laina » Suomalaisten luottotilanne – kuinka hakea lainaa turvallisesti?

Suomalaisten luottotilanne – kuinka hakea lainaa turvallisesti?

Viimeksi päivitetty 08.04.2021

#korkokatto #kulutusluotto

Tilastokeskuksen mukaan velallisia asuntokuntia Suomessa vuonna 2019 yli 53%, eli yli puolet suomalaisista asuntokunnista elivät jonkin kokoisella velkarahalla. Velkaantuminen myös kasvaa yhä koronasta huolimatta, mikä on toisaalta hyvä asia, mutta saattaa lisätä suomalaisten rahaongelmia.

Velkamäärä per asuntokunta (€) Osuus asuntokunnista (%)
Max. 10 000 25
Max. 50 000 50
Min. 200 000 11,5
Min. 300 000 4,2

10% korkokatto kulutusluottoihin

Monet varmaan olivat varmaan kuulolla viime keväällä, kun vakuudettomien kulutuslottojen korkokatto määritettiin tilapäisesti 10% vuoden 2020 loppuun asti. Tämän vuoksi yleinen pelko on, että suomalaisten maksuvaikeudet lähtevät tästä nousuun. Erittäin tärkeää olisi, että ihmiset eivät menisi halvan koron ansaan, sillä korko nousee jälleen ensi vuoden alussa.

Käytännössä ongelma johtuu siitä, että lainatarjonta väheni ja lisäksi 10% korkokatto 2021 vaikeutti lainansaantia pandemian aikana. Vaikka rahan hinta siis laski, velkaongelmaiset eivät ole voineet ottaa lainaa. Ne lainanhakijat, joilla on jo vaikeuksia saada luottoa, eivät yksinkertaisesti tule sitä saamaan riskien takia, joita 10% korko lisää lainanmyöntäjille.

Maksuhäiriöt siis todennäköisesti lisääntyvät Suomessa syksyn aikana. Kesäkuun lopussa jo 390 000 Suomessa asuvaa on saanut maksuhäiriömerkintöjä, ja loput ylivelkaantumistilastot seuraavat perässä.

Lainaa netistä turvallisesti

Lainanhaku netissä on nopea tapa vahvistaa lainahakemukset ja ottaa itsellesi laina. Tässä on kuitenkin oltava tarkkana monessakin mielessä. Ensinnäkin tilastoja seuraamalla pitäisi pitää huoli siitä, ettei kukaan lähde ottamaan lainaa turhan hätiköidysti (etenkin, kun lainakatto on nyt niin matalalla).

Toinen huomio on turvallisuutesi netissä. Verkossa ei ole juurikaan lainanmyöntäjiä, jotka eivät vaatisi pankkitilisi tietoja. Tämä voi olla erityisen turhauttavaa silloin, kun yrität löytää lainan odottamattomien kustannusten kattamiseksi, etkä voi olla varma tietojesi turvassa olosta.

Lainantajat pyytävät pankkitilisi tiedot, kuten muun muassa tili- ja BIC-koodin useista syistä. Yksi syy on tarkistaa, että olet oikeutettu lainanhakija, koska useimmat lainat edellyttävät, että sinulla on toimiva pankkitili. Lainanantaja myös tietysti käyttää näitä tietoja käteisen tallettamiseen, ja kun on aika maksaa laina takaisin, lainanantaja veloittaa sitten maksun samalta tililtä.

Kun asioit netissä, varojen siirto ei tietystikään onnistu ilman tietojesi jakamista. Tilitietojen lisäksi jotkin lainanantajat pyytävät sinua myös toimittamaan kopiot tiliotteistasi, sekä muista asiakirjoista. Ennen kyseistä vaihetta lainanantajat yleensä ottavat sinuun yhteyden ja ilmoittavat, miten voit toimittaa paperit heille. Ladataanko ne esimerkiksi jollekin käyttäjätilille vai lähetätkö ne sähköpostitse?

Tämän jälkeen yrityksestä riippuen he voivat lähettää sinulle myös muita kyselyitä. Kun olet vastannut kysymyksiin, ja muuten täytät lainanehdot, voit vastaanottaa käteisesi.

Lisätietoa lainojen luotettavuudesta ja turvallisuudesta täältä. 

Hätiköity päätös on harvoin turvallinen

Lainanhaku käy siis nopeasti, mutta mistä tiedät, että tietosi on turvassa? Niin kauan, kun asioit tutun, suuren rahalaitoksen kanssa, voit olla hyvinkin varma heidän luottoluokituksista sekä turvallisuudesta. Mitä pienempi lainanantaja on markkinoilla, sen vaikeampi siitä voi olla löytää luotettavia arvosteluja ja tietoja.

Netissä on onneksi kuitenkin niin monta vertailupalvelua, jotka ovat muun muassa karsineet listoiltaan epäilyttävimmät tekijät alalla. Muuten, kuten kaikessa muussakin, kehotamme myös lainayhtiöitä ja lainatarjouksia vertaillessa käyttämään tähän reilusti aikaa. Näin voit ensin analysoida eri tarjouksia, ja miettiä sitten, minkä lainan takaisinmaksu sopii henkilökohtaisesti omaan tilanteeseesi ja tulevaisuuteesi.

Lue myös: