Etusivu » Matkailu » Golfkentät Suomessa

Golfkentät Suomessa

Suomessa on runsaasti korkeatasoisia ja hyviä golfkenttiä. Golfkenttiä on kaiken kaikkiaan yli 180, eri puolella Suomea. Suomen golfliittoon kuuluu puolestaan 129 jäsenseuraa. Hyvä golfkenttä tarjoaa pelaajalle visuaalisia elämyksiä ja se pystyy myös haastamaan häntä yhä parempiin suorituksiin. Sinne tullaan viihtymään ja viettämään vapaa-aikaa hyvässä seurassa.

Golfkenttien tarjontaan kuuluu usein myös monipuolisia palveluja, kuten ravintolapalveluja sekä majoitusmahdollisuuksia. Mikä onkaan sen ihanampaa, kuin nauttia kylmiä virvokkeita golfklubin terassilla pelin päätteeksi, tai nauttia kiireettömästä lounaasta. Monipuoliset palvelut mahdollistavat sen, että golfin pelaamisesta muodostuu kokonaisvaltainen ja viihdyttävä kokemus. Golfmatkat ovat myös kasvattaneet suosiotaan Suomessa.

Golfkenttien jakaantuminen maantieteellisesti

Maantieteellisesti ainutlaatuisena maana Suomi tarjoaa laajan kattauksen erilaisia golfelämyksiä. Pohjois-Suomen golfkentillä, kuten Meri-Lapin Golfklubilla Torniossa, voi päästä nauttimaan yöttömästä yöstä. Meren läheisyys ihastuttaa ja luo rauhan tuntua Lounais-Suomessa, kuten Hirvensalon Golfissa Turussa pelatessa. Pohjanmaan aavat lakeudet ovat taas ihanteellisia maisemia kaiken tasoisen golfin pelaamiseen. Muun muassa Ähtärin Golf sopii loistavasti golf-harrastuksen aloittamiseen.

Uudellamaalla on eniten väestöä ja myöskin kenttien tarjonta on sen mukaista. Helsingin alueelta löytyy kymmenittäin golfkenttiä jokaiseen makuun. Suosittuja Helsinkiläisiä golfkenttiä ovat muun muassa Helsingin Golfklubi ja Laajasalon golfkenttä.

Keski-Suomesta ja Pirkanmaalta löytyy tasokkaiden kenttien lisäksi myös paikallisia pikkupaikkakuntien golfaarteita, kuten Käkigolf Pälkäneellä. Itä-Suomen metsäkentät juurruttavat ja luovat meditatiivisen tunnelman golf-peliin. Karjalaista vieraanvaraisuutta pääsee testaamaan muun muassa Pielis-Golfissa Nurmeksessa.

TOP 10 golfkentät

Golfkenttien kymmenen kärjen rankkaaminen on vaikeaa. Jokainen odottaa ja haluaa golfkentältä erilaisia asioita. Golf-harrastuksen aloittelija haluaa pelata helpolla, selkeästi etenevällä radalla. Konkarit taas haluavat usein pelata vaihtelevilla ja haastavilla kentillä. Toinen arvostaa golfkentän tarjoamia palveluita, kun taas toiselle kentän kunto ja yleisilme ovat tärkeimpiä valintaperusteita.

Tässä esitetyssä ranking-listauksessa on painotettu kokonaisvaltaista kokemusta, joka golfin parissa on mahdollista saavuttaa. Osa-tekijöinä kokonaisvaltaisuutta arvioitaessa ovat olleet kentän layout, reitit, pelattavuus, kunto, viimeistelyt, estetiikka, yleinen ilmapiiri ja viihtyisyys, palvelut, ravintolat, klubitalot ja oheispalvelut sekä hinta/laatu-suhde. Ranking-listalle valittujen Golf-kenttien lisäksi Suomesta löytyy toki myös paljon muita hyviä ja kokeilemisen arvoisia golfkenttiä.

1. Linna Golf Vanajanlinnassa

Tästä golfkentästä ainutlaatuisen Suomessa tekee se, että se on Suomen ainoa European Tour -tasoinen kenttä. Kentällä onkin pelattu merkittäviä arvokisoja, kuten Amatööri-golfin EM-kisat vuonna 2010. Vanajanlinnan golfkentät ovat erinomaisesti hoidettuja. Kenttien layout ja viimeistely ovat useiden pelaajien mieleen. Väylät ovat taitavasti muotoiltuja ja bunkkerit haastavia. Country Clubin palvelut ovat vertaansa vailla.

Voit myös yhdistää golfin pelaamisen tasokkaaseen majoitukseen Vanajanlinnan kartanossa. Hotelli toimii täyden palvelun periaatteella ja sinne on mahdollista majoittua myös isommallakin seurueella. Golfkentän kokonaisilmapiiri on rankattu Suomen parhaaksi. Vanajanlinnan Golf & Countryclub sijaitsee Hämeenlinnassa Kanta-Hämeessä. Kentän on suunnitellut Tim Lobb.

2. Nordcenter Golf & CC – Fream

Raaseporissa sijaitsevan kentän tekee ainutlaatuiseksi sen kartanomiljöö. Myös merellinen maisema tekee tunnelmasta ainutlaatuisen. Maisemien puolesta mainitsemisen arvoinen on etuysi, jossa pääsee nauttimaan jyhkeistä petäjistä ja kaislikkorannoista. Kentän parhaita puolia ovatkin sen vaihtelevuus ja monipuolisuus. Vaihtelevassa maastossa on myös suuret korkeuserot.

Kentän kunto ja yleisilme ovat huoliteltuja. Tiiauspaikat, väylät ja griinit on uusittu vuonna 2008 valmistuneessa mittavassa peruskorjauksessa. Klubitaloa ja oheispalveluita on kehuttu erinomaisiksi. Ravintolapalvelut keräävät pelaajien keskuudessa myös runsaasti ylistystä. Sitä on luonnehdittu Suomen parhaaksi golfravintolaksi unohtumattomine makuelämyksineen.

3. Ålands Golfklubb – Slottsbanan

Tämä Ahvenanmaalainen golfkenttä on vastikään vuonna 2020 remontoitu. Se sijaitsee reilun 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Alue on saanut kehuja muun muassa sen griinialueista, joilla peliin on pystytty tuomaan meri- ja linnamaisemia. Slottsbananin golfkentällä on 18-reikää.

Kenttä on kerännyt kiitosta myös suunnittelusta. Klubiympäristöä on kuvailtu kodikkaaksi. Klubitalosta löytyvät uudistetut pukuhuoneet, suihkut ja saunat sekä mahdollisuus ostosten tekoon. Klubin vieressä sijaitsee suosittu ravintola, jonka ateriat ovat mestarikokkien loihtimia.

4. Tahko Golf – Old Course

Tästä kentästä pelaajille ovat jääneet mieleen moni-ilmeiset reiät. Tahkon vanha kenttä on 18-väyläinen. Kenttää on yleisesti pidetty myös kauniina ja hyvin suunniteltuna. Kentällä on komeita rantaväyliä, joilta avautuu henkeä salpaavat näkymät Syvärinjärvelle sekä laskettelurinteille. Ensimmäiset yhdeksän väylää taittuvat maastossa, jossa on puustoa, puiston tuntua ja vesistöä. Seuraavasta yhdeksästä väylästä löytyy puolestaan korkeuseroa, rantaviivaa ja upeita järvi- ja rinnenäkymiä.

Hyvästä suunnittelusta kertoo se, että kenttä soveltuu erinomaisesti vieraspelaajille. Kentältä löytyy kävelymatkan päästä kaikki tarvittavat palvelut. Golfklubilta löytyvät ravintolatilat, sauna ja klubipalvelu. Kenttä on hinta-laatutasoltaan Suomen parhaiden kenttien kärkikastia.

5. Nordcenter Golf & CC – Benz

Tämä on jo aiemmin listalla mainitun golfklubin leppoisampi kenttä. Metsäinen Benz kenttä on klubin kakkoskenttä. Se on saanut jalansijaa erityisesti pelaajaystävällistä kenttää hakevien keskuudessa. Kenttä kiertää metsäylänköä ja siinä on leveät väylät, kauniita metsälampia ja kumpujen ympyröimiä griinejä. Kokonaisuus on hyvin hiottu ja toimiva. Väylät ovat erilaisia ja ne sulautuvat hyvin ympäröivään luontoon. Plussaa tulee myös hyvästä hinta-laatusuhteesta.

6. Viipurin Golf

Lappeenranta on Viipurin Golfin kenttien kotipaikka. Etelä-Saimaa Golf Tuosan saaressa on 18-reikäinen kenttä ja Kahilanniemi on Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitseva 9-reikäinen kenttä. Golf Tuosan saaren golfkentältä avautuu henkeä salpaava näkymä Saimaan järvimaisemiin, jota on kuvattu Suomen kauneimmaksi. Kauniit järvimaisemat puustoineen hivelevät pelaajan aisteja ja saavat viihtymään kentällä pidemmänkin aikaa.

Erityisen kentästä tekevät myös kumpuileva maasto ja ympäröivät Salpalinjan rakenteet. Kaihilanniemen golfkenttä on puistokenttä. Sen väylät ovat monipuolisia ja pienehköt viheriöt sopivan haastavia. Tämä kenttä sopii kaiken tasoisille pelaajille. Kentät ovat saaneet hyvät arviot pelaajilta myös suunnittelusta ja kunnosta.

7. Kytäjä Golf – South East

Hyvinkäältä löytyy golfkenttä, jonka vuonna 2020 tehtyä griiniremonttia on kehuttu varsin onnistuneeksi. South Eastin kentällä on tarjolla runsaasti korkeuseroja. Sen etuysi kulkee laajassa metsämaisemassa. Takaysin jälkeen siirrytään peltomaisiin maisemiin, lähelle Kytäjärveä. Kenttä on voimakkaasti muotoiltu ja leveäväyläinen. Remontin myötä tämä kenttä on noussut Suomen parhaimpien joukkoon, kunto- ja viimeistelytasonsa ansiosta.

8. Kartanogolf

Kartanogolfin kentille pääsee pelaamaan Joroisissa Pohjois-Savossa. Sen sijainti 5-tien varressa tekee siitä kaikille helposti saavutettavan. Kartanogolfin hyvä taso juontaa juurensa hyvästä suunnittelusta sekä miellyttävästä ja huippukuntoisesta kentästä. 18-reikäinen kenttä sopii kaiken tasoisille pelaajille.

Kenttä kiertelee upeissa järvimaisemissa Joroisselän ranta-alueilla. Ulosmeno on puistomainen ja se on rakennettu tasaiselle aukealle. Sisääntulo taas sijoittuu metsän siimekseen ja sisältää jännittäviä korkeuseroja. Alueelta löytyy myös erinomaiset palvelut. Harjoitusalueet ja parkkipaikat sijaitsevat lähellä klubirakennusta. Klubiravintolasta voi ostaa virvokkeita ja lounasta. Golfkentän hinta-laatusuhde on erinomainen.

9. Kytäjä Golf – North West

Niin ikään listalta jo löytyvän golfklubin kakkoskenttä on myös yltänyt mukaan rankingiin. Se on saanut kiitosta kuntotasostaan. Kentän on suunnitellut kanadalainen arkkitehti Thomas McBroom. Se ei griineiltään ole kuitenkaan yhtä dramaattinen kuin alueen ykköskenttä South East. Etuysiltä siirrytään kauniisti kumpuileviin metsämaisemiin, jylhien kalliosaarekkeiden väliin suunnitelluille väylille. Kentän huokein näkymä avautuu 17. väylän takatiiltä yli Kytäjän kenttien klubitalolle asti. Klubitalo ja oheispalvelut sekä kentän layout nostavat tämän kentän kympin sakkiin, hyvän kuntotason ohella.

10. Pickala Golf Club – Forest

Tämä Siuntiossa sijaitseva golfkenttä on erityisen hyvin suunniteltu. Kenttä on vaihteleva ja pelaajaystävällinen. Kentällä pelaaminen aloitetaan ylhäältä alaspäin lyötävällä par nelosella. Takaysillä kentän luonne muuttuu tyystin. Tämä osuus onkin monen mielestä kentän paras, sillä väylät etenevät omassa rauhassa eteenpäin.

Esteettisyydessä kenttä jää hieman kärkisijoja pitäville kentille. Klubitalo, ravintola ja palvelut ovat kuitenkin korkeatasoisia ja monipuolisia.

Suomen pohjoisin ja eteläisin golfkenttä

Mikäli olet lähdössä lomalle Lappiin, sinun kannattaa tutustua Suomen pohjoisimpaan Golfkenttään Levillä. Kentällä voit kesällä yhdistää pelaamisen ja yöttömästä yöstä nauttimisen. Syksyllä pelatessa saatat taas vuorostaan nähdä revontulia. Levin kenttä on 18-reikäinen kenttä luonnonmukaisissa tunturimaisemissa. Kartalla se sijoittuu Levitunturin ja Ounasjoen välimaastoon. Upeat lappilaismaisemat takaavat uniikin ja unohtumattoman pelikokemuksen.

Vastaavasti Suomen eteläisin golfkenttä löytyy Hangosta. Maisemaltaan monipuolisen kentän väylät 1-9 sijoittuvat metsämaisemaan ja väylät 10-18 puistomaiseen maisemaan. Alueelta löytyy myös klubitalo kahviloineen, sauna- ja wc-tiloineen. Klubitalo on varustettu huikealla 270 neliön suuruisella terassilla, jossa on ihana nauttia kahvilan antimista ja aurinkoisesta päivästä.

Perheille sopivat golfkentät

Lapsiperheille sopivat parhaiten kentät, joissa pääsee helposti liikkumaan vaunujen kanssa. Lapsiystävällisillä kentillä on myös kiinnitetty huomiota väylien etäisyyksiin toisistaan. Lasten kanssa liikkuessa ilahduttaa, kun golfkentän ravintoloiden tarjonnassa ja valikoimassa on huomioitu pienemmätkin ruokailijat. Joillakin kentillä järjestetään myös junioritoimintaa.

Lasten kanssa liikkuvien golfpelaajien kannattaa tutustua Golf Talmaan. Perheet ovat tervetulleita kentälle vaunujen kanssa. Turvallisten reittien löytäminen lasten kanssa on helppoa, sillä väylät menevät vain harvoin lähekkäin, jolloin palloja ei tarvitse vältellä. Ravintolasta löytyy mukavasti valikoimaa myös perheen pienemmille. Talman golfkenttä sijaitsee Talmassa Sipoon kunnassa.

Suomalaisia maalaismaisemia rakastavan kannattaa tsekata Poltinkosken Golfrata, joka sijaitsee Riitialassa Ikaalisissa Pirkanmaalla. Kenttä soveltuu sekä aloittelijoille että vähän jo kokeneemmillekin pelaajille. Kenttää voi pelata joustavasti 9-, 14- tai 18-reikäisenä kokonaisuutena. Golfkentän seura järjestää klubikisojen lisäksi sekä seniori- että junioritoimintaa.

Golfin pelaaminen on helppo yhdistää muihin aktiviteetteihin

Miltä kuulostaisi hiihtäminen ja joulupukin pajakylässä vierailu golfin peluun ohessa? Rovaniemellä sijaitsee Santa Claus Golf, jossa golfia on mahdollista pelata myös talviaikaan. Golfia voi pelata talvisin lumelle ja jäälle rakennetulla talvigolfkentällä. Talvikentältä löytyvät viheriöiden sijaan valkiot. Pallot ovat kirkkaan oransseja valkoisten sijaan ja mailoja kuljetetaan pulkassa kärryjen sijasta.

Santa Claus Golfin talvikenttä on avoinna talvisin helmikuun puolivälistä huhtikuun alkuun. Hiihtolatu kulkee talvikentän väylien lomassa. Voit myös kätevästi yhdistää golfin peluun joulupukin pajakylässä vierailuun.

Golf-harrastus on mahdollista yhdistää myös karavaanari-elämään ja rannalla loikoiluun. Porvoon Virvikin golfkentän eteläpuolelta, noin yksi kilometri ykköstiin ja 18. väylän välistä menevää tietä pitkin pääsee kunnan uimarannalle. Samaisesta paikasta löytyy myös pistokepaikkoja asuntovaunuille ja grillipaikka.

Kantinkullassa Sotkamossa on mahdollista yhdistää kylpyläloma golfin peluuseen. Katinkulta Golfin Nuas -golfkentän kierros aloitetaan Katinkullan golfklubin edestä ja se jatkuu sen jälkeen kohti Nuasjärven kauniita maisemia. Kolmonen pelataan männiköiden ja kanervikkokankaiden keskellä. Seiska puolestaan suuntaa kohti Tenetinvirran rantaa, Naapurivaaran siintyessä taustalla.

Takaysin alussa maisemat ovat vaihtelevia ja väylät avaria. Haasteita luovat laajat ruohikko-, hietikko- ja kosteikkoalueet. Upeimmat maisemat avautuvat reiän 12 päättyessä rantaviheriöltä. Täältä näkyvät niin Naapurivaara, Halolankallio kuin Nahkasaarikin. Kierros päättyy klubitalolla sijaitsevalle 18. reiälle.

Suomen pisin ja haastavin golfkenttä

Alastarolta löytyy Suomen pisin golfkenttä. Takatiiltä pelattuna sille kertyy pituutta 6685 metriä. Alastaron hiekkapohjaisia kenttiä arvostetaan myös niiden peliominaisuuksien takia. Hiekalla olevan kentän päällä pallo kulkee ja pyörii, kuten sen kuuluukin. Kenttä sopii niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin pelaajalle.

Yksi Suomen haastavimmista golfkentistä, Nordcenterin Freamin ohella, sijaitsee Kerimäellä Etelä-Savossa. Kerigolfin 18-reikäisen kentän suunnittelija on Ronald Fream. Golfin haasteiden ohella Kerigolfissa pääsee nauttimaan upeasta luonnosta. Kentästä löytyy myös korkeuseroja, joka lisää sen haastavuutta. Kerigolfin klubiravintolassa voit nauttia päivän keittolounaan salaatin kera.

Suomen helpoimmat golfkentät

Aloittelevalle golfaajalle sopivat parhaiten tasaiset golfkentät, joilla on helppoa edetä. Aloittelija hyötyy myös erillisestä harjoittelualueesta, jossa lyöntejä on mahdollista treenata etukäteen. Tällaisia helppoja golfkenttiä, joista löytyy myös erillinen harjoittelualue ovat muun muassa Aura Golf ja Paltamo Golf.

Aura Golf sijaitsee Turussa Ruissalon saarella vanhojen tammilehtojen keskellä. Matkaa Turun keskustaan on vain 11 kilometriä. Luonnonkaunis ympäristö ja historiallinen miljöö tekevät pelikokemuksesta ainutlaatuisen. Aura Golfista löytyy myös harjoitusalue. Se sijaitsee 1. teen, klubitalon ja palveluiden lähellä. Harjoitusalueen rangelta löytyy 30 lyöntipaikkaa, joista 24 on suojattu katoksella. Rangeautomaattia varten kannattaa varata kahden euron kolikoita. Automaatti toimii myös poleteilla ja eRange-avaimilla, joita voi ostaa caddiemasterin toimistosta.

Paltamo Golf sijaitsee Paltamossa Kainuussa. Kenttä sijoittuu upeaan luonnonmaisemaan kallioiden, metsiköiden ja rannan kupeeseen. Täysimittainen 18-reikäinen kenttä sopii aloittelijoiden lisäksi myös kauemmin pelaamista harrastaneille. Kentällä sijaitsevat harjoittelupaikat mahdollistavat harjoittelun aloittamisen jo aikaisin keväällä. Pitkien lyöntien harjoittelun mahdollistaa range ja lähipeliä voi hioa pitchi- ja puttiviheriöillä.

Romanttinen loma golfin peluun ohessa

Golfin pelaaminen on monen pariskunnan yhteinen harrastus. Useat kentät mahdollistavat yöpymisen pelaamisen ohessa. Miltä kuulostaisi kierros golfia Kymen Golfissa Kotkassa ja sen jälkeen majoittuminen 5 tähden leirintäalueella lomakylä Santalahdessa 300 metrin päässä?

Kymen golfkentällä voit pelatessa nauttia metsäisistä merimaisemista. Kentän suunnittelusta on vastannut puolestaan Suomen tunnetuin kenttäarkkitehti Kosti Kuronen. Kentät ovat hyväkuntoisia, griinit laadukkaita ja myös kenttien vaativuustaso on kohdillaan. Kymigolfissa golfia voi pelata myös talvella, siihen varatussa talvihallissa.

Kuusamo on ihanteellinen kohde retkeilyn, golfin pelaamisen ja rentoutumisen yhdistämiseen. Kuusamossa Petäjäkankaan golfkentän vieressä sijaitsevat Holiday Clubin tasokkaat ja laadukkaat Villas huoneistot. Mikäs sen mukavampaa kuin rentoutua ja lämmittää sauna golfkierroksen jälkeen vain teille kahdelle varatussa Villas huoneistossa. Suosittuja aktiviteetteja Kuusamossa ovat myös Karhunkierros ja kylpylälomailu.

Kuusamon Petäjäkankaan Golfkenttä on siitä erikoinen, että se sijaitsee todella korkealla. Kenttä on korkeimmillaan yli 260 metriä merenpinnasta, mikä tekee siitä Suomen korkeimman golfkentän. Mielenkiintoinen tieto historiasta on, että väylien alueella sijaitsi jatkosodan aikana Pohjois-Suomeen sijoitettujen saksalaisjoukkojen huoltokeskus. Kentästä tekevät erityisen sen isot viheriöt, joilla voi joutua puttaamaan pitkänkin birdie-putin. Vaikeutta reitille luo läheinen lampi. Hyville draiveille löytyy kuitenkin runsaasti tilaa.

Ei nimi golfkenttää pahenna?

Suomen erikoisimmista golfkenttien nimistä kisailevat kenties Sastamalassa sijaitseva Lakeside Golfin Pirunpelto ja Lohjassa sijaitsevat St. Laurence Golfin Pyhä Lauri sekä Kalkki-Petteri. Pirunpellon kenttä sijaitsee jylhän luonnonmetsän keskellä. Kenttää leimaavat myös avokalliot ja Sorvijärven metsälampi. Erikoinen nimi tulee jääkauden muokkaamista kiviröykkiöistä, joita myös pirunpelloiksi kutsutaan. Niitä löytyy alueelta kaksi kappaletta.

St. Laurence Golfin Pyhä Lauri sisältää 18-reikää. Sillä on pelattu muun muassa Finnish Open vuonna 2006. Vuonna 2008 sen reiät 5-13 toimivat osana Challenge Tour kenttää. Kentän kenttäennätys on 64 lyöntiä ja sitä pitää nimissään Niklas Virta. Golfkenttä kiertelee metsäsaarekkeiden keskellä ja pelialueella on myös vettä. Taukopaikka Laurin maja sijaitsee reikien 11 ja 12 välissä. Kentän on suunnitellut Kosti Kuronen.

St. Laurence Golfin Kalkki-Petteri on myös 18-reikäinen ja myös tämän kentän on suunnitellut Kosti Kuronen. Aikojen saatossa Kalkki-Petteri on muuttunut puistomaiseksi kentäksi, jossa raffi rankaisee väylälle osuneita golfpalloja metsääkin enemmän. Kentällä on pituutta riittävästi haastamaan takatiiltä. Kun kenttä on viritetty kisakuntoon, haastavia lipun paikkoja kyllä löytyy vaikka griinit ovat isoja. Tämän kentän kenttäennätys on 65 lyöntiä. Kenttä on saanut hyvät arviot kenttähoidosta ja kunnosta sekä viheriöiden layoutista ja kunnosta.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: