Talousvaikeudet ovat ongelma, jonka kanssa meistä suurin osa kamppailee jossain vaiheessa elämää; joku enemmän kuin toinen. Taustalla voi olla monia, usein arvaamattomiakin syitä. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että rahaongelmista selviäminen vaatii oma-aloitteisuutta ja halua selvittää omaa sekasotkultakin vaikuttavaa taloustilannetta. Muistathan, että näiden ongelmien kanssa ei tarvitse kamppailla yksin. Tässä artikkelissa pyrimme neuvomaan laskujen ja kädestä riistäytyneiden menojen kanssa kamppailevaa parhaamme mukaan.

Hae apua

Ohjeista tärkein on hakea apua ajoissa. Avunpyyntöä ei kannata lykätä huomiseen, sillä mitä aiemmin saat apua ongelmiisi, sitä helpompaa niihin on käydä käsiksi. Vaikka rahaongelmat ovat ongelmista mitä yleisimpiä, päätyy aivan liian moni pyytämään apua talousvaikeuksiin aivan liian myöhään. Kun rahahuolet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, on esimerkiksi kunnallisesta velkaneuvojasta tai jo hyvälle ystävälle avautumisesta paljon hyötyä – objektiivinen ja ulkopuolinen näkökulma auttaa hahmottