Yritysrahoituksen saamisen vaikeutta on voivoteltu vuosikausien ajan. Monien pienten ja keskisuurten yritysten kasvu on tyssännyt ulkopuolisen rahoituksen puutteeseen. Nyt tilannetta ollaan korjaamassa. Lue lisää aiheesta alta.

Euroopan investointirahastolta 150 miljoonaa euroa rahaa pk-yrityksille

Pienten ja keskisuurten yritysten rahoitus on ollut viime vuosina runsaasti tapetilla. Yrittäjät ovat toistuvasti valittaneet, että rahoitusta kasvuprojekteille ei tipu, jonka vuoksi kansantalous junnaa ja etenkin suomalaisten tuotteiden vienti ei vastaa kysyntää. Yritysrahoitukseen on jäänyt katvealueita etenkin koskien riskipitoisia investointeja. Vahvojen vakuuksien puute on usein osoittautunut esteeksi yrityslainan saamiselle. Myös pankkialan sääntely voi toimia esteenä hieman heikomman luottoluokituksen omaavien pienten yritysten menestykselle.

Finanssialan keskusliiton mukaan jopa joka viides startup-yritys on väliinputoaja rahoituksen suhteen, vaikka mahdollisuuksia olisi vaikka mihin.

Tilannetta yritetään nyt kohentaa. Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmoittanut Euroopan investointirahaston allekirjoittaneen ensimmäisen Suomea koskevan takaussopimuksen.

Tämä tarkoittaa, että OP-ryhmä pystyy nyt myöntämään Suomen ja Baltian maiden pk-yrityksille yhteensä 150 miljoonan euron edestä takauksen alaista rahoitusta. Investointirahasto antaa luotoille 50 prosentin riskinjakotakauksen. Käytännössä pk-yritykset tulevat siis saamaan lainaa helpommin ja edullisemmin kuin aiemmin.

Rahoituksia myönnetään kahden vuoden ajan. Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan nämä investoinnit tulevat näkymään myönteisesti Suomen kansantaloudessa ja työllisyysasteessa.

Mistä muualta saa yrityslainaa?

Vaikka uusi takauspaketti tulee tehostamaan hieman pk-yritysten kasvua, moni tulee yhä jäämään rahoituksen ulkopuolelle. Yrityslainan saatavuuden heikkeneminen näkyy selkeimmin siinä, miten paljon markkinoille tunkee tällä hetkellä yritysten pikavippejä. Erilaiset yrityksille ja yrittäjille suunnatut korkeakorkoiset pikalainat kasvattavat suosiotaan.

Usein uudet yrityslainaajat eivät tarkista yrityksen tilinpäätöstä eivätkä välitä kassavirrasta. Sen sijaan yrittäjä asetetaan henkilötakajaaksi lainalle ja tällä tapaa madalletaan luottotappion riskiä. Pienyrittäjälle tällaiseen lainamalliin liittyy valtava riski, sillä liiketoiminnan tökkiessä korkeakorkoinen laina siirtyy kokonaisuudessaan yrittäjän itsensä maksettavaksi.

Laskut rahaksi -palvelut vahvistavat paikkaansa

Toinen yhä yleisempi rahoituspalvelu löytyy netin ns. laskut rahaksi -sivustoilta. Kun perinteisessä factoringissa yritykset ulkoistavat koko laskutuksensa rahoitusyritykselle, uudet laskut rahaksi -palvelut ostavat yrityksiltä jopa yksittäisiä myyntisaatavia ja tarjoavat niitä vastaan luottoa. Lasku toimii näissä palveluissa eräänlaisena vakuutena luotolle. Eri laskut rahaksi -palvelut toimivat hieman eri tavalla. Osa niistä hoitaa tarvittaessa myös perinnän, mutta toiset eivät.

Yleisesti ottaen sen enempää uudet yritysten pienlainat kuin laskut rahaksi -palvelutkaan eivät ole yrityksille kannattavia, sillä kasvun rahoittaminen tuottoisasti niiden avulla on vaikeaa. Jos suunnittelet näiden palvelujen käyttöä, laske tarkasti, onko yritykseen tekemäsi sijoituksen voitto-odotus järkevä.

Lue lisää:
Osa lupaavista startupeista putoaa rahoitusalhoon (Taloussanomat)