American Expressin tyylikkäät luottokortit tarjoavat palkinto-ohjelman, matkavakuutuksen ja Platinum-tasolla pääsyn lentokenttäloungeihin. Kortit tarjoavat keskimäärin 45 päivää korotonta maksuaikaa, mutta tämän jälkeen lasku erääntyy maksettavaksi. American Express ei siis tarjoa pitkäaikaisempaa luottoa.

American Expressin paremman tason kortit ovat Gold Card ja Platinum Card. Amexin kultaisesta Gold Cardista on tullut perus-Amex, sillä ainakin Suomessa Gold Card on American Expressin kärkituote. Houkuttimena kortin hankkimiseen tarjotaan ensimmäistä vuotta ilman jäsenmaksua. Ensimmäisen vuoden jälkeen vuosimaksu on 170 euroa.

American Express Platinum Card on Suomessa julkisesti tarjolla olevista korteista arvokkain. Kortin vuosimaksu on jo korkeahko, 550 euroa, mutta myös edut ovat sen mukaiset.

Sekä Gold että Platinum tarjoavat matkavakuuksen, mikäli matka on ostettu Amexilla. Platinumin matkavakuutus on aavistuksen laajempi pitäen sisällään lisäksi autonvuokrausvakuutukset, osto- ja palautusturvan ja Stop Servicen, jotka Gold Cardista puuttuu.

Platinum-kortin haltija saa halutessaan jopa viisi rinnakkaiskorttia, joista yksi on Platinum-tason kortti. Platinum-Gold -yhdistelmä voi siis olla tehokkaasti käytössä koko perheelläsi. Gold-kortin haltijalle rinnakkaiskortit ovat maksullisia, 70 euroa/kortti/vuosi.

Platinumin ja Gold Cardin suurin ero on siinä, että Platinum mahdollistaa pääsyn yli 600 lentokenttäloungeen 325 kaupungissa. Myös yksi rinnakkaiskortin haltija on oikeutettu loungeihin. Paljon matkustaville lounget voivat maksaa mukavuutensa vuoksi tuon kustannuksen helposti takaisin. Lounget eivät ole kuitenkaan ainoa Platinum kortin tuoma etu, sillä platinum pitää sisällään myös Concierge-palvelut. Käytännössä voit siis soittaa American Expressille ja pyytää heitä tekemään puolestasi pöytävaraus ravintolaan.

Suomessa ei tiettävästi tarjota Platinumia ylellisempää Centurion Cardia. Centurion Cardin vuosimaksu on Ruotsissa 2000 euroa ja kortin käyttö pitää olla minimissään 50 000 USD vuodessa.

Green Card ja Basic Card

Goldin ja Platinumin lisäksi American Express tarjoaa perinteistä Green Cardia sekä maksuaikakortti Basic Cardia. Green Cardin vuosimaksu on kohtuullinen 50 euroa/vuosi. Green Cardin haltijat eivät ole kuitenkaan automaattisesti mukana Memberhship Reward –ohjelmassa. Tästä huvista on maksettava 25 euroa vuodessa ylimääräistä. Green Card onkin jäänyt Gold Cardin varjoon Amex-peruskorttina.

Basic Card on tavallinen yksinkertainen maksuaikakortti. Kortilla ei ole vuosimaksuja. Ostoksesi erääntyvät kerran kuukaudessa ja maksamalla ostoksesi ajallaan maksuaika on koroton. Mainittavia etuja ei tämän lisäksi ole.

Etsitkö helpompaa vaihtoehtoa? Tutustu tästä DFC BlueCard Mastercardiin!

Membership Rewards

Membership Rewards -ohjelmassa Amex-kortin haltija palkitaan antamalla pisteitä jokaisesta ostosta. Ohjelma perustuu siihen, että American Express saa perii prosentuaalisen komission myymälältä tai liikkeeltä joka kerta, kun Amex-korttia höylätään. Komissio on yksi luottokorttibisneksen suurimpia, noin 4 %:n luokkaa. Näistä komissioista American Express hyvittää osan kortin käyttäjille Membership Rewards –ohjelman muodossa. Basic Cardin haltijoille ei ole mahdollisuutta Membership Reward –ohjelmaan.

Membership Reward -pisteitä kertyy eri tahtiin kortista riippuen. Green Cardin omistajille 100 euron kulutus tuottaa 100 pistettä. Gold Cardin omistajille kertymä on sama, mutta päivittäistavarat ja polttoaineostokset kerryttävät pisteitä tuplaten. Platinum-kortin omistajille kertyy  100 euron ostoksista aina 150 pistettä – ilman tuplakertymää päivittäistavara- ja polttoaineostoksista.

Membership Reward –ohjelman palkinnoista pääsee nauttimaan käytännössä katsoen vasta silloin, kun käytät korttiasi usein ja teet suhteellisen suuria ostoksia. Esimerkiksi 50 euron lahjakortti Marimekolle edellyttää 9500 pistettä. Fatboy-säkkituolin voi lunastaa itselleen 44000 pisteellä. Lahjakortteja eri myymälöihin on tarjolla runsaasti. Voit laskea, että jokainen kuluttamasi 100 euro tuo sinulle takaisin hieman alle euron lahjakortin muodossa valitsemaasi myymälääsi. Membership Rewards –ohjelman takia American Express –kortti on ehdottomasti parempi tapa maksaa ostoksensa kuin esimerkiksi pankkikortti, mutta palkinnoista pääsee hyötymään oikeastaan vasta silloin, kun käytät korttiasi usein ja kohtuullisen suuriin ostoksiin.

Mikäli harkitset American Express –korttia, niin kannattaa tutustua myös Diners Clubiin.