä tähdistöön, kuinka monta tähteä kyseiselle hotellille on yleisissä arvosteluasteikoissa annettu.

Tallinnan hotellitarjonta on hyvinkin monimuotoinen ja tarjoaa majoitusta jokaisen tarpeisiin, aina vaatimattomista majoituksista viiden tähden majoitukseen.

Radisson Collection Hotel Tallinn 5/5

Tämä hotelli on niin sanottu luksushotelli. Radisson Collection Hotel Tallinn on monilla mittareilla arvioituna viiden tähden hotelli. Hotelli tarjoaa majoittujilleen muun muassa seuraavia aktiviteetteja ja palveluja:

 • spa- ja wellness-keskus rentoutumisalueineen ja spa-palveluineen
 • kuntokeskus
 • erilaiset saunat
 • vartalohoidot, kauneudenhoitopalvelut, kasvohoidot
 • uima-allas, kuuma lähde

Radisson Collection Hotel Tallinn sijaitsee 550 metrin päässä Tallinnan keskustasta.

L´Embitu Hotel 4/5

Hyvätasoinen ja verrattain uusi L’Embitu Hotel on valittu neljän tähden hotelliksi monipuolisuutensa ja hyvän palvelunsa ansiosta. Hotelli avattiin lokakuussa 2020 ja se sijaitsee Tallinnan keskustassa Lembitu-puiston vieressä. Tässä hotellissa pääsee nauttimaan olostaan kuin kuninkaalliset ylellisessä huoneessa ja nauttimaan aamiaisesta upeaa näköalaa katsellen.

L’Embitu Hotellissa on 125 upeaa huonetta ja huoneita löytyy Comfort-, Deluxe- ja sviittihuoneina. Osassa on myös oma sauna ja parveke. Hotellin yläkerroksissa sijaitsee konferenssikeskus.

L´Ermitage Hotel 4/5

Tässä skandinaavisen tyylikkäässä hotellissa on todella tyylikkäitä huoneita ja ammattitaitoinen asiakaspalvelu. Hotelli ei ole turhaan listattu neljän tähden hotelliksi. L’Ermitage Hotel tarjoaa myös erikoislaatuisia huonepaketteja, kuten pariskunnille tarkoitettuja Romantiikka-paketteja. Tämä hotelli on siis oiva kohde vaikka pientä lemmenlomaa ajatellen. Paketin saa varattua suoraan vastaanotosta tai varausta tehdessään.

Hotel L’Ermitage on moderni hotelli, joka sijaitsee Tallinnan keskustassa vain 5 minuutin kävelymatkan päässä raatihuoneelta. L’Embitun tavoin tämä moderni hotelli on neljän tähden hotelli. Hotellin vastaanotto on avoinna ympäri vuorokauden, ja se kautta voi vuokrata polkupyörän tai auton. Lisämaksusta vastaanotosta voi varata käyttöönsä myös suomalaisen saunan.

Go Hotel Shnelli 3/5

Jos ei kaipaa luksusta tai erikoisempia palveluita, kannattaa valita perustasoinen Go Hotel Shnelli. Go Hotel Shnelli on arvioitu olevan hyvätasoinen, kolmen tähden hotelli, joka sijaitsee aivan juna-aseman vieressä. Hotellilta on hyvät kulkuyhteydet parhaimpien nähtävyyksien pariin.

Tässä hotellissa on tavallisten hotellihuoneiden lisäksi tarjolla myös perhehuoneita. Perhehuoneissa on runsaasti tilaa ja niissä on myös keittiö, jossa voi valmistaa pienimuotoisesti jotakin perheen pienimmille kesken päivän. Kauppakaan ei sijaitse kaukana hotellilta, nimittäin hotellin vieressä sijaitsee lähin ruokakauppa.

Matka Tallinnaan bussilla (Matkapojat)

Tallinnan matkalle pääsee lähtemään helposti myös matkatoimisto Matkapoikien järjestämällä reissulla omalta kotipysäkiltä. Matkapoikien tilausajobussit kuljettavat ihmisiä vaivattomasti suoraan satamaan. Kuljetus on varattavissa Viking Linen ja Tallink Siljan hotellimatkoihin.

Matkapoikien bussikuljetus on mukava tapa lähteä matkaan ja saapua turvallisesti takaisin omalle kotipaikkakunnalle. Bussilla kuljettaessa välttää helposti liikenneruuhkat, pysäköintihuolet ja kimppakyydillä matkustaminen on etenkin ilmastoystävällinen ratkaisu.

