Kiinnostaako sijoittaminen? Haluaisitko säästöjesi tuottavan enemmän tai ainakin pärjäävän inflaatiolle? Tältä sivulta löydät oppaat, joilla pääset alkuun.

Rahat korkotilille vai sijoituksiin?

Mieti, kestätkö riskiä ja koska saatat tarvita säästöjäsi. Jos tiedät, että et todennäköisesti tarvitse säästöjäsi muutamaan vuoteen tai jopa yli kymmeneen vuoteen voit surutta suunnata tutustumaan osake- ja rahastosijoittamiseen. Näihin sijoitusmuotoihin liittyy huomattavasti korkotiliä enemmän riskiä mutta vastapainoksi säästösi voivat hyvin tuottaa 3%-10% vuodessa riippuen mihin rahasi laita. Lyhyellä tähtäimellä salkkusi saattaa tosin hyvin olla myös 10% pakkasella. Sinun täytyy kestää tällaiset vaihtelut.

Mitä jos sijoitat rahat nyt ja säästöistäsi häviää  seuuravan vuonna 15%? Jos sijoitushorisonttisi on 10 vuotta, eli aiot käyttää säästöjäsi vasta 10 vuoden päästä, ei tällä ole oikeastaan väliä. Sinulla on 9 vuotta aikaa odottaa, että kurssit nousevat ja todennäköisesti niin käy.

Jos kuitenkin saatat tarvita rahojasi jo seuraavana vuotena tai jopa seuraavalla viikolla, kannattaa valita korkotili tai mahdollisesti rahastosäästäminen hyvin matalan riskin rahastoilla. Korkotili kuten, Nordean korkotili Extra, tuottaa korkona noin 1% vuodessa mutta tiedät, että säästösi ovat turvassa (paitsi tietysti inflaatiolta, joka nakertaa säästöjesi ostovoimaa noin 1%-2% vuodessa).

Jos tiedät, että kestät hieman riskiä ja haluat tavoitella korkeaa tuotta, tervetuloa tutustumaan alla oleviin artikkeleihin. Peruskäsitteitä ja periaatteita käydään läpi tässä artikkelissa. Tämän jälkeen neuvomme sinut alkuun rahasto- ja osakesäästämisessä.

Mihin avata arvo-osuustili?

Me suosittelemme, että avaat oman arvo-osuustilisi Nordnet.fi:hin. Palvelu on ilmainen avata ja ylläpitää, maksat vain merkinnöistä. Merkintähinnoiltaan Nordnet on Suomen edullisimpia tosin jos olet erittäin varakas, saatat saada omalta pankiltasi paremman sopimuksen. Nordnet tarjoaa myös erittäin laajan palveluvalikoiman ja pääsyn lähes kaikkiin maailman tärkeisiin pörsseihin. Nordnet on harvoja paikkoja joissa esimerkiksi kaupankäynti ETF:illä onnistuu sujuvasti.

Nordnet veloittaa peruskäyttäjältä 0,2% (min 9€) kotimaisista kaupoista. Mitä enemmän kauppaa käyt, sitä halvemmalla päääset. Yli 50 kauppaa kuukaudessa tarkoittaa 0,06% (min 3€) maksua kauppaa kohden.  Kun käyt kauppaa Suomen ulkopuolella maksat perustasolla 0,25%-0,30% (min 15€) per kauppa. Rahastojen merkitseminen ja myyminen (kuten tavallista) on ilmaista, sillä rahastoissa rahastoyhtiö veloittaa hallinointipalkkion joka on yleensä noin 1%-2% luokkaa.

Nordnet - helppo tapa sijoittaa luotettavasti
Nordnet on edullisin välittäjä suurimmalle osalle säästäjistä ja sijoittajista. Maksuton verkkopankkitunnuksilla avattava asiakkuus on helppo tapa päästä alkuun ja kokeilla sijoittamista.

Sijoittamisen voi aloittaa myös esimerkiksi FIMin tai Seligson & Co:n verkkopalveluissa. FIM tarjoaa laajan valikoiman omia rahastojaan sekä osakekauppaa Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Saksan pörsseissä. Voit sijoittaa myös NASDAQ 100 pörssiin, jossa on listattuna USA:n teknologiapörssin 100 suurinta yritystä.

Osakekauppa FIMillä on hieman Nordettiä kalliimpaa (0,2%, min 10€ vs 0,2% min 9€). FIM:in rahastot ovat hallinnointipalkkioiltaan suuria. FIM sopii niille sijoittajille, jotka haluvat käyttää heidän varainhoitopalvelua eli antaa FIMin tehdä sijoituspäätökset puolestaan. Muiden kannattaa suunnata Nordnettiin, sillä Nordnet tarjoaa huomattavasti laajemman valikoiman pörssejä ja ETFiä hieman edullisemmin. Nordnetin kautta voi sijoittaa myös FIMin rahastoihin, joten FIM ei tarjoa sijoittajalle juurikaan lisäarvoa jos ei satu arvostamaan heidän varainhoito- ja markkinatietopalveluita.

Seligson & Co kautta voit sijoittaa lähinnä heidän rahastoihin mutta tämä onnistuu myös Nordnetin kautta.

Omaan pankkiin kannattaa marssia, jos haluaa sijoitusneuvontaa ja varainhoitopalveluita. Muuten pankkien arvo-osuustilit ovat usein Nordnettiä kalliimpia. Sijoitukset kannattaa pitää pankissa myös siinä tapauksessa, että olet hakemassa asuntolainaa tai vastaavaa isompaa luottoa. Saat varmasti paremman marginaalin, jos sinulla on pankissa satojentuhansien eurojen sijoitukset.

Sijoittajan aloitusopas

Nordnet - helppo tapa sijoittaa luotettavasti
Nordnet on edullisin välittäjä suurimmalle osalle säästäjistä ja sijoittajista. Maksuton verkkopankkitunnuksilla avattava asiakkuus on helppo tapa päästä alkuun ja kokeilla sijoittamista.

Meidän sijoitusoppaamme avulla voit rakentaa itsellesi viidellä askeleella tuottoisan osakesalkun.

 1. Selvitä, onko sinulla tarpeeksi aikaa ja rahaa käytettävissäsi.
 2. Perusta arvo-osuustili.
 3. Sijoita älykkäästi alusta alkaen.
 4. Turvaa selustasi.
 5. Odota tuottoa rauhassa.

Älä mieti pidempään, vaan lue heti artikkeli Osakesijoittaminen aloittelijalle: 5 askelta voittoon!

Aloita rahastosijoittaminen

Rahastosijoittajamista harkitsevalla kokemattomalla kuluttajalla voi olla mielessään paljon kysymyksiä, kuten

 • Mitä rahastosijoittamisen aloittamiseen tarvitaan?
 • Mikä osuus säästöistä kannattaa laittaa rahastoihin?
 • Kannattaako tehdä kertasijoitus vai sijoittaa säännöllisesti pienempiä summia?
 • Mitkä rahastot mahdollistavat kaikkein suurimmat voitot?
 • Kuinka paljon työtä rahastosijoittaminen vaatii?

Lue vastaukset näihin ja moniin muihin kysymyksiin oppaastamme Aloita rahastosijoittaminen: 10 kysymystä ja vastausta!

Sijoitushuijaukset

Niin aloittelevan kuin kokeneenkin sijoittajan on alati pysyttävä valppaana sijoitusmaailmaassa liikkuvien lukuisten huijareiden varalta. Onneksi olemme kirjoittaneet aiheesta oppaan, jonka avulla sijoittajan on helppo saada hyvä käsitys siitä, millaiset ketkut hänen rahojaan vaanivat.

 • Opi tunnistamaan valheelliset sijoitusvinkit.
 • Tutustu pyramidihuijausten toimintalogiikkaan.
 • Lue sijoitusyhtiöiden kyseenalaisista rahastusperiaatteista.