Luottokortti on yrittäjälle yhtä hyödyllinen kuin yksityiselle kotitaloudelle, joskus hyödyllisempikin, koska yrityksen tarvehankinnat ovat mittavampia kuin yksityishenkilöiden ja niiden takaisinmaksun jakaminen eriin saattaa olla ainoa mahdollisuus aloittaa yritystoiminta. Toimintansa vasta aloittaneen yrittäjän voi kuitenkin olla vaikeaa saada luottokorttia yrityksen nimiin, koska tuoreen yrityksen rahoitustarve on usein suurempi kuin ensimmäisen vuoden voitto. Pahimmillaan firman luottokorttimaksut kaatuvat työttömäksi jääneen yrittäjän kontoille, jos yritystoiminta kokee äkkikuoleman ennen kun budjetti on plussalla.

Patsaan kädessä luottokortti, taustalla seteli.

Luottokortti yrityksen käytössä

Yritys tarvitsee luottokorttia tuottavaan toimintaan tarvittavien hankintojen rahoittamiseen ja sujuvaan toimimiseen yrityksen asioissa. Yrityksen nimissä matkustaminen, ravintolamaksujen ja normaalin yritystoiminnan pyörittämisen kannalta välttämättömien ostosten tekeminen sekä kustannusten hallinta onnistuu luottokortin ansiosta helposti ja käytännössä yrityksen nimiin otettu luottokortti säästää yrittäjän aikaa, vaivaa, ja rahaa.

Periaatteessa yrittäjä voi ottaa firman käyttöön minkä tahansa markkinoilla tarjolla olevan luottokortin, mutta monet rahoituslaitokset tarjoavat myös erikseen yrityksille räätälöityjä kortteja, kuten American Express Yrityskortti, jonka mukana tulee Yrityskortti Online- ja American [email protected] –palvelu mm. maksutapahtumien ja yrityksen kulujen seuraamista varten. Korttiin saa myös vakuutusturvan työmatkoille.

Samankaltainen ratkaisu löytyy myös Danske Bank:ilta, joka tarjoaa yrityksille suunnattua Yrittajän Laajapaketti -rahoituspakettia. Danske Bankin Yrittäjän Laajapaketti sisältää Business Online -verkkopalvelun, jonka käyttövaltuudet voi antaa myös työntekijöille, sekä Debit MasterCard + kaksi MasterCard Corporate Classic –luottokorttia. Muita yrittäjien suosimia luottokortteja ovat mm. Eurocard ja Visa.

Luottokortti työntekijälle

Yrittäjän kannattaa hyödyntää luottokortti –hankinnoissaan yrityksille suunnattuja palveluita, koska ne ovat vaivattomin tapa hankkia kortti myös työntekijän käyttöön. Etenkin firmassa, jonka työntekijät joutuvat matkustamaan tai tekemään itsenäisesti työhönsä liittyviä hankintoja yrityksen piikkiin, työntekijän omassa käytössä oleva luottokortti on erittäin käytännöllinen. Yrityksen nimiin tehtyjen ostosten seuranta on kortin avulla helppoa ja kortit käyvät maksuvälineeksi ulkomaillekin suunnatuilla työmatkoilla. Esimerkiksi autoilijoille suunnatun St1 Visa -kortin yritysversio sopii hyvin yrityksille, joiden toimintaan liittyy paljon autolla taitettavia työmatkoja. Kortin ansiosta polttoainekulujen seuraaminen ja kirjanpito helpottuvat. Tankkauskuitteja ei tarvitse säilyttää ja korttitapahtumista tulee kerran kuukaudessa kirjanpitokelpoinen lasku.

Työntekijän käyttöön tarkoitetuilla luottokorteilla, esimerkiksi MasterCard Corporate Classic –luottokortilla, on yleensä väärinkäyttöturva eli vakuutus, joka turvaa työnantajan omaisuuden väärinkäytösten varalta. Vakuutusturvan ansiosta luottokortin antaminen myös useammalle työntekijälle on riskittömämpää.