Matkapojat Oy:n matkoilla on yleisesti 18 vuoden ikäraja ja matkakohtaiset säännöt ovat luettavissa niin kutsutuissa matkakorteissa. Risteilymatkoissa Matkapojat Oy noudattaa laivayhtiöiden omia ikäsääntöjä, jolloin ikäraja matkaan lähtemiselle voi olla jopa 21 vuotta. Jos Matkapojat Oy:n matkoilla matkustaa alle 18-vuotias matkustaja ilman huoltajaa, tarvitaan huoltajan allekirjoittama kirjallinen suostumus.

Omalla autolla Tallinnaan ‒ kannattaako se?

Tallinnaan matkaaminen omalla autolla on helppoa, nopeaa ja edullista, joten Viroon ajellaan lähes yhtä huolettomasti kuin naapurikaupunkiin Suomessa. Varsinkin Tallinna tarjoaa turisteille paljon upeita nähtävyyksiä, myös historiallisia sellaisia, edullisia ostospaikkoja sekä vilkkaan yöelämän.

Omalla autolla matkustaminen Tallinnaan on loistava keino tutustua kaupunkiin ajan kanssa ja omaehtoisesti, riippumatta esimerkiksi matkanjärjestäjän aikatauluista. Oman auton saa Viron matkalle erittäin helposti mukaan ja omat tavarat kulkevat kätevästi mukana. Tallinna tarjoaa paljon koettavaa kaiken ikäisille matkustajille, vauvasta vaariin.

Laivat kulkevat Helsingin ja Tallinnan välin useaan otteeseen päivän aikana kolmen eri laivayhtiön voimin, suhteellisen nopeasti ja matkalla voi halutessaan ihailla upeita merimaisemia. Jos siis päätät lähteä reissuun omalla autolla, tarkista että auto on kunnossa, vakuutusmaksut maksettu, rekisteriote mukana ja omat henkilöllisyystodistukset ja kaikki vakuutukset ajan tasalla.

Nähtävyyksiä ja tekemistä Tallinnassa

Tallinna tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaiken ikäiselle vuoden ympäri. Jos rakastaa nähtävyyksiin ja historiallisiin kohteisiin tutustumista, kannattaa ostaa itselleen Tallinn Card eli nähtävyyskortti, joka takaa sisäänpääsyn yli 40 kohteeseen ja museoon. Kortilla voi matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä ja sillä saa alennuksia erilaisista retkistä, vapaa-ajankohteista ja ravintoloista.

Jos jostain syystä olet menossa ensi kertaa Tallinnaan ja varsinkin vanhaankaupunkiin, kannattaa käydä opastetulla kävelykierroksella. Kävelykierrokset ohjataan pitkin kaupunkin mukulakivikatuja, jossa opas kertoo tarinoita eri rakennuksista ja vanhankaupungin historiasta. Yhden opastuskierroksen kesto on yleensä kaksi tuntia kerrallaan.

Nähtävyydet ja kokemisen arvoiset paikat

Muita nähtävyyksiä ja kokemisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa

 • Fotografiska Tallinn Telliskiven luovassa keskuksessa
 • Paksun Margareetan museo (Viron merimuseo)
 • Taidekeskus Kai
 • Kalamajan museo
 • keksintötehdas PROTO
 • Tanskan kuninkaan puutarha

Tallinnan keskustassa on upeiden nähtävyyksien, matkailukohteiden ja vierailukeskusten lisäksi myös useita ostoskeskuksia ja tavarataloja. Ostoskeskuksista ja tavarataloista, kuten Foorumista, Kaubamajasta ja Viru-keskuksesta löytyy laaja ja monipuolinen valikoima muotia, kauneustuotteita, sisustustarvikkeita ja paljon muuta.

Fotografiska Tallinn Telliskiven luovassa keskuksessa

Tämä tukholmalaislähtöinen ja kansainvälisesti tunnustettu valokuvataiteen keskus toimii Telliskiven luovassa keskuksessa. Fotografiskan tavoitteena on olla taiteen, maittavan ruuan, musiikin ja designin kohtaamispaikka. Keskus on avoinna joka päivä ja siellä tarjotaan todella maittavaa ruokaa keittiömestari Peeter Pihelin johtamassa ravintolassa. Ravintolasta avautuu ruokailijoiden iloksi upea näköala yli Tallinnan kaupungin.

Paksun Margareetan museo (Viron merimuseo)

Viron merimuseo eli Paksun Margareetan museo on uusi koko perheen vierailukeskus, joka vie vierailijansa merikaupan ja laivanrakennuksen kiehtovaan historiaan aina 1300-luvulle asti. Merimuseo on päässyt Unescon listalle ja näyttelytilaa kohteessa on yhteensä 1 000 neliömetriä.

Merimuseossa pääsee ihailemaan muun muassa yhtä lähialueiden vanhimmista ja parhaiten säilyneistä laivanhylyistä. Lisäksi merimuseossa on esillä upeita pienoismalleja. Tähtiesineenä merimuseossa on 700-vuotias Kogen hylky, joka löydettiin Kadriorgista vuonna 2015. Nähtävillä on myös noin 70 laivamallia ja museossa saa kattavan kattauksen merikaupan historiasta, erilaisista ammateista, navigaation kehittymisestä aina keskiajalta purje-, höyry- ja moottorialusten aikakauteen saakka.

Taidekeskus Kai

Tallinnanlahden rannalla Noblessnerin satama-alueella sijaitsee Taidekeskus Kai, jonka tavoitteena on toimia taiteilijoiden, yleisön ja kulttuuriammattilaisten kohtaamispaikkana. Kaissa pääsee tutustumaan upean taiteen lisäksi myös taide- ja laatuelokuviin. Taidekeskus Kain alakerrassa pääsee nauttimaan monenlaisten ravintoloiden tarjonnasta. Ruokiaan tarjoavat muun muassa moderni virolainen Lore Bistroo, japanilainen ravintola Kampai, cocktail-baari Kaif ja konditoria Suhkruingel.

Kalamajan museo

Kun kaipaa tietoa ja tunnelmaa jostakin historiallisesta kohteesta, kannattaa ottaa suunnaksi Kalamajan museo. Museo toimii yhteisömuseona vanhassa funkkistyylisessä asuintalossa, joka on rakennettu 1930-luvulla. Talo on tunnetun mekaniikan professorin asuintalo. Kalamajan museossa pääsee tutustumaan erilaisiin näyttelyihin ja Kalamajan historiaan, nykypäivään ja ripaukseen tulevaisuutta.

Keksintötehdas PROTO

PROTO avastustehas eli keksintötehdas sijaitsee Tallinnassa Kalamajan lähistöllä. Keksintötehdas PROTO on valmistumassa niinkin jännittävään paikkaan, kuin Noblessnerin entisen sukellusvenetehtaan valimoon. Sukellusvenetehdas on aikoinaan ollut salainen paikka. PROTO on kerta kaikkiaan elämyskeskus, jossa esitellään kymmenittäin esineitä ja ilmiöitä innovatiivisten keksintöjen ja nykyteknologian avulla.

Keksintötehdas PROTOn tiloja voivat käyttää myös ulkopuoliset, varatakseen niitä esimerkiksi työpaikan koulutustiloiksi tai erilaisiin neuvotteluihin. Paikka soveltuu erinomaisesti myös juhlakäyttöön.

Keksintötehdas antaa kävijälleen mahdollisuuden myös astua osaksi virtuaalitodellisuutta fantasiamaailmassa. Kävele perheen kesken maan sydämessä, uikaa valtameren pohjalla tai lähtekää kuumailmapallolennolle. Matkan voi tehdä myös menneisyyteen tai tulevaisuuteen, hurjaa, eikö vain?

Tanskan kuninkaan puutarha

Tämä kaunis puutarha sijaitsee Tallinnan vanhassakaupungissa Toompean Nigulisten puoleisella rinteellä. Tarina kertoo, että Tanskan lippu on pudonnut rinteelle aikoinaan valloitusretkellä ja tästä sai alkunsa Tanskan kuninkaan mukaan nimetty puutarha Virossa.

Ostosmatkat Tallinnaan

Tallinnaan kohdistuvat ostosmatkat ovat varsinkin suomalaisten suosiossa. Monet käyvät shoppailemassa Virossa laatumerkkejä edullisemmin tai hakevat sieltä esimerkiksi juhliin upeita luomuksia, joita Suomesta ei saa. Ostosmatkoilla yhdistyy monta hauskaa asiaa ja parasta on lähteä ostosmatkalle ystävien kanssa.

Tallinnassa on helppoa ja vaivatonta tehdä ostoksia. Vaivatonta on myös lähteä vaikka julkisilla kulkuvälineillä käymään Tallinnan ulkopuolella kaupoissa, välimatkat ovat melko lyhyitä ja tarjontaa on paljon. Virossa kaupungit ovat todella lähellä toisiaan ja hinnat ovat kaupungista riippumatta yleensä halvempia kuin Suomessa.

Kauppakeskuksissa valinnanvaraa riittää niin liikkeissä, kahviloissa kuin ravintoloissakin. Shoppailujen lomassa onkin oivallista pysähtyä herkuttelemaan paikallisia herkkuja erilaisiin kahviloihin tai syödä illallista elämyksellisissä ravintoloissa.

Tallinnassa on kaiken kaikkiaan erinomaiset ostosmahdollisuudet, ja ostoskeskukset tarjoavat kaiken tarvitsemasi saman katon alta. Aukioloajat ovat monissa ostoskeskuksissa runsaammat kuin Suomessa, pysäköinti on yleensä ilmaista ja liikkeet ovat tyypillisesti monipuolisia ja hyvin varusteltuja.

Tallinnan Kaubamaja (Tallinnan tavaratalo)

Kaubamaja on Tallinnan sykkivä sydän, joka sijaitsee muiden palveluiden ohella Tallinnan ydinkeskustassa. Tallinnan Kaubamaja on Viron pääkaupungin ensimmäisiä suurmyymälöitä, josta löytää kaikkea tarpeellista liittyen kauneudenhoitoon, naisten ja miesten vaatteisiin ja asusteisiin, lastentarvikkeisiin ja kodintuotteisiin.

Kaubamajassa pääsee myös herkuttelemaan useissa hyvissä ravintoloissa ja pikkupurtavaa saa tunnelmallisista kahviloista. Kaubamajan rakennuksella on arvokas ja mielenkiintoinen historia, johon myös kannattaa käyntinsä yhteydessä tutustua.

Viru Keskus

Tallinnan Kaubamajan yhteydessä sijaitsee toinen ostoskeskus, nimeltä Viru Keskus. Viru Keskuksen sanotaan olevan Viron muodin mekka ja viihtyisä kohtaamispaikka, jossa sijaitsevat kaupungin parhaat liikkeet. Ostoskeskus on Tallinnan sydän, koska Viru Keskuksessa järjestetään paljon myös erilaisia konsertteja, muotinäytöksiä ja paljon muita ajankohtaisia tapahtumia. Viru Keskuksesta löytää myös tunnetuimmat tuotemerkit, tietenkin edullisesti.

Viron ensimmäinen Stockmann

Viroon avattiin Stockmann-tavaratalo vuonna 1996. Stockmann-tavaratalossa on myyntipinta-alaa yli 12 000 m²:n verran. Tavaratalo oli alun perin kaksikerroksinen, mutta sitä laajennettiin myöhemmin viisikerroksiseksi. Täten tavaratalosta tuli vuonna 2000 Baltian suurin tavaratalo.Samaan aikaan laajennuksen kanssa Stockmann-tavaratalon viereen rakennettiin 400-paikkainen parkkihalli.

Järven Keskus

Kun ajatellaan kodin remonttia tai sisustamista, on Järven Keskus oikea paikka ostoksille. Järven Keskus on Viron suurin sisustustarvikkeita myyvä ostoskeskus. Lisäksi keskus tarjoaa monipuolisen ja runsaan valikoiman

 • urheilu- ja vapaa-ajan varusteita
 • jalkineita ja vaatteita
 • lastentarvikkeita

Näiden lisäksi Järven Keskuksessa pääsee nauttimaan pienistä ja tunnelmallisista kahviloista ja maukkaista ravintolaruuista.

Viihde- ja elämäntapakeskus Solaris

Historiallisessa rakennuksessa sijaitsevassa Solaris-keskuksessa sijaitsee Nordean konserttitalo, Apollon elokuvateatteri ja taide-elokuvakeskus Artis. Keskus on täynnä ruokapaikkoja, ulkoterasseja ja myymälöitä. Siellä sijaitsevat myös Viron suurin luonnonkosmetiikkamyymälä Pillerkaar, kampaamo Duglas ja kukkakauppa. Designia puolestaan keskus tarjoaa Eesti Disaini Majan, Baltian suurimman designmyymälän Les Petitesin ja HOLM disainin kautta.

T1 Mall of Tallinn

Tämä mielenkiintoisen nimen omaava ostoskeskus, on Viron uusimpia ostospaikkoja. Kauppakeskus on rakennettu paikkaan, jossa yhdistyvät liikenteen solmukohdat. T1 Mall of Tallinnaan pääsee monilla eri kulkuvälineillä, kuten raitiovaunulla, bussilla, junalla ja lentokoneella. Kauppakeskus omaa lähes kuuden metrin korkuiset näyteikkunat ja koko keskus kohoaa 36 metrin ulottuvuuteen kohti Tallinnan taivasta.

Ostoskeskuksen ulkomuoto on innovatiivinen ja moderni, varsinkin jättikokoisten lasikupoliensa ansiosta. Rakennuksen katolle on asennettu myös maailmanpyörä, jossa pääsee näkemään elämyksellisesti aivan uudenlaisen näkymän Tallinnan kaupungista.

Kannattaa siis ehdottomasti ottaa suunnaksi tämä uusin ostoskeskus ainakin yhdeksi matkakohteeksi, jotta pääsee nauttimaan Viron suurimman ravintolamaailman tarjonnasta, elokuvateatterista, kymmenistä liikkeistä sekä löytökeskuksesta.

Lasten kanssa matkalle Tallinnaan

Tallinna on aivan loistava matkailukohde lapsiperheille, sillä laivalla matkatessa kohteeseen ei kenenkään tarvitse istua tuntikausia paikoillaan. Myös liikkuminen Tallinnan kaupungin ulkopuolisiin kohteisiin on helppoa sekä kävellen että joukkoliikennettä hyväksi käyttäen.

Ennen matkaa Tallinnaan lasten kanssa, kannattaa ajoissa varmistaa, että kaikkien perheenjäsenten passit tai henkilökortit ovat voimassa ja kunnossa, jotta jokainen pystyy todentamaan henkilöllisyytensä tarvittaessa. Henkilöllisyystodistuksia ei välttämättä tarvita koko reissun aikana, mutta jos tarkastus osuu kohdalle, niin paperiasiat ovat kaikilla kunnossa. Passi täytyy olla myös silloin, vaikka risteilyalukselta ei noustaisi olleenkaan maihin.

On myös huomioitava, että kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet olisi hyvä olla voimassa, varsinkin pienimmillä matkustajilla. Tarpeellisia ovat myös kausittainen influenssarokote sekä hepatiitti A- ja B-rokotteet. Muutoin maalaisjärjellä pärjää hienosti perheen kanssa matkalla, eikä erityisiä varotoimia tarvita.

Yhteistä koettavaa koko perheelle Tallinnassa

Tallinnassa matkaillessa perheen kanssa, on ilahduttavaa huomata, että monissa nähtävyyksissä ja ravintoloissa on huomioitu lasten olemassaolo todella hyvin. Muun muassa museotarjontaan on lisätty erilaisia lastenmuseoita. Kadriorgista löytyy Miiamilla-lastenmuseo, jossa pääsee vaikka askartelemaan ja Kalamajan lastenmuseossa lapset pääsevät näkemään vanhoja leluja eri aikakausilta.

Sään salliessa Tallinnasta löytyy tekemistä lapsille myös ulkona. Esimerkiksi Nõmmessä muutaman kilometrin päässä Tallinnan keskustasta on seikkailupuisto. Seikkailupuistossa on muun muassa puihin kiinnitettyjä erilaisia seikkailuratoja. Köysiradat ovat äärimmäisen turvallisia ja ne on sijoitettu mahdollisimman alas, jotta vanhemmat voivat kulkea lastensa vieressä. Seikkailupuistossa on ratoja myös aikuisten makuun. Nõmmessä lapsia varmasti kiinnostaa myös alueelta löytyvä Glehnin puisto jännittävine kivipatsaineen.

Tallinnasta löytyy myös uimisen ystäville upea Stroomin hiekkaranta, jonka läheisyydessä on monia pallokenttiä, kioskeja ja leikkipuistoja. Käymisen arvoinen kohde on lisäksi Tallinnan eläintarha, joka ei toki sijaitse lähellä keskustaa, mutta sinne pääsee muun muassa bussilla Tallinnan keskustasta. Eläintarhassa on yli 350 eri eläinlajia ja mukaan kuuluvat myös norsut, joita Suomesta ei löydykään.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: