Yritysrahoituksen järjestäminen on etenkin uudelle yrittäjälle hankalaa. Netin kautta voi hakea vaihtoehtoisia yrityslainoja. Mutta kannattaako sellainen?

Millaisia ovat netin yrityslainat?

Netissä toimii yhä enemmän yrityslainoja tarjoavia verkkosivustoja. Niiden kaikkien listaaminen on vaikeaa, koska uusia ilmestyy jatkuvasti.

Yrityslainasivustojen nousun taustalla on varmastikin osittain pitkään jatkunut talouden taantuma, joka tosin nyt on taittunut. Tänä aikana etenkin uusien yritysten oli erittäin vaikea saada kunnon rahoitusta. Toisaalta heikko talous myös ajoi pienyrittäjiä vaikeaan asemaan, jolloin korkeakorkoiset nettilainat saattoivat näyttää houkuttelevalta vaihtoehdolta ulos tilanteesta.

Kaikki netin yrityslainat eivät kuitenkaan ole samalla tapaa ongelmallisia. Nettilainojen tarjonnan ja kysynnän lisääntyminen nimittäin liittyvät osittain yleiseen verkostoitumiseen sekä digitaalisen maailman nousuun.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vertaislainat ovat jo kauan näytelleet merkittävää roolia yrityslainojen markkinoilla. Kasvuyritykset saattavat siellä rahoittaa jopa miljoonien dollarien projekteja netin vertaislainojen avulla. Suomeenkin tämä sinällään myönteinen ja yritystoimintaa elävöittävä trendi on vähitellen rantautumassa.

Esimerkki 1: Yrityslainat.fi on luotettavan oloinen toimija

Yritylainat.fi on vertaislainoja välittävä sivusto. Kyseessä on tiettävästi luotettava toimija, joka keskittyy etenkin pk-yritysten rahoitukseen. Vuodesta 2013 asti toiminut palvelu on aivan hyvä vaihtoehto kasvuyritykselle, joka hakee rohkeita sijoittajia.

Esimerkki 2: FIN Yritysrahoitus on epäilyttävä vippaaja

Täysin päinvastainen tapaus on FIN Yritysrahoitus, joka on malliesimerkki hieman epäilyttävästä, joskaan ei rikollisesta lainatoimijasta. FIN Yritysrahoitus tarjoaa yrittäjille luottoa henkilötakauksella. Tiliotteita tai yrityksen tuloja ei tarkasteta.

Nyrkkisääntö: Älä luota helppoon lainaan

Perusperiaatteena niin kuluttajana kuin yrittäjänäkin kannattaa olla, että jos jokin laina on helppoa hakea eikä kysymyksiä esitetä, todennäköisesti kyseessä on kallis velka. Mieti asiaa vaikkapa seuraavan asteikon kautta:

  1. Finnvera ja pankit vaativat yrityslainaa hakevilta pitkällistä hakuprosessia ja kannattavuuslaskelmia. Nämä ovat kaikkein luotettavimpia rahoittajia.
  2. Yrityslainat.fi-palvelun kaltaiset pankkien ulkopuoliset rahoittajat voivat nekin tarkistaa tiliotteita ja verotietoja. Tätä kautta saatava laina on todennäköisesti kalliimpaa kuin Finnveran tai pankin myöntämä yritysluotto, mutta sitä on myös helpompi saada.
  3. FIN Yritysrahoitus ja muutamat muut netin yrittäjäpikavipit eivät tarkista yrityksen vero- tai tulotietoja. Siksi hinnat ovat korkeita ja lisäksi yleensä yrittäjä joutuu henkilökohtaisesti takaamaan velan. Joten jos yritys ajautuu ongelmiin, velka kaatuu suoraan yrittäjän niskaan.

Loppupäätelmä: Laske tarkkaan, millainen yrityslaina oikeasti on tuottavaa ja kannattavaa. Velkaannu vastuullisesti. Joskus lainaa ei vain ole tarjolla ja sekin pitää hyväksyä. Vippiin ei kannata turvautua.