Kiinnostaako sinua osakesijoittaminen, mutta et tiedä, miten päästä alkuun? Olet tullut oikeaan paikkaan. Laadimme sinulle yksinkertaisen ja käytännönläheisen oppaan, jonka avulla voit helposti ryhtyä sijoittajaksi ja laittaa pääoman poikimaan. Käytyäsi läpi nämä viisi vaihetta sinulla on käsissäsi voittoa tuottava ja turvallinen osakesalkku.

ORBIT_712x356_BÖRS

1. Selvitä, onko sinulla tarpeeksi rahaa ja aikaa

Osakesijoittaminen vaatii aikaa ja rahaa. Alkupääoma on mahdollista sijoittaa kertarysäyksellä tai toistuvaismaksulla (esimerkiksi laittamalla osakkeisiin muutama sata euroa kuukaudessa). Osakesijoittamista ei välttämättä kannata aloittaa, jos ei tiedä pystyvänsä sijoittamaan vähintään 3000 euroa. Mitä suurempi sijoitettava summa on, sitä turvallisempi osakesalkku sinulle muodostuu.

Sijoittaminen vaatii myös aikaa kahdessa mielessä. Ensinnäkin itsenäinen sijoittaja joutuu tutkimaan markkinoita ja arvioimaan osakekurssien liikkeitä. Tämä vaatii aikaa talousuutisten lukemiseen ja myös omien analyysien suorittamiseen. Monet yritykset tarjoavat sijoitusneuvontaa, mutta kaikki vinkit ja ohjeet kannattaa myös tarkistaa omin aivoin.

Osakesijoittaminen vaatii myös aikaa siinä mielessä, että rahalle on annettava kärsivällisesti aikaa poikia voittoa. Siksi vain vakaa taloustilanne mahdollistaa tuottoisan sijoittamisen.

Nordnet.fi
Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää – avaa tili jo tänään ilmaiseksi

2. Perusta arvo-osuustili

Arvo-osuustilille merkitään hankkimasi osakkeet. Sen perustaminen on sinällään helppoa. Voit ottaa yhteyttä omaan pankkiisi ja ilmoittaa, että tarvitset arvo-osuustilin. Osakekaupat onnistuvat tämän jälkeen verkkopankissa.

On kuitenkin edullisempia vaihtoehtoja kuin kivijalkapankit. Esimerkiksi Nordnet tarjoaa sijoituspalveluita paljon perinteisiä pankkeja halvemmalla, sillä he eivät peri säilytys- tai hoitomaksuja. Sijoittaminen onnistuu verkkopalvelun avulla. Voit ajatella halvemman vaihtoehdon valitsemisen yhtenä tapana tehdä voittoa sijoittamalla. Kun et joudu maksamaan pankkien ylenmääräisiä lisäkuluja, sijoituksesi ovat hieman tuottoisampia.

Kannattaa muistaa, että suurin osa arvo-osuustileistä veloittaa maksun aina kun käyt kauppaa. Esimerkiksi Nordnetin perustasolla jokaisen kaupan hinta on 0,2% tai min. 9€. Pankkien arvo-osuustilien maksut ovat huomattavasti kalliimpia. Jos salkkusi on hyvin pieni, tämä vaikuttaa väistämättä siihen, miten sinun kannattaa sijoittaa.

Jos ostat esimerkiksi 100 eurolla osakkeita, ja maksat 9 euroa kustannuksia olet jo 9 euroa tappiolla. Tämä tarkoittaa, että osakkeen täytyy tuottaa 10% ennen kuin alat tehdä voittoa. Näin kova tuottovaatimus ei ole realistinen. Tilanne on paljon parempi, jos yksittäiset kauppasi ovat yli 1000 euroa. Silloin esimerkiksi 10 euron kaupankäyntikustannus tarkoittaa vain 1% osakkeen hinnasta, jolloin jos osakkeen arvo nousee vain 2% olet jo voitolla.

3. Ryhdy sijoittamaan

Sijoittaijlle on tarjolla monenlaisia nyrkkisääntöjä ja ohjeita. Meidän helppo ohjeemme on seuraavanlainen:

  • Hajauta. Sijoita eri aloille ja erilaisiin kohteisiin niin, että yhden alan romahtaminen ei tuhoa kaikkia säästöjäsi. Hyvä sääntö on omistaa vähintään 10 eri arvopaperia eri sektoreilta ja mieluiten eri maista.
  • Korkoinstrumentteihin sijoittaminen on yleensä turvallisempaa kuin pörssiosakkeiden ostaminen. Turvallisuushakuinen sijoittaja laittaa enintään puolet rahoistaan pörssiosakkeisiin ja loput turvallisempiin kohteisiin.
  • Suurimman osan pörssiosakkeistasi pitäisi olla vakaiden ja suurten yritysten osakkeita. Vain pieni osuus kannattaa laittaa startup-yrityksiin.
  • Kuuntele toki muiden neuvoja, mutta älä usko “varmoja” vinkkejä. Niissä on aina jotain mätää.
  • Sijoita osingot. Osingot muodostavat pitkällä tähtäimellä tärkeän osan salkkusi tuottoa ja osingot kannattaa aina sijoittaa uudelleen

4. Turvaa selustasi

Sijoittajaminen on taloudellisesti melko turvallista, kunhan muistaa yllä annetut vinkit. Älä laita kaikki munia yhteen koriin. Älä yritä tehdä nopeaa voittoa. Mitä suuremmaksi sijoituspääomasi, sitä enemmän sinun tulee hajauttaa.

Voit turvata selustaasi myös erittäin turvallisilla kohteilla, kuten sijoitusrahastoilla. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos alkupääomasi on pieni. Rahastot tuottavat keskimäärin vähemmän voittoa, mutta ne on jo valmiiksi hyvin hajautettu, jolloin sinun ei tarvitse miettiä asiaa.

5. Odota

Älä myy nopeasti. Pienet heilahtelut pörssikursseissa ovat normaaleja. Älä hätäile, vaan anna pääoman kehittyä. Tutkimusten mukaan lyhytmyynti on paras tapa menettää sijoitusrahansa. Pitkäkestoiset sijoitukset tuottavat parhaan voiton. Tämä on myös useimpien kaikkein menestyneimpien sijoittajien mielipide.

Mieti sijoitushorisonttisi järkevästi. Jos säästät eläkkeen varalle ja eläkkeeseen on vielä kymmeniä vuosia aikaa, voit surutta ostaa kohteita, joissa volatiliteetti on korkeampi (kuten osakkeet), sillä lyhyen aikavälin heilahtelut eivät sinua haittaa. Jos taas haluat käyttää rahat jo ensi vuonna, kannattaa ostaa enemmän velkakirjoja sekä muita vain vähän heilahtelevia instrumentteja ja sijoittaa vain 20 % salkun pääomasta kohteisiin, joissa on kovat tuotto-odotukset mutta korkeampi riski.

Lue lisää:
Näin aloitat osakesijoittamisen (Pörssisäätiö)
Osakesijoittaminen (Taloussivut)
Sijoitussanasto

Nordnet.fi
Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää – avaa tili jo tänään ilmaiseksi

Kiinnostuin. Miten tehdä ensimmäiset sijoitukset?

  1. Ensimmäiseksi sinun tulee avata arvo-osuustili. Tarkemmin arvo-osuustilin toimintaa on käyty läpi tässä Wikipedian artikkelissa. Selkeästi paras ratkaisu taitaa tällä hetkellä olla Nordnet.fi.
  2. Laske budjettisi. Yksittäisen sijoituksen olisi hyvä olla vähintään 500-1000 € sillä muuten kaupankäyntikustannukset syövät tuottosi.
  3. Jos sinulla ei heti ole laittaa osakkeisiin noin 3000 €, kannattaa tutustua rahastosäästämiseen. Voit kerryttää varallisuuttasi kuukausisäästämissopimuksella kunnes salkkusi kasvaa tarpeeksi isoksi, jotta sijoittaminen suoraan osakkeisiin on järkevää
  4. Jos sinulla on tarpeeksi rahaa, on aika siirtää rahat pankkitililtäsi arvo-osuustilille. Tämä onnistuu kohdasta Salkku -> Talletukset
  5. Tämän jälkeen voit tehdä ostoksia. Kun luot ensimmäisen salkkusi, osta ainakin 10 eri arvopaperia. Jos haluat korkeaa tuottoa ja korkeaa riskiä, osta osakkeita. Jos haluat matalaa tuottoa ja matalaa riskiä, suosi korkopapereita. ETF-rahastot ovat hyvä keino hajauttaa pienikin salkku.
Nordnet - helppo tapa sijoittaa luotettavasti
Nordnet on edullisin välittäjä suurimmalle osalle säästäjistä ja sijoittajista. Maksuton verkkopankkitunnuksilla avattava asiakkuus on helppo tapa päästä alkuun ja kokeilla sijoittamista.

Sijoitustrategioita on monia. Perinteisesti noin 60 % rahoista on kiinnitetty osakkeisiin, 30 % rahoista velkakirjoihin ja 10 % pidetty käteisenä. Velkakirjojen tuotot ovat kuitenkin pitkään olleet varsin surkeita ja muutenkaan perinteiset sijoitusstrategiat eivät ole enää viimeisen finanssikriisin jälkeen toimineet.

Vaikka yleinen sanonta kuuluukin “jos luet asiasta lehdestä, olet jo liian myöhässä”, pääsee sijoittamisen ja markkinoiden maailmaan hyvin sisään lukemalla laadukkaita lehtiä kuten Financial Timesia, Economistia ja WSJ:tä. Piensijoittajien keskustelua voi seurata osoitteessa www.seekingalpha.com. Suomalaista keskustelua löytyy esimerkiksi täältä ja Kauppalehden sivuilta.

Osta ja pidä -strategia sopii aloittelijalle

Vaikka rahastot ja suursijoittajat saattavat tehdä ylisuuria voittoja aktiivisella kaupankäynnillä, ainakin piensijoittajalle paras sijoitusstrategia on osta ja pidä -strategia. Perusajatus on yksinkertainen: nimen mukaisesti sijoittaja ostaa kohteita ja pitää niitä salkussa pitkän ajan, esimerkiksi kolme, viisi tai jopa kymmenen vuotta.

Etsi aktiivisesti, pidä passiivisesti

Sijoituskohteiden valintaan voi käyttää paljon aikaa ja ajatusta. Vertaile toimialoja, maanosia ja yrityksiä mutta kun päätät ostaa jotain kohdetta, sitoudu siihen useammaksi vuodeksi. Strategian suurin etu on sen vaivattomuudessa, sillä hankittuja sijoituksia ei tarvitse seurata päivittäin, etkä yritä ennustaa markkinaliikkeitä. Ainoa perusoletus markkinaliikkeiden suhteen on se, että sijoitat kohteisiin, joiden arvon uskot kasvavan nopeammin kuin muiden kohteiden valitsemasi sijoitushorisontin puitteissa.

Strategian taustalla piilee ajatus siitä, että markkinoita ei oikeastaan voi voittaa. Osta ja pidä -sijoittaja ei usko, että mikään informaatio antaisi hänelle etua ajoituksen optimointiin, jolloin on periaateessa samantekevää koska sijoituskohdetta ostaa, kunhan siihen sitoutuu tarpeeksi pitkäksi ajaksi.