Kaikki mitä kuuluu tietää omasta taloudesta.

Eläke

Lisäeläke

Lisäeläke on eläketurva, jonka työnantaja voi tarjota työntekijöilleen lakisääteisen työeläketurvan lisäksi. Lisäeläkkeitä on monenlaisia. Lue tästä, millä tavoilla lisäeläke toimii ja miten se vaikuttaa sinun elämääsi.

Lisäeläke

Eläkkeelle ulkomaille

Yhä useammat suomalaiset haluavat asua eläkkeelle astuttuaan ainakin talvet poissa Suomen pimeydestä ja kylmyydestä. Taloudellisesta näkökulmasta tämä on vain hyvä päätös. Suomen ulkopuolella asuva säästää monissa asioissa, jotka Suomessa tulisivat kalliiksi. Vanhus voi myös nauttia monista pohjoismaisen hyvinvointivaltion etuuksista ja samalla tehdä verosuunnittelua. Lue tästä, mitä eri maissa asumisesta voi hyötyä! 

Eläkkeelle ulkomaille Espanja

Eläkkeet tulevaisuudessa

Suomen väestön vanheneminen on ollut jo pitkään paitsi väestötutkijoiden myös kansantaloustieteilijöiden ja politiikkojen huulilla. Tällä on seurauksia sosiaalijärjestelmän toimivuuden kannalta. Millaiset ovat suomalaisten eläkkeet tulevaisuudessa? Ja mistä eläkerahojen riittävyys on kiinni? Katsokaamme.

Millaiset ovat suomalaisten eläkkeet tulevaisuudessa?

TyEL – Työntekijän eläkelaki

Työntekijän eläkelaki eli TyEL vaatii suojaamaan työntekijät TyEL-vakuutuksella. TyEL-vakuutusmaksuilla eli työeläkemaksuilla taataan pakollisen työeläketurvan kertyminen työnteosta. Työeläkemaksut kerryttävät vakuutusyhtiöiden hoitamia rahastoja, joista työeläke eläkkeensaajille tilitetään.

vanhan_seppa_

Ps-tili

Vuodesta 2010 alkaen pitkäaikaissäästämissopimus eli ps-sopimus on ollut eräs verotuettu eläkesäästämisen muoto. Ps-tili on tarkoitettu korvaamaan vapaaehtoinen eläkesäästäminen ja kohdistamaan eläkesäästöille myönnetyt verovähennykset tehokkaammin kuluttajalle.

OVI_ELA_KKELLE