Rahastosijoittaminen on helppo tapa laittaa ylimääräinen pääoma poikimaan. Mutta rahastoissa on eroja. Tutustuimme viime vuosien tuottavimpiin rahastoihin.

Mitä on rahastosijoittaminen?

Rahastosijoittaminen on kenties kaikkein helpoin tapa aloittaa sijoittaminen. Rahastosijoittamisen etuja ja haittoja ovat muun muassa:

 • Rahasto hajauttaa sijoittajan riskit useaan eri arvopaperiin. Näin esimerkiksi pörssiromahduksen sattuessa säästäjä ei todennäköisesti menetä koko omaisuuttaan.
 • Aloittaminen on helppoa ja nopeaa. Pörssiosakkeita koskevaa taustatyötä ei tarvita, koska rahastoa hoitava taho tekee kaiken työn.
 • Huonona puolena rahastoissa on yleensä heikompi tuotto kuin hyvin hoidetussa pörssiosakesalkussa. Eri asia on sitten se, kuka sijoittaja osaa oikeasti hoitaa salkkuaan niin hyvin, että pitkällä tähtäimellä tuotto olisi parempi kuin isoissa, konservatiivisissa rahastoissa.
 • Joskus voi olla myös vaikeaa löytää sellaista rahastoa, johon luottaisi tarpeeksi. Jos et tunne rahastoa hoitavaa yritystä hyvin, kannattaa hajauttaa säästöt useaan eri kohteeseen eikä laittaa kaikkea yhden toimijan varaan.

8 eri rahastotyyppiä pähkinänkuoressa

Seuraavassa on listattuna hyvin yksinkertaisessa muodossa erilaisia rahastotyyppejä. Näistä kolme ensimmäistä on yleisimpiä tavallisten säästäjien parissa:

 1. Osakerahasto sijoittaa pörssiosakkeisiin. Eri osakerahastot erikoistuvat eri toimialoille tai eri maantieteellisille vyöhykkeille.
 2. Korkorahasto seuraa korkomarkkinoiden kehitystä ja on siksi yleensä hyvin vakaa. Korkorahasto ei ole välttämättä paras säästökohde, mutta sinne voi turvallisesti parkkerata pääomaa väliaikaisesti.
 3. Yhdistelmärahastossa yhdistyvät kaksi edellistä rahastotyyppiä. Niissä on pienempi tappion riski kuin osakerahastossa, mutta yleensä enemmän tuottoa kuin korkorahastossa.
 4. ETF-rahasto eli pörssinoteerattu rahasto on pörssissä kaupattava rahasto. ETF on kokeneiden rahastosijoittajien heiniä.
 5. Hedgerahasto tähtää markkinoiden asettamia odotuksia korkeampaan tuottoon erilaisilla keinoilla. Hedgerahastot ovat mahdollisuus rikastua nopeasti – tai menettää omaisuutensa yhtä nopealla vauhdilla.
 6. Vipurahasto on toinen korkeariskinen rahastotyyppi. Vipurahasto pyrkii heiluttamaan sijoituskohteensa arvoa markkinoilla ja saavuttamaan näin nopeaa voittoa.
 7. Raaka-ainerahasto sijoittaa yhteen tai useampiin raaka-aineisiin, kuten kultaan. Raaka-ainerahasto ei useinkaan hajauta riskejä kovinkaan tehokkaasti.
 8. Hyödykerahasto on hieman kuin raaka-ainerahasto, mutta se sijoittaa raaka-aineesta jalostettuihin tuotteisiin.

Parhaat rahastot Taloustaito-lehden mukaan

Taloustaito-lehti listasi äskettäin rahastot, jotka ovat tuottaneet eniten viimeisten kolmen vuoden aikana. Toki aiemman menestyksen perusteella ei voi päätellä aina tulevaa menestystä sijoittamisessa, mutta ainakaan näitä rahastoja ei ole hallinnoitu täysin päin prinkkalaa. Selvityksen teki Suomen Sijoitustutkimus.

Kolmen vuoden tuottoisimmat osakerahastot top 5

 1. Danske Invest Teknologia Ind. K: vuosituotto 26,4 %
 2. HCP Focus: vuosituotto 25,5 %
 3. OP-Venäjä: vuosituotto 21,8 %
 4. Evli Venäjä B: vuosituotto 21,6 %
 5. SEB Russia Fund: vuosituotto 20,7 %

Kolmen vuoden tuottoisimmat yhdistelmärahastot top 5

 1. Lähi-Tapiola Maailma 80: vuosituotto 9,7 %
 2. Lähi-Tapiola 2045: vuosituotto 9,4 %
 3. Lähi-Tapiola 2035: vuosituotto 9,0 %
 4. Taaleri Allokaatio 100 A: vuosituotto 8,9 %
 5. Nordea Premium Varainhoito Kasvu K: vuosituotto 8,8 %

Kolmen vuoden tuottoisimmat korkorahastot top 5

 1. Nordea Euro Yrityslaina Plus A K: vuosituotto 7,1 %
 2. Danske Invest Global HighYield Bonds, Eur W h: vuosituotto 6,3 %
 3. Taaleri Korkeammat Korot A: vuosituotto 6,0 %
 4. Evli High Yield Yrityslaina B: vuosituotto 5,7 %
 5. Danske Inv.Em.Markets Debt HC, Eur W h: vuosituotto 5,6 %

Kolmen vuoden tuottavimmat rahastot Sijoittaja.fi-verkkosivun mukaan

Sijoittaja.fi-verkkosivulla julkaistiin äskettäin itsenäinen selvitys viime vuosien tuottavimmista rahastoista. Sijoittaja.fi seuraa säännöllisesti rahastojen menestystä. Artikkelin yhteydessä Sijoittaja.fi kritisoi tiukasti monien muiden laatimia rahastojen tuottovertailuja muun muassa johtuen niiden lyhytkatseisuudesta ja ja sokeudesta riskeille.

Sijoittaja.fi-sivuston mukaan tässä ovat Suomen kolme parasta rahastoa, kun huomioon on otettu seitsemän eri muuttujaa:

 1. UB HR Suomi Kasvu
 2. Evli Suomi Pienyhtiöt B
 3. Seligson & Co Phoebus

Sijoittaja.fi-vertailun parhaat osa-aluepisteet

Samassa Sijoittaja.fi-sivuston vertailussa seuraavat rahastot saivat parhaat pisteet tietyllä osa-alueella:

 • Paras viiden vuoden tuotto: Seligson & Co Suomi Indeksirahasto 11,1 % p.a.
 • Parhaat kk-tuotot (viiden parhaan kuukausituoton keskiarvo): Taaleri Arvo Markka +9,5 %
 • Huonoimmat kk-tuotot (viiden heikoimman kuukausituoton keskiarvo): Säästöpankki Pienyhtiöt -4,1 %
 • Keskimääräinen tuottoero indeksiin per kk: Seligson & Co Suomi Indeksirahasto +0,04 %-yksikköä
 • Voittosuhde: Evli Suomi Pienyhtiöt voitti vertailuindeksin 55,9 %:ina kuukausista
 • Matalin riski: Seligson & Co Phoebus 10,1 %
 • Tuotto vs. riski: Seligson & Co Phoebus1,79

(Lue lisää tietoja rahastovertailusta alkuperäiseltä sivulta.)

Asuntorahastojen tuoton uskotaan pysyvän yhä tasaisena

Monet asiantuntijat uskovat asuntorahastojen pitävän yhä pintansa markkinoiden heilahdellessa. Uusiin kiinteistöihin sijoittavat asuntorahastot löytävät lisäkasvua uusien rakennusten valmistumisesta, vaikka vuokrat ovat esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vähitellen löytämässä kattonsa.

Kuten useimpien muidenkin rahastojen kohdalla, asuntorahastoissa pitkäaikainen sijoittaminen on kannattavampaa kuin lyhytaikainen kokeilu.

Suomessa toimii tällä hetkellä kolme piensijoittajille sopivaa asuntorahastoa. Niitä löytyy OP:lta, Ålandsbankenilta ja Suomen Pankilta. Lisäksi S-Pankki markkinoi asiakkailleen Suomen Pankin asuntorahastoa.

Näin pääset helposti alkuun rahastosijoittamisessa

 1. Rahastosäästäminen on kiistatta helpointa aloittaa oman pankin kautta. Usein se onnistuu ihan vain verkkopankin kautta ilman kasvokkaista rekisteröintiä. Toisaalta myös Nordnet on tehnyt sijoittamisesta netissä helppoa ja halpaa.
 2. Älä tavoittele nopeita voittoja vaan sijoita kärsivällisesti ja turvallisesti. Tämä on monien maailman menestyneimpien sijoittajien perusvinkki.
 3. Säästä säännöllisesti. Päätä sijoittaa tietty summa joka kuukausi.