Etusivu » Asuntolainan kilpailutus » Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainan korkovähennys on verotuksessa vähennettävissä oleva rahasumma. Kuinka paljon korkovähennystä voi saada ja mitkä asiat sen määrään vaikuttavat? Lue alta lisää ja kilpailuta samalla asuntolainasi ja hanki uusi korko.
Ladataan lomaketta..

Löydä asuntolainatarjousLöydä edullisin asuntolainatarjous

Nopea lainahakemusSelkeä ja nopea lainahakemus

Ei sitoutumistaHakemus ei sido mihinkään

Asuntolainahakemuksen täyttäminen ja lainojen vertailu on Summarumin avulla helppoa, nopeaa ja läpinäkyvää.

1
Täytä lainahakemus
Lomakkeen täyttäminen vie noin 3 minuuttia.

Kysymme hakemuksessa perustietojasi ja kartoitamme tulotasoasi.

2
Vertaa asuntolainatarjouksia
Viimeistään seuraavana arkipäivänä hakemuksen lähettämisestä saat sähköpostia siitä, miten hakemuksesi käsittely etenee, sekä siitä mille eri toimijoille lainahakemuksesi on toimitettu.

Tämän jälkeen voit saada yhteydenottoja tai lainatarjouksia suoraan lainanantajilta.
3
Hyväksy asuntolainatarjous
Kun olen vastaanottanut asuntolainatarjouksia, voit vertailla ja valita niistä sopivimman.

Jos et ole tyytyväinen tarjouksiin, sinun ei tarvitse tehdä mitään – hakemus peruuntuu veloituksetta. Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido sinua mihinkään.

Asuntolainan korkovähennys – tätä se tarkoittaa

Kuluttajien on mahdollista vähentää asuntolainan korot osittain kuluttajan henkilökohtaisessa verotuksessa. Asuntolainan korkovähennys sekä sen suuruus vaihtelevat useiden eri tekijöiden perusteella. Vaikuttavia tekijöitä korkovähennyksen suuruteen ovat muun muuassa asunnon hankintatarkoitus, hinta sekä asunnon ostaneen kuluttajan sen hetkinen perhetilanne.

Asuntolainan korkovähennyksen määrää on tiputettu jo pidempään joka vuosi. Asuntolainan korkovähennys on vuonna 2021 kymmenen prosenttiyksikköä, mutta todellinen vähennyksestä saatava rahallinen hyöty jää tätä pienemmäksi.

Asuntolainan korkojen maksuvuosi Koroista vähennettävissä
2021 10 %
2020 15 %
2019 25 %
2018 35 %
2017 45 %
2016 55 %
2015 65 %

Hyvä tietää

Asuntolainan korkovähennys on säädetty poistumaan valtion säästösyistä kokonaan vuonna 2023.

Vuodet 2021-2022 ovatkin nykyisten tietojen valossa viimeiset vuodet, jolloin asuntolainan korkovähennys on mahdollista saada hyödynnettyä kuluttajien toimesta.


Miksi kilpailuttaa asuntolainat Summarumilla?

  • Kilpailutat palvelussamme vain yhdellä hakemuksella useita kotimaisia pankkeja
  • Asuntolainojen kilpailuttaminen ei sido kilpailuttajaa mihinkään
  • Kilpailuttamalla asuntolainasi voit kaventaa merkittävästi asumiskuluja

TÄYTÄ LAINAHAKEMUS

Summarum Logo


Asuntolainan korkovähennys poistuu vuonna 2023 – miksi?

Kuten aiemmin mainittiin, asuntolainan korkovähennys poistuu nykyisten tietojen valossa verotuksesta kokonaan vuoteen 2023 mennessä. Merkittävimpinä syinä voidaan pitää valtion tarvetta rahallisiin säästöihin. Asuntolainan korkovähennys mahdollistaakin poistuessa kokonaan useiden kymmenien miljoonien eurojen arvoisen säästön.

Vaikka asuntolainan korkovähennys onkin vuonna 2021 aikana kymmenen prosenttiyksikköä, jää tosiasiallisesti kuluttajan hyödyksi merkittävästi pienempi hyvitys. Tämä johtuu siitä, että korkovähennykseen otetaan huomioon myös asuntolainan alijäämähyvitys, eli korkojen osuudesta todellisuudessa vähennettävä summa.

Esimerkki asuntolainan korkovähennyksestä

Kuten aiemmassa kappaleessa mainittiin, on kuluttajan todellinen asuntolainan korkovähennys 3 % asuntolainan koroista vuonna 2021. Otetaan tarkasteluun esimerkiksi tilanne, jossa kuluttajalla sattuu olemaan erittäin yleinen 100 000 euron arvosta otettu asuntolaina. Asuntolainan korko olisi esimerkin tapauksessa nykyisten asuntolainojen yleisen korkotason mukaan noin 1 %.

Esimerkissä tilanteessa kuluttajan maksama koron määrä olisi 1 000 euroa ja vähennysten määrä tästä korko summasta yhteensä 30 euroa. Jatkamalla samaa korkotasoa ja laskentaa, olisi kuluttajalla 300 000 euron asuntolainasta mahdollista saada 90 euroa asuntolainan korkovähennystä.

Asuntolainan korkovähennys ja sen pienuus johtuvat pitkälti myös siitä, että asuntolainojen korkotasot ovat olleet jo pidempään Suomessa erittäin matalalla. Asuntolainojen matala korkotaso johtaa luonnollisesti halvempiin lainoihin ja näin ollen lopulta myös pienempiin korkovähennyksiin.

Asuntolainan korkovähennys nyt ja jatkossa

Asuntolainan korkovähennys sekä sen rooli kuluttajien talouden hallinnassa ovat pienentyneet hiljalleen edellisten vuosien aikana. Asuntolainan korkovähennyksen merkitys on laskenut, sillä kuten aiemmin mainittiin, on korkovähennyksen määrää tiputettu vuosittain edellisen kymmenen vuoden aikana.

Asuntolainan korkovähennys historia on siis ollut laskevana edellisten vuosien aikana. Seuraavissa kappaleissa pyritään tarkastelemaan sitä, miltä asuntolainan korkovähennyksen tulevaisuus näyttää vuosina 2021-2022.

Asuntolainan korkovähennys 2021

Asuntolainan korkovähennys on vuonna 2021 kymmenen prosenttiyksikköä. Todellinen kuluttajan saama hyöty tästä korkovähennyksestä on kuitenkin ainoastaan kolme prosenttiyksikköä. Tarkastellessa edellisten vuosien asuntolainojen korkovähennyksiä on selkeästi huomattavissa, miten vähennysten määrää ollaan vähennetty vuosi vuodelta.

Vuoden 2021 asuntolainan korkovähennys on nykyisten tietojen mukaan toiseksi viimeinen, jolloin lainan koroista on vielä mahdollista saada asuntolainan korkovähennyksiä.

Asuntolainan korkovähennys 2022

Asuntolainan korkovähennys tulee vuonna 2022 olemaan viisi prosenttiyksikköä. Todellinen kuluttajan saama alijäämähyvityksen hyöty tästä, tulee olemaan 1,5 %. Käytännössä tämä tarkoittaa vuoden 2022 osalta, että tuhannen euron korkokuluista, kuluttajan on todennäköisimmin mahdollista saada enää ainoastaan 15 euroa vähennyksiä.

Korkovähennys eri tilanteissa

Asuntolainan korkovähennys näyttäytyy hieman eri tavoin erilaisissa tilanteissa. Asuntolainan korkovähennys saattaa poiketa riippuen siitä, minkälaiseen tilanteeseen kuluttaja asunnon hankintaa suunnittelee.

Seuraavissa kappaleissa on käyty läpi yleisimpiä kuluttajia askarruttavia tilanteita sekä tarkasteltu sitä, miten korkovähennys näissä eri tilanteissa käyttäytyy. Korkovähennystä sekä tarkasteltiin seuraavissa tilanteissa

  • Asuntolaina
  • Ensiasunnon hankkiminen
  • Taloyhtiölaina
  • Sijoitusasunnon korkovähennys
  • Määräosuuden omistaminen

Asuntolainan korkovähennys

Kuten tekstissä aiemmin jo mainittiin asuntolainan korkovähennys lasketaan hyödyntämällä korkojen kokonaissummaa sekä alijäämähyvityksen määrää. Asuntolainan kokonaiskoroista lasketaan vähennettävä määrä, jonka jälkeen tästä määrästä lasketaan vielä 30% alijäämähyvitys.

Ensiasunnon korkovähennys

Ensiasunnon ostajan on mahdollista saada hieman suurempi korkovähennys kuin normaalin asunnon ostajan. Ensiasunnon alijäämähyvitys on 32 % on tavallisen 30 % sijaan eli ensiasunnon korkovähennys on näin ollen 2 prosenttiyksikköä tavallista asuntolainan korkovähennystä suurempi. Ensiasunnon korkovähennyksen tarkoituksena on madaltaa kynnystä ensimmäisen oman asunnon ostamiseen.

Taloyhtiölainan korkovähennys

Useampi kuluttaja saattaa miettiä, onko taloyhtiölainasta mahdollista saada korkovähennyksiä. Kuluttajan ei kuitenkaan ole nykyisten verotukseen liittyvien säädösten valossa mahdollista vähentää taloyhtiölainan yhtiövastikkeeseen sisältyvää korkoa omassa verotuksessaan.

Kuluttajan on yleisesti ottaen ainoastaan mahdollista vähentää omasta velasta maksettuja korkoja omassa verotuspäätöksessään, mikä tekee taloyhtiölainan korkojen vähentämisestä mahdotonta

Sijoitusasunnon korkovähennys

Mikäli kuluttaja on hakenut asuntolainan sijoitusasunnon hankkimista varten, voi kuluttaja vähentää kaikki lainan korot verotuksessa kokonaan. Tämä mahdollisuus johtuu siitä, että asunnon hankkiminen sijoitusmielessä lasketaan tulonhankkimisvelaksi.

Kuluttajan kannattaa kuitenkin varmistaa erikseen veroilmoituksestaan, että laina on myös todellisuudessa merkitty tulojen hankkimista varten haetuksi lainaksi, sillä lainantarjoajat eivät välttämättä aina tee tätä asuntolainan kirjaamisen yhteydessä

Myös sijoitusasuntoon liittyviä lainan muita sivukuluja, kuten välittäjien palkkioita, vuokrailmoituksia tai luottotietojen tarkistuksesta johtuvia maksuja on mahdollista vähentää pääomatuloista. Lisäksi esimerkiksi matkoista asunnolle aiheutuneet kulut ovat vähennettävissä olevia.

Määräosuuden omistaminen

Asunnon hankkiminen osittaisella omistuksella on myös mahdollista kuluttajille. Tällaisissa tapauksissa on yleistä, että kuluttaja esimerkiksi rahoittaa erilaisten rahoitusmallien avulla tietyn osuuden asunnon hankintahinnasta. Yleensä tämän jälkeen loppuosa rahoitetaan esimerkiksi asunto-osakeyhtiön ottamalla yhtiölainalla.

Määräosuuden omistavalla kuluttajalla on olemassa mahdollisuus hyödyntää asuntolainan korkovähennystä korkojen maksamisessa. Määräosuuden omistava kuluttaja kykenee kuitenkin vähentämään ainoastaan omasta velasta maksamansa korot. Kuluttajan ei siis ole mahdollista vähentää omassa verotuksessaan yhtiölainan korkoa, joka on maksettu yhtiövastikkeen yhteydessä.

Plus IconKilpailuta asuntolainasi ilman sitoumuksia Kilpailuta asuntolaina 5 minuutin nettilomakkeella, täysin ilman sitoumuksia. Kilpailuta asuntolainat – täytä ilmainen hakemus
Asuntolaina

Korkovähennys peruskorjaukseen

Kuluttajan on mahdollista vähentää verotuksessaan myös peruskorjauksesta aiheutuneita kuluja. Asuntolainan korkovähennys toteutuu tällaisessa tapauksessa samalla tavoin, kuin vakituisen asunnon hankintaa varten otetussa asuntolainassa.

Vaikka peruskorjaus onkin vähennettävissä asuntolainan koroista, perinteiset vuosikorjaukset eivät ole. Perinteiseen vuosittaiseen korjaukseen voidaan luokitella esimerkiksi erilaiset pienemmät remontit sekä asunnon pintatyöt, kuten tapetointi tai maalaus.

Asuntolainan korkovähennys puolisoiden kesken

Yleisesti ottaen ainoastaan verovelvollinen kuluttaja kykenee vähentämään oman velkansa korkoja verotuksessa. Poikkeuksellisesti monissa tapauksissa myös lainan takaaja kykenee vähentämään kuluttajan maksamia korkoja.

Yhdessä olevan pariskunnan kumpikin puoliso kykenee vähentämään pääomatuloistaan ainoastaan omat korkonsa. Korkovähennykset ovat siis kuluttajakohtaisia, eikä niitä ole mahdollista siirtää toisen henkilön maksettavaksi.

Puolisoilla saattaa myös olla yhteistä velkaa, josta he ovat molemmat yhteisessä vastuussa. Tällaisen velan korot voi lyhentää pariskunnan se puoliso, joka korkoja on myös maksanut. Mikäli korkojen maksu on epäselvä tai jakautunu, vähennetään molemmilta puolisoilta puolet normaalista määrästä.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Asuntolainojen kilpailuttamisen yhteydessä sinun kannattaa huomioida myös muut asumiseen liittyvät lainat.

Remonttilaina Sisustuslaina Peruskorjauslaina Tonttilaina Autolaina

Asuntolainan korkovähennys – Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa asuntolainan korkovähennys?
Asuntolainan korkovähennys tarkoittaa verovähennystä, joka kuluttajan on ollut tähän asti mahdollista vastaanottaa asuntolainan korkokuluista.
Koska asuntolainan korkovähennys poistuu?
Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuoden 2023 alussa. Asuntolainan korkovähennys on laskenut vuosittain lähivuosina ja korkovähennys loppuukin nykyisten tietojen valossa kokonaan vuonna 2023.
Miten hyötyä asuntolainan korkovähennyksestä?
Kuluttajan on mahdollista hyötyä asuntolainan korkovähennyksestä rahallisesti, sillä korkovähennys auttaa kuluttajaa säästämään asuntolainan korkokuluissa. Asuntolainan korkovähennystä voi hyödyntää esimerkiksi sijoitus- tai ensiasunnon hankintaan.
Miten asuntolainan korkovähennys toimii puolisoiden kesken?
Parisuhteen kumpikin puoliso kykenee vähentämään pääomatuloistaan ainoastaan omat korkonsa. Korkovähennykset ovat kuluttajakohtaisia, eikä niitä ole mahdollista siirtää puolison maksettavaksi.
Minkälainen asuntolainan korkovähennys ensiasunnosta?
Kuluttajan on mahdollista saada ensiasunnon ostamisesta hieman suurempi korkovähennys. Ensiasunnon korkovähennys on 2 prosenttiyksikköä tavallista asuntolainan korkovähennystä suurempi.

Muita aiheeseen liittyviä sivuja: