Yksityisen henkilön maksukyvyn arvioinnissa sekä taloudellisen tilan selvittämisessä käytetään tietoja, mitä tarkoitetaan luottotiedoilla. Henkilön luottotietoja luovutetaan lainan myöntämistä varten, että rahoittajat saavat tietoa hakijan maksukäyttäytymisestä. Tällä pyritään varmistamaan sitä, että lainan hakija pystyy hoitamaan lainansa takasinmaksun, eikä hän ole ylivelkaantunut.

Luottotiedot tarkistetaan automaattisesti luottotietorekisteristä. Suomessa näitä rekisterinpitäjiä on kaksi Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Suomen Asiakastiedolta voi veloituksetta tarkistaa omat luottotiedot kerran vuodessa.

Maksuhäiriömerkintöjen syntyminen on ikävä asia ja se vaikeuttaa elämää jonkun verran. Saat ilmoituksen, mikäli maksuhäiriömerkintä sinulle tulee. Luottotietojen menetys voi tulla mm siitä, että kulutusluoton ja lainan maksu on myöhässä yli 60 päivää. Mikäli et pysty hoitamaan kulutusluottoasi tai pikavippiäsi sovitun mukaisesti, ota heti ensi sijaisesti yhteyttä velkojaan ja sovi asiasta. Myös luottokorttilasku tai osamaksulla ostettu hyödyke saattaa aiheuttaa häiriömerkinnän, mikäli et pysty hoitamaan maksua sovittuna ajankohtana. Kuitenkaan maksumuistutus tai laskun maksu myöhässä ei johda luottotietojen menetykseen, vaan rikkeiden tulee olla suurempia ja pidempiaikaisia.

Maksuhäiriömerkintä rekisteröidään yksityishenkilön luottotietoihin pitkittyneen maksun laiminlyönnin vuoksi. Syytä maksamattomuuteen voi olla erinäisiä, mutta niitä ei rekisteriin merkitä. Yksittäinen maksuhäiriömerkintä säilyy luottotietorekisterissä kahdesta viiteen vuotta ja merkinnän voimassaolon aikana on hankalaa saada lainaa, kotivakuutusta, tai puhelinliittymää.

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tavalla. Siitä ilmoitetaan myös velkojille ja useimmiten luottotilisi lopetetaan. Myös pankkikorttisi voidaan kuolettaa. Nykyään verkkopankkitunnuksien saamiselle maksuhäiriömerkinnät eivät ole enää esteenä, kun aiemmin niitä ei pankit myöntäneet, mikäli luottotiedot olivat menneet. Maksuhäiriömerkinnöillä on myös vaikutusta asunnon vuokraamiseen ja etenkin siinä tilanteessa, mikäli merkintä johtuu maksamattomista vuokrista.

On tärkeää, että maksat laskut ajoissa välttyäksesi luottotietojen menetykseltä. Tai mikäli et pysty laskuja maksamaan, sovi heti asiasta tai pyydä maksuaikaa. Silloin tietosi säilyvät puhtaana.

Mikäli jossain elämänvaiheessa maksuhäiriömerkintä sinulle tulee, keskity luottotietojen palauttamiseen, mutta velan maksaminen ei kuitenkaan merkintää poista. Rekisterinpitäjälle kannattaa kuitenkin ilmoittaa, että velka on maksettu ja pyytää rekisteröimään tämä tietoihisi, jolloin se näkyy luottotiedoissasi. Maksuhäiriömerkintä poistuu 2-5 vuoden kuluttua merkinnästä. Jos sinulla on vain yksi merkintä, mutta sen jälkeen tulee uusia merkintöjä, rekisterissä olo aika pidentyy jopa kaksi vuotta.

Paras tapa välttyä maksuhäiriömerkinnöiltä on välttää elämästä yli varojen. Pyri siis välttämään velkaa kaikissa muodoissaan. Ole tarkka ja täsmällinen velkojesi takaisinmaksussa, ettei merkintöjä tule. Pyri aina maksamaan laskut ajallaan, ja jos et pysty maksamaan, sovi asiasta. Vaikka maksuhäiriömerkinnän saaminen onkin vakava asia, ei se silti ole mikään maailmanloppu. Keskity hoitamaan raha-asiasi kuntoon ja pyydä apua, mikäli tuntuu, että et yksin selviä tilanteesta. Voit kuitenkin elää täysin normaalia elämää, vaikka sinulla olisikin maksuhäiriömerkintä. Hieman se vaikeuttaa asioita, mutta ei sen painolasti ei saa olla liian suuri, koska jollain elämäntapamuutoksilla saat kyllä elämäsi kuntoon ja häiriömerkinnät poistuvat ajan kanssa.