laina » Asuntolainojen lainakatto muuttuu

Asuntolainojen lainakatto muuttuu

Viimeksi päivitetty 08.01.2021

Suomen Finanssivalvonta on ilmoittanut nostavansa asuntolainan lainakaton 90 prosenttiin aikaisemmasta 85 prosentista. Päätöksen tavoitteena on tukea taloutta koronan jälkeisenä aikana. Mitä lainakatolla tarkoitetaan ja miten sen nostaminen vaikuttaa asuntolainan ottamiseen?

talon katto ja savupiippu

Mitä lainakatto tarkoittaa?

Asuntolainan lainakatto tarkoittaa enimmäisluotatussuhdetta, jonka lainanottaja pystyy vakuuksilla kautta takaamaan lainasta. Vuonna 2018 asuntolainojen lainakatto laskettiin 85 prosenttiin, minkä tavoitteena oli hidastaa kuluttajien velkaantumista. Nyt koronan jälkipyykeissä katto on nostettu takaisin 90 prosenttiin, jolla pyritään vakauttamaan asuntomarkkinoiden toimintaa.

Esimerkki:

Jos olet miettinyt esimerkiksi 100 000 euron asuntolainaa, on omia säästöjä pitänyt olla 15 000 euron verran ennen uutta lainakattoa. Näin lainan vakuuksissa on pystynyt kattamaan 85 000 euroa lainasta eli 85%.

Nyt kun lainakatto on nostettu 90 prosenttiin, 100 000 euron lainan saa siinä tapauksessa, jos omia säästöjä on vähintään 10 000 euroa. Uuden säädöksen myötä lainan vakuuksissa voidaan kattaa 90 prosenttia lainasta, eli tässä esimerkissä 90 000 euroa.

Muista, että asuntolainalaskurimme auttavat sinua asuntolainaan liittyvien lukujen kanssa.

Asuntolainalaskuri Laske kuinka paljon voit saada asuntolainaa

Lainakaton nostamisen vaikutukset

Korotuspäätöksen tavoite on palauttaa asuntomarkkinoiden toimintaa tavallisempaan suuntaan, mutta laajemmin vaikuttaa koko talouteen. Lainakaton nostamisella saadaan yhä useampi suomalainen nostamaan asuntolainaa, joka lopulta turvaa esimerkiksi työvoiman liikkuvuutta.

Vuonna 2018 korkokaton laskemisen tavoitteena oli hidastaa suomalaisten velkaantumista. Vaikka suomalaisten velkaantuminen on edelleen ongelma, korkokaton nostaminen 90 prosenttiin on lähes välttämätön toimi koronakriisin jälkeen.

Asuntolainan saaminen helpottuu

Yksilön kohdalla asuntolainan korkokaton nostaminen tarkoittaa sitä, että asuntolainaa saa helpommin; omia säästöjä tulee olla 10% koko lainasummasta, kuten edellä käydyssä esimerkissä ilmenee.

Asuntolainan kanssa kannattaa silti olla tarkkana, sillä kyseessä on suuri laina. Finanssivalvonnan päätöksen myötä pankit ja muut rahoituslaitokset kiristävät varmasti vaatimuksia, joiden perusteella laina myönnetään hakijalle.

Kannattaa myös muistaa, että mitä suurempi on vakuuden osuus lainasta, sitä kalliimpi laina todennäköisesti on. Tämä tarkoittaa sitä, että jos lainan vakuus on 85 prosentin sijaan 90 prosenttia, tulevat lainan kustannukset todennäköisesti olemaan suuremmat.

Erityisesti tässä tapauksessa asuntolaina kannattaa kilpailuttaa eri pankeilla ja rahoituslaitoksilla, jotta löydät edullisimman asuntolainan. Vertaile asuntolainoja oheisen linkin kautta.

Vertaile asuntolainoja

 

Lue myös: