laina » Luottohakemus – tärkeimmät asiat, jotka ottaa huomioon luottoa hakiessa

Luottohakemus – tärkeimmät asiat, jotka ottaa huomioon luottoa hakiessa

Viimeksi päivitetty 02.09.2021

Luottohakemuksen tekeminen saattaa kuulostaa tietämättömän korvaan monimutkaiselta ja vaikesti toteutettavalta teemalta. Näin ei kuitenkaan ole. Jo muistamalla muutaman olennaisen vinkin kuluttaja voi säästää tuhansia euroja.

Kesäinen maisema

Luottohakemus on usein hyvin yksinkertainen ja nopeasti täytettävä lomake.

Etenkin erilaisten vakuudettomien luottojen, kuten joustoluottojen tai käyttöluottojen hakeminen on vaivatonta, sillä näihin luottoihin ei aseteta mitään panttia. Tämä tekee luottohakemuksen tekemisestä nopeaa.

Erityisesti tällaisia nopeasti täytettävissä olevia luottohakemuksia tehdessä, hakijan on helppo unohtaa luottohakemuksen tärkeimpiä avainasioita.

Luottohakemusta tehdessä kuluttajan tulisi jatkuvasti pohtia vastauksia kolmeen tärkeään kysymykseen:

  • Minkälaiset lainaehdot sopivat minulle parhaiten?
  • Miten löydän halvimman ja sopivimman lainan itselleni?
  • Miltä maksukykyni näyttää lainan tarjoajan silmissä?

Yllä olevat kysymykset ovat asioita, jotka askarruttavat monia luoton hakijoita. Jos hakija muistaa pitää mielessään muutaman luottohakemuksen tärkeimmän asian, mahdollistaa hän itselleen myös parhaan mahdollisen luoton löytämisen.

Tässä tekstissä käydään läpi näitä luottohakemuksen tärkeimpiä osa-alueita sekä muutamia yksityiskohtia, joita kuluttajat eivät välttämättä ymmärrä huomioida luottohakemusta tehdessä.

Miksi luotto kannattaa aina kilpailuttaa?

Kuluttajan tärkein päätös luottohakemusta tehdessä on päätös lainojen kilpailuttamisesta. Päätös luoton kilpailuttamisesta voi parhaimmillaan säästää hakijalta tuhansia euroja.

Rahoitusmarkkinat ovat nykyään täpötäynnä lainantarjoajia ja seurauksena tästä parhaan yksittäisen lainatarjouksen löytäminen voi olla haastavaa, ellei jopa mahdotonta yksittäiselle kuluttajalle.

Lainojen kilpailuttaminen perustuu siihen, että asiakas syöttää lainalta haluamansa ominaisuudet kolmannelle osapuolelle kilpailutettavaksi.

Tämä kyseinen kolmas osapuoli kerää useilta eri rahoituslaitoksilta lainatarjouksia haluttujen ominaisuuksien pohjalta ja esittää ne kuluttajalle helposti tarkasteltavassa muodossa.

Luottojen kilpailuttaminen säästää hakijalta aikaa ja vaivaa. Lisäksi se huolehtii siitä, että lainatarjouksissa on huomioitu useampien eri tarjoajien tarjouksia.

Kilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. TÄYTÄ ILMAINEN ASUNTOLAINAHAKEMUS

Helppo vertailtavuus tuo säästöjä

Kun luotto on kilpailutettu, hakijan tehtäväksi jää valita itselleen sopivin ja paras lainatarjous kilpailuttajan esittämistä vaihtoehdoista.

Luotoista tulisi tarkastella erityisesti niiden sisältämiä erilaisia ehtoja sekä kuluja, joita ne pitävät sisällään. Useammat lainoja kilpailuttavista tahoista, esittävät kokonaiskulut ja ehdot helposti vertailtavissa olevassa muodossa.

Helppo vertailtavuus mahdollistaakin hakijalle sujuvan luottojen keskinäisen vertailun ja näin myös parhaimman luottotarjouksen löytämisen.

Luotoista hakijan tulisi tarkastella kaikkia kokonaiskuluja pelkän nimellisen vuosikoron sijaan. Monet luotontarjoajat sisällyttävät lainoihin erilaisia avausmaksuja sekä säännöllisiä tilinhoitokuluja.

Tämän takia kuluttajan tulisikin tarkastella luottotarjouksista eri vaihtoehtojen kokonaiskuluja pelkän nimelliskoron sijaan, jotta hakija saisi mahdollisimman todenmukaisen kuvan lainan kokonaiskuluista.

Näe itsesi rahoituslaitoksen linssien läpi

Luottohakemusta tehdessä kuluttajan olisi hyvä tiedostaa miltä hakijan omat tiedot näyttävät pankin silmin katsottuna. Ajoittain ei tee pahaa asettaa itseään lainan tarjoajan kenkiin ja miettiä mitkä omista tiedoista ovat rahoituslaitoksen kannalta olennaisia.

Luottohakemusten arviointi rahoituslaitoksen toimesta pitää sisällään muutamia tärkeitä yksityiskohtia, joita ihmiset eivät välttämättä ajattele rahoituslaitoksen ottavan huomioon.

Näiden tekijöiden ymmärtäminen asettaa hakijan edulliseen asemaan luottohakemusta täyttäessä.

Alle on listattu kolme kuluttajien usein ylen katsomaa yksityiskohta, joita rahoituslaitokset tarkastelevat hakemuksissa:

  • Kuukausittaisten menojen suuruus
  • Aiempien laskujen maksujen myöhästymiset
  • Useampien luottohakemusten tekeminen samalle rahoituslaitokselle

Luottohakemuksessa kysytään hakijan kuukausittaisten menojen suuruutta. Tällaisia perusmenoja voivat olla esimerkiksi vuokra- sekä sähkökulut. Mikäli luottohakemuksen tekijän kuukausittaiset kulut ovat kohtuuttoman suuret tuloihin nähden, saatetaan luottohakemus pahimmillaan hylätä tämän johdosta.

¨Rahoituslaitokset keräävät lisäksi jatkuvasti tietoa siitä millaiset ovat kuluttajien laskujen maksamisen tavat. Rahoituslaitoksia kiinnostaa erityisesti lainasopimusten, kuten esimerkiksi luottokorttilaskujen, maksamisen tavat.

Mikäli kuluttaja säännöllisesti maksaa luottokorttilaskujaan myöhässä, voi tällä olla vaikutus lainantarjoajan arviointiin hakijan maksukyvystä. Maksukyvyn arviointi vaikuttaa luoton hintaan sekä yleisesti sen saantimahdollisuuksiin.

Eräs yleinen kuluttajien tekemä virhe on useiden luottohakemusten lähettäminen samalle luoton tarjoajalle. Mikäli kuluttajalla on jo luottohakemus tarjoajan käsittelyssä, hylätään uusi hakemus automaattisesti.

Luottohakemusta tehdessä kannattaa siis olla kriittinen ja asettaa itsensä ajoittain myös rahoituslaitoksen kenkiin. Tärkeitä yksittäisiä tekijöitä luottohakemusta tehdessä ovat lainojen kilpailuttaminen, keskinäinen vertailu sekä hakemuksen yksityiskohtien miettiminen.

Usein kysyttyä

Mikä on luottohakemus?
Luottohakemus on prosessi, jonka avulla kuluttajan on mahdollista hakea itselleen luottoa.
Mitä hakijan tulisi ottaa huomioon luottohakemusta tehdessä?
Luottohakemusta tehdessä tulisi hakijan huomioida minkälaiset lainaehdot hänelle sopivat parhaiten sekä millä tavoin hakija voi löytää sopivimmat lainatarjoukset.
Miten luottohakemusta tekevä henkilö voi löytää halvimman lainan?
Kuluttajan on mahdollista löytää halvin ja sopivin luotto kilpailuttamalla luottotarjoukset jonkun kolmannen osapuolen kautta.

Lue myös: