Työhaastatteluun pääseminen on hieno saavutus! Haastatteluvaiheessa olet jo päihittänyt suuren määrän hyviä hakijoita. Sinut on valittu parhaiden hakijoiden eliittijoukkoon. Nyt tehtäväsi on antaa oikeat vastaukset haastattelijan kysymyksiin ja työpaikka on sinun!

Työhaastatteluun kannattaa oikeasti suhtautua juuri näin. Tarkoituksenasi on antaa parhaat mahdolliset vastaukset, ei niitä jotka tulevat ensimmäisenä mieleen. Haastattelua varten tulee varautua hyvin ja harjoitella huolellisesti etukäteen. Tämä voi lähtökohtaisesti kuulostaa aika pöhköltä. Mitä hyötyä haastattelusta on jos se on pelkästään etukäteen suunniteltujen ja ulkoaopeteltujen asioiden toistamista?

Ja hölmöähän tällainen toiminta onkin. Se on kuitenkin tapa, jonka perusteella ihmisiä palkataan töihin.

Voit kieltäytyä osallistumasta tällaiseen hölmöyteen ja painella haastatteluun täysin valmistautumatta ja vastailla oman fiiliksen mukaan.  Valitettavasti kilpakumppanisi todennäköisesti ovat valmistautuneet ja nappaavat työpaikan silmiesi edestä.

Tässä artikkelissa käymme läpi ne kysymykset, jotka työhaastattelussa varmasti tulevat eteen. Toki jokaiseen tehtävään on omat alakohtaiset kysymykset. Tietyissä tehtävissä saatetaan myös testata lyhyesti päättelykykyä tai päässälaskutaitoa. Jos eteen tulee kysymys, johon et ole osannut varautua, ota rennosti. Hengitä syvään ja mieti mitä tällä kysymyksellä oikeasti halutaan selvittää. Vastaa vasta tämän jälkeen.

Mutta sitten itse haastattelukysymyksiin:

 

1. ”Kerro itsestäsi”

Otetaan alkuun työhaastattelujen klassikkoaloitus. Kysymys toistuu lähes poikkeuksetta jokaisessa haastattelussa. Itsensä esitteleminen voi tuntua vähän hölmöltä, koska rekrytoijahan on jo lukenut työhakemuksesi ja cv:n. Kerro kuitenkin lyhyesti oma tarinasi ja minkä vuoksi sinä olisit paras hakija kyseiseen tehtävään. Älä pidä puolen tunnin luentoa, vaan muutaman minuutin lyhyt tiivistelmä. Vastaus tulee myös muokata jokaista työhaastattelua ja työtehtävää varten, siten että tuot esiin sopivuuttasi juuri haettuun tehtävään.

 

2. “Mitä tiedät yrityksestämme? Miksi haluaisit meille töihin?”

Tämä kysymys voidaan kysyä monella eri tavalla, mutta käytännössä sillä aina tavoitellaan samaa asiaa: Sinun tulisi pystyä perustelemaan, miksi juuri sinä olisit täydellinen työntekijä hakemaasi paikkaa varten.

Usein tämä kysymys erottaa ne ihmiset, jotka hakevat mitä tahansa työtä niistä, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita juuri kyseisestä työtehtävästä ja yrityksestä.

Työnantaja haluaa palkata ihmisen, joka on oikeasti motivoitunut tekemään töitä heidän tiimissä. Tutustu siis ennen haastattelua hakemaasi yritykseen. Mitkä ovat heidän alallaan suuria uudistuksia, mistä rekrytoija on juuri nyt ylpeä. Nämä tiedot löytyvät yleensä varsin helposti suoraan yrityksen verkkosivuilta.

Täydellinen vastaus kysymykseen voisi olla esimerkiksi tämän kaltainen:

Haluan töihin yritykseenne, koska toimitte alalla jossa olen aina halunnut olla. Erityisesti tapanne toimia/käyttämänne teknologia/alalla tapahtunut uudistus on sellainen, jossa haluaisin olla mukana ja oppia siitä lisää.”

Tällainen vastaus kehuu rekrytoijaa, kertoo että tiedät alasta paljon, ja olet innokas oppimaan lisää.

 

3. “Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?”

Jälleen klassikkokysymys, jota edelleen käytetään lähes kaikissa työhaastatteluissa. Ja edelleen puolet vastaajista aloittaa vastaamisen näillä sanoilla: ”Onpa hyvä kysymys, pitääpä hetki miettiä asiaa”.

Tämä kertoo rekrytoijalle, että haastateltava ei ole kovin suunnitelmallinen, eikä hänellä ole suuria ambitioita uransa suhteen. Välillä taas halut voivat olla epärealistisia. Harjoittelijan paikkaa haettaessa ei välttämättä kannata vastata, että näet itsesi yrityksen toimitusjohtajana viiden vuoden päästä. Kolmas virhe, johon tässä kysymyksessä voi langeta on se, että sanoo haluavansa olla kilpailijalla tai täysin toisella alalla töissä. Tällaisiakin vastauksia on tullut useamman kerran. On tietysti hyvä olla rehellinen, jotta kumpikaan osapuoli ei pety. Tämän rehellisyyden seurauksena kuitenkin työpaikka menee yleensä jollekin toiselle.

 

4. Mikä on suurin heikkoutesi / vahvuutesi?

Suomeksi käännettynä: ”Kuinka hyvä olet analysoimaan itseäsi. Tunnistatko omat heikkoutesi ja vahvuutesi realistisesti.”

Vastaus kannattaa kääntää sellaiseksi, että kerrot heikkouksista kehityskohteina. On ihan ok, kertoa että tässä asiassa et ole vielä huippuosaaja, mutta teet paljon töitä kehittyäksesi. Vahvuuksista voit nostaa esiin erityisesti sellaisia asioita, jotka ovat tärkeitä tässä työssä. Älä kuitenkaan käytä samoja sanoja, joita työilmoituksessa on. Haastattelija on todennäköisesti itse kirjoittanut ilmoituksen ja jos käytät hänen sanojaan, vaikutat lähinnä omaan ajatteluun kykenemättömältä papukaijalta.

Ja jos oikeasti koet, että suurin heikkoutesi on perfektionismi, tulisi sinun pystyä perustelemaan tämä konkreettisilla esimerkeillä.

 

5. Miten ystäväsi ja työkaverisi kuvailisivat sinua?

Sisällöltään kysymys on sama kuin ensimmäisenä mainittu ”Kerro itsestäsi”. Tarkoituksena on kuitenkin niksauttaa aivosi asentoon, jossa vastaat rehellisemmin. Vastauksena tähän kysymykseen kannattaakin esittää anekdootti tai tarina siitä, miten jokin hakemasi työn kannalta olennainen luonteenpiirteesi on tullut esiin kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa. Esimerkiksi jokin projekti, jossa olet hoitanut asiat erityisen täsmällisesti ja saanut tästä kiitosta.

 

6. Jos palkkaamme sinut ja irtisanoudut kuuden kuukaudet kuluttua, mikä on mennyt pieleen?

Tämänkin työhaastattelukysymyksen tarkoituksena on huiputtaa aivosi vastaamaan rehellisesti. Kysymyshän on suoraan esitettynä: ”Mitä ennakko-oletuksia sinulla on tätä työtä kohtaan”. Olen saanut tähän kysymykseen lukemattomia vastauksia, joissa työnhakija kertoo, että hän irtisanoutuisi, jos saisi unelmiensa työpaikan. Vastaus paljastaa, että hakija ei täydestä sydämestään ole kiinnostunut juuri tästä työstä. Toinen tyypillinen vastaus on se, että hakija irtisanoisi itsensä, jos työn sisältöisi ei vastaisikaan sovittuja asioita.

 

7. Oletko onnekas?

Tämä on esimerkiksi Googlen rekrytoijien käyttämä yleisesti käyttämä kysymys. Jatkokysymyksenä halutaan vielä tietää, millaisissa tilanteissa tämä on tullut esiin. Kysymys perustuu tutkimukseen, jonka mukaan onnekkaaksi itsenä kokevat ihmiset menestyvät työelämässä muita paremmin. Ihmiset jotka kokevat itsensä epäonnisiksi syyttävät taas helpommin muita omista virheistään. Epäonnekkaaksi kokeminen tarkoittaa sitä, että vastoinkäymisiä perustellaan ulkoisilla tekijöillä. Onnekkaat ihmiset taas ymmärtävät, että asioihin voi vaikuttaa itse, mutta onnistumisiin tarvitaan aina myös ulkoisia tekijöitä.

 

Lisätietoa: