laina » Veronpalautukset ennakkoon – näin se onnistuu

Veronpalautukset ennakkoon – näin se onnistuu

Viimeksi päivitetty 10.03.2021

Veronpalautukset ovat Verohallinnon suomalaisille vuosittain takaisin maksava rahasumma. Voiko kuluttaja saada veronpalautukset ennakkoon käyttöönsä ja jos voi niin miten? Avaamme muun muassa vastauksia näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.

juna

Veronpalautukset maksetaan suomalaisten veronmaksajien tileille vuonna 2021 heinä- sekä joulukuun välisenä aikana. Monella kuluttajalla saattaa tässä vaiheessa vuotta kuitenkin olla taloudellisesti sellainen tilanne, jossa olisi tarpeen saada veronpalautukset jo ennakkoon käyttöön.

Mikäli kuluttajalla on tarve saada veronpalautukset ennakkoon, on yksi kätevä vaihtoehto hakea tarpeen mukaiselle summalle kilpailutettua kulutusluottoa.

Tarkkaan ottaen kuluttaja ei näin menetellessään saa käyttöönsä varsinaisesti itse palautettavaa veronpalautusta, vaan samaa summaa vastaavan kulutusluoton. Mikäli kuluttaja kuitenkin kilpailuttaa lainansa edulliseksi ja on tietoinen sen kaikista sopimusehdoista, ei merkittävää eroa ole.

Veronpalautukset ennakkoon – 4 vaihetta

Kuten aiemmin mainittiin, voi kuluttaja saada veronpalautukset ennakkoon kulutusluoton avulla. Veronpalautusten käyttöön saaminen kulutusluoton avulla toimii seuraavasti.

  1. Veronpalautusten tarkistaminen Oma Vero-palvelusta
  2. Kulutusluoton kilpailuttaminen
  3. Lainan hankintapäätös ja nostaminen tilille
  4. Lainan takaisinmaksu veronpalautusten saapuessa

Kuluttajan kannattaa ensin kirjautua Oma Vero-palveluun ja tarkistaa verotuspäätöksestään paljonko hän tulee saamaan veronpalautuksia. Tämän lisäksi verohallinnon palvelusta voi myös tarkastaa palautusten maksupäivän.

Kun veronpalautusten määrä ja maksupäivä ovat varmistettu, kuluttajan kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa haluamansa kulutusluotto. Kulutusluoton kilpailutus mahdollistaa hakijalle mahdollisimman edullisen ja muutenkin parhaiten sopivan lainan löytämisen.

Kun kulutusluotto on kilpailutettu ja lainaa hakeva henkilö valinnut haluamansa lainan saamista lainatarjouksistaan, on seuraavana toimenpiteenä lainan nostaminen. Laina nostetaan kuluttajan haluamalle pankkitilille.

Lainan nostettua, kuluttajan tarvitsee enää huolehtia kulutusluoton takaisinmaksusta. Kuten muissakin laina-asioissa, myös tässä esimerkin tapauksessa kulutusluotto kannattaa maksaa pois mahdollisimman nopeasti.

Kulutusluotto kannattaa maksaa mahdollisimman nopeasti, heti kun se on taloudellisen tilanteen ja lainan sopimusehtojen mukaan mahdollista. Nopea takaisinmaksu tarkoittaa kuluttajalle usein myös pienempiä lainakuluja.

Halvin laina kilpailutuksen avulla

Koska haettu kulutusluotto on veronpalautuksista irrallinen kokonaisuus, ei kuluttajan luonnollisesti tarvitse hakea kulutusluottoa tarkasti juuri veronpalautuksista saatavan summan verran. Kulutusluoton lainasumma kannattaakin hakea täysin kuluttajan tarpeiden mukaan ja nostaa lainaa vain sen verran, kuin mitä henkilö oikeasti tarvitsee käyttöönsä.

Mikäli kuluttajan tarvitsema rahasumma on enemmän kuin mitä hän tulee veronpalautuksista saamaan, voi henkilö silti hyödyntää kulutusluottoa saadakseen veronpalautukset ennakkoon.

Näin toimiessa kannattaa henkilön maksaa varsinaiset veronpalautukset saatuaan kulutusluottoaan pois tavallista suurempi summa kertalyhennyksenä.

Kulutusluotto jäännösveroja eli mätkyjä varten

Mikäli edellisen vuoden tulot ovat kuluttajalla noussut ennakoitua suuremmiksi, voi kuluttajalle tulla jäännösveroja eli arkikielellä mätkyjä maksettavaksi. Mätkyt ovat ikävä yllätys, joka tulee monelle suomalaiselle vastaan loppuvuodesta 2021.

Mätkyt voivat pahimmillaan viedä kuluttajan henkilökohtaista taloutta epätasapainoon, sillä ne ovat usein kuluerä, joita kuluttaja ei välttämättä osaa ennakoida ollenkaan. Tästä huolimatta kuluttajilla ei ole syytä huoleen isojenkaan mätkyjen kanssa.

Edulliseksi kilpailutettu kulutusluotto on yksi vaihtoehto, jonka avulla kuluttaja voi maksaa verohallinnon määräämät mätkyt. Maksaessaan mätkyjä kulutusluoton avulla, voi maksaja jakaa lainan takaisinmaksun pidemmälle aikajänteelle halutessaan.

Kokonaiskulut jäävät tässä tapauksessa korkojen takia yleensä suuremmiksi, mutta toisaalta kuluttajan henkilökohtainen talous saattaa pysyä paremmin tasapainossa, kun jäännösverojen pois maksaminen jakaantuu pidemmälle ajanjaksolle suuren kertasumman sijaan.

Maksaako verohallinto veronpalautukset ennakkoon?

Veronpalautukset on mahdollista saada ennakkoon ulkopuolisen lainan tarjoajan avulla. Verohallinto ei siis itsessään maksa veronpalautuksia koskaan ennakkoon.

Esimerkiksi kulutusluoton avulla kuluttaja voi kuitenkin mahdollistaa varojen käyttöön saamisen, maksaen kulutusluoton myöhemmin pois veronpalautuksista saatavalla summalla.

Veronpalautukset 2021

Veronpalautukset 2021 maksetaan veronmaksajien tileille heinä- ja joulukuun välisenä aikana. Tarkan päivämäärän sekä maksettavan summan kuluttaja voi tarkistaa verohallinnon Oma Vero-palvelusta löytyvästä kuluttajan verotuspäätöksestä.

Verotuspäätös toimitetaan veronmaksajille myös postitse ja veronpalautukset tulevat tilille yleensä noin kahden kuukauden päästä verotuspäätöksen lähettämisestä.

Mikäli kuluttaja tekee muutoksia verotukseensa liittyen saattaa saatavien veronpalautusten maksun päivämäärä siirtyä taaksepäin. Tällaisia muutoksia voivat olla esimerkiksi henkilön kirjaamat kotitalousvähennykset tai matkakulut.

Tässä vaiheessa on syytä huomata myös, että puolison tekemät verotukseen liittyvät muutokset saattavat muuttaa myös parisuhteen toisen osapuolen verotusta. Mikäli puoliso tekee muutoksia verotukseensa, myös parisuhteen toisen osapuolen veropalautusten saaminen voi siirtyä.

Veronpalautukset ennakkoon – mihin käyttötarkoitukseen?

Kuluttajalla, joka haluaa veronpalautukset ennakkoon, on lähes aina jokin syy rahojen etukäteiseen hankintaan. Veronpalautuksia ei kannata hakea käyttöön kulutusluoton avulla, mikäli kuluttajalla ei ole rahoille mitään tarvetta. Monissa tapauksissa tämä voi kuitenkin olla hyvinkin perusteltua.

Eräs yleisimmistä syistä pyrkiä saamaan veronpalautukset ennakkoon on lomamatka.

Moni edellisenä vuotena liikaa veroa maksanut kuluttaja, haluaa lähteä palautuksista saamillaan rahoilla lomamatkalle.

Lomamatka saattaa kuitenkin joinakin vuosina ajoittua aikaan ennen veronpalautusten maksamista. Mikäli kuluttajan taloudellinen tilanne on tiukka, voi joskus olla välttämätöntä kustantaa matkakuluja tulevilla veronpalautuksilla.

Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa veronpalautusten käyttöön saaminen kulutusluoton hakemisen avulla jo ennen niiden takaisinmaksua, voi olla perusteltu ratkaisu.

Kuluttajalla saattaa tulla yhtäkkiä myös äkillisiä kuluja, joiden seurauksena veronpalautusten käyttöön saaminen nopealla aikajänteellä saattaa tulla tarpeen. Tällaisia äkillisiä kuluja saattavat kuluttajille olla esimerkiksi kodin remontti tai auton huolto.

Veronpalautusten vastaanottaminen

Veronpalautukset maksetaan aina sille tilille, jonka kuluttaja on ilmoittanut verohallinnolle. Mikäli verohallinnolla ei ole tiedossa henkilön tilinumeroa maksetaan veronpalautukset kuluttajalle maksuosoituksena.

Maksuosoitus tarkoittaa rahalähetystä, joka käydään nostamasta pankista käteisenä. Veronpalautukset lähetetään aina Osuuspankkiin, mikäli verohallinnolla ei ole tiedossa kuluttajan tilinumeroa. Henkilön tulee käydä lunastamassa veronpalautukset pankista 45 päivän kuluessa lähetyksestä.

Kuluttaja voi halutessaan tarkistaa helposti Oma Vero-palvelusta onko verohallinnolla kuluttajan oikea tilinumero tiedossa. Mikäli verottajalla ei ole oikeaa tilinumeroa tiedossa, käy sen päivittäminen nopeasti ja vaivattomasti Oma Vero-palvelun kautta.

Veronpalautukset ennakkoon – mitä tulisi muistaa?

Veronpalautuksia ei varsinaisesti ole mahdollista saada ennakkoon. Kilpailutettu kulutusluotto voi kuitenkin mahdollistaa halpojen kulujen avulla kätevästi veronpalautuksia vastaavan summan käyttöön saamisen.

Tärkeää näin toimiessaan on varmistaa, paljonko veronpalautukset tulevat olemaan sekä kilpailuttaa haettu kulutusluotto mahdollisimman edulliseksi.

Veronpalautukset maksetaan vuoden jälkimmäiselle puoliskolla ja kuluttaja voi nähdä verotuspäätöksen sekä tilinumeron, jolle rahat maksetaan Oma Vero-palvelusta.

Usein kysyttyä

Miten vastaanottaa veronpalautukset etukäteen?
Veronpalautukset on mahdollista vastaanottaa etukäteen kulutusluoton avulla. Kuluttaja voi siis hakea kilpailutettua kulutusluottoa, jonka hän maksaa pois veronpalautuksistaan.
Maksaako Verohallinto veronpalautukset etukäteen?
Verohallinto ei maksa veronpalautuksia etukäteen. Kuluttaja voi kuitenkin tarvittaessa hakea rahan käyttöönsä esimerkiksi kulutusluoton avulla.
Milloin veronpalautukset 2021 maksetaan?
Veronpalautukset 2021 maksetaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Tarkan maksamisen päivämäärän löydät Oma Vero-palvelusta.
Mille tilille veronpalautukset maksetaan?
Veronpalautukset maksetaan kuluttajan verohallinnolle ilmoittamalle tilille. Voit tarkastella sekä tehdä muutoksia maksun kohteena olevaan tiliin verohallinnon Oma Vero-palvelussa.

Lue myös: