Missä raha liikkuu, siellä ovat läsnä huijarit ja varkaat. Sijoitushuijaukset ovat yleinen ja melko laajasti uutisoitu rikosten laji. Menestyneet sijoitushuijarit voivat voittaa miljoonia euroja. Et ole niin fiksu kuin luulet. Älä anna huijarin näpistää rahojasi. Opettele tunnistamaan sijoitushuijaukset.

koiravakuutus

Et ole niin fiksu kuin luulet.

Moni kokenut sijoittaja ajattelee, että hän ei kyllä joudu sijoitushuijauksen uhriksi, hän on nähnyt tarpeeksi sijoitusmaailmaa. Tämä on suuri virhe. Yleisimmin sijoitushuijausten uhriksi eivät joudu niinkään aloittelevat sijoittajat, vaan kokeneet miespuoliset sijoittajat, jotka eivät osaa lukea varoitusmerkkejä huijarin sosiaalisessa käytöksessä. Näin kertoo Yhdysvaltain eläkeliiton johtaja.

Huijatuksi tuleminen ei siis riipu siitä, kuinka fiksusti osaat laskea, vaan ennemmin sosiaalisesta älystä. Jos tuntematon henkilö lähestyy sinua sijoitusneuvoilla tai -pyynnöillä, pidä silmällä seuraavia varoittavia merkkejä:

  • Luvataanko suuria voittoja pienellä riskillä?
  • Käyttääkö vastapuoli sentimentaalisia argumentteja, kuten yrittää vedota haaveisiisi?
  • Huijauksen tarina liittyy usein johonkin todellisen maailman taloudelliseen kehityskulkuun, kuten vaikkapa öljyn, kullan tai tietyn valuutan hinnan liikkeisiin. Tämä tekee huijauksesta uskottavan kuuloisen.
  • Huijari voi viitata maineikkaisiin sijoittajiin tai pankkeihin ja väittää, että nämä ovat jo laittaneet rahaa kyseiseen kohteeseen.
  • Johtaako vastapuoli keskustelua esittämällä kysymyksiä sinulle, sen sijaan, että hän vastailisi sinun esittämiisi kysymyksiin?

Valuuttahuijaukset

Valuuttahuijaus on juoni, jossa luvataan valuuttaspekulaatiolla suuria ja nopeita voittoja. Tällainen ei onnistu. Lupaukset suurista voitoista ovat juoni, jolla saadaan sijoittajat antamaan rahansa petkuttajalle. Nykyään tällaisia huijauksia on tarjolla runsaasti netissä. Yritysen verkkosivut voivat olla vakuuttavia ja analyysit silmämääräisesti uskottavia. Voittoja ei kuitenkaan kuulu ja yleensä lopulta huijari katoaa rahojen kanssa kuin tuhka tuuleen.

Ruotsissa hyvä esimerkki on Selecta Investa Offshore, joka ehti takoa kymmenien miljoonien eurojen voitot höynäyttämällä tuhansia hyväuskoisia nettisijoittajia. Kun yritys ilmoitti lopettavansa toimintansa, sijoittajille ei jätetty minkäänlaisia yhteystietoja, joiden avulla rahansa voisi periä takaisin.

Pyramidihuijaus ja verkostomarkkinointi

Pyramidihuijaukset ja verkostomarkkinointi ovat usein loogisen ja tuottoisan kuuloisia ideoita, mutta totuus on toinen. Pyramideilla on helppo sekoittaa kokeneenkin sijoittajan pää, sillä teoreettiset voitot voivat olla huikeita. Pyramidihuijauksessa kukin pyramidin jäsen maksaa edelliselle jäsenelle liittymismaksun sijoituspyramidiin. Tämän jälkeen hänen täytyy rekrytoida uusia jäseniä, jotka puolestaan maksavat hänelle. Raha virtaa uusilta jäseniltä vanhoille, kohti pyramidin huippua.

Verkostomarkkinointi muistuttaa pyramidihuijausta. Verkostomarkkinointi voi myös toimia oikeana markkinointimuotona ja sivutulon lähteenä, mutta vain harvoissa tapauksissa. Yleensä kyseessä on huijaus, jossa suurin osa jäsenistä jää maksajan rooliin muutaman ydinjäsenen rikastuessa.

Pyramidin vetovoima piilee loputtomassa kasvussa. Jos kukin edustaja voisi värvätä aina vain uusia jäseniä pyramidiin, idea voisi toimiakin. Käytännössä verkoston rajat löytyvät kuitenkin nopeasti ja vain perustajat rikastuvat.

Pyramidihuijauksen pelottava puoli on se, että suosittelijana on usein tuttu ja luotettu lähipiirin henkilö, joka on itse vahingossa haksahtanut kyseiseen huijaukseen. Hän ei välttämättä edes itse vielä tiedä tulleensa huijatuksi.

Myös vertaislainat ovat epäilyttävä sijoituskohde

Vertaislainoja on mainostettu viime vuosina käänteentekevänä lainatuotteena. Keskisuuria kulutusluottoja välittävät vertaislainasivustot Fixura ja Lainaaja yrittävät houkutella yksityisiä sijoittajia mukaan toimintaansa. Vertaislainan idea on, että lainan hakija lähettää sivuston kautta lainahakemuksen ja odottaa ulkopuolisten sijoittajien vastausta. Vertaislainayritys ei siis itse tarjoa lainoja.

Sijoittajalle vertaislainan rahoittaminen voi kuulostaa houkuttelevalta. Vertaislainojen hinnat liikkuvat tällä hetkellä huomattavasti pankkien tarjoamia kulutusluottoja korkeammalla, joten periaatteessa tuottoa voi saada runsaastikin. Kuten kilpailevan lainayrityksen Aasan laskelma osoittaa, vertaislainoihin liittyy pitkällä tähtäimellä riskejä, jotka tekevät niistä heikon sijoituskohteen. Kauppalehden keskustelupalstalla vertaislainakokeiluistaan raportoineet sijoittajat ovat myös todenneet, että hyvin harva maksaa lainansa takaisin kunnialla.

Vertaislainaa voidaan pitää tarpeettomana riskisijoituksena, josta vertaislainayritykset antavat sijoittajille turhan ruusuisen kuvan.

Lue myös:
Sijoitushuijaukset (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Pyramidihuijaus (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)