Piensijoittajien kannattaa varjella tarkasti vähiä varojaan nykyisissä epävarmoissa talousolosuhteissa. Heikosti sijoitetut rahat voivat kadota taivaan tuuliin markkinoiden heilahdellessa ja kansantalouksien kaatuessa odottamattomilla tavoilla. Lue lisää parhaista sijoituskohteista juuri nyt.

 

Aloita näppärästi sijoittaminen ja säästäminen Nordnetin verkkopalvelussa!

 

Osakesäästäjien keskusliiton suositukset

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, professori Timo Rothovius kertoi taannoin Helsingin Sanomille, mitkä ovat tällä hetkellä parhaat piensijoittajan sijoituskohteet.

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että joukkovelkakirjojen markkinat sekä Suomen asuntomarkkinat ovat huono vaihtoehto. Ne eivät ole näillä näkymin tuottamassa merkittävää voittoa sijoittajille. Siksi huomio kannattaakin suunnata osakemarkkinoille.

Suomen markkinoilla sijoituksista parhaita ovat vientiyritysten osakkeet, sillä Suomen sisäinen tilanne on heikko eivätkä paikalliset markkinat tule vetämään vielä vuosiin. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että osakemarkkinoilla ei olisi tarjolla mahdollisuuksia.

Jos haluaa tukea Suomea nousuun, nimenomaan kotimaisessa omistuksessa ja kotimaassa toimiviin suomalaisyrityksiin kannattaa sijoittaa. Tämä on palvelus Suomen kansantaloudelle.

Lisää vinkkejä tuoreelle piensijoittajalle

Sijoitusten hajauttaminen on luonnollisesti yhtä tärkeää kuin aina ennenkin. Pitkällä tähtäimellä tämä on paras keino välttää turhia riskejä. Hajauttamisessa kannattaa muistaa, ettei sijoita kaikkia rahoja esimerkiksi samalla alalla toimiviin yrityksiin, vaan useisiin erilaisiin kohteisiin. Jos vienti tyrehtyy, vientiyritysten osakkeet laskevat. Silloin osa rahoista kannattaa olla kiinni esimerkiksi kansainvälisillä markkinoilla.

Osan sijoitettavista rahoista voi myös laittaa rahastoihin, sillä nämä ovat keskimäärin turvallisempi ja vakaampi vaihtoehto kuin suorat pörssisijoitukset. Rahastoissa on hyvää myös se, että ne ovat tehokas tapa hajauttaa sijoituksia pienilläkin sijoitussummilla.

Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa jutella sijoittamiskokemusta omaavien tuttavien kanssa. Kaikkia neuvoja ei kuitenkaan kannata suoraan ottaa liian vakavasti. Usein yksittäiset sijoittajat kuvittelevat liikoja itsestään ja tiedoistaan. Mutta perusasioissa kokeneemman sijoittajan vinkit voivat tulla tarpeeseen. Sijoitusneuvoja haettaessa ikuisuusongelmana on, että harva neuvo on täysin puolueeton. Kaikilla on oma lehmä ojassa. Siksi aloittelijan ei kannata olla liian hyväuskoinen esimerkiksi pankkien asiantuntijavinkkejä kuunneltaessa.

Nordnet vai perinteiset pankit?

Eräs useasti hyväksi osoittautunut matalan kynnyksen vaihtoehto sijoittamisen aloittamiseksi on Nordnet. Se on erityisesti itsenäisten ja internetin äärellä hyvin viihtyvien, aktiivisten sijoittajien työkalu, joka sopii erinomaisesti myö saloittelijoilla. Nordnet on edullisempi tapa pyörittää sijoitussalkkua kuin perinteiset pankit. Nordnetin verkkotyökalut mahdollistavat ketterän sijoitusten hallinnnan. Nordnet myös tarjoaa monipuolisia tukipalveluita säästäjille ja sijoittajille.

Toisaalta pankeista voi saada enemmän sijoitusopastusta kädestä pitäen. Jos tarkoitus on sijoittaa passiivisesti ja konservatiivisesti, pankki voi olla helpompi vaihtoehto.

Lue lisää aiheesta:
Mihin piensijoittajan kannattaa näinä epävarmuuden aikoina sijoittaa? (Helsingin Sanomat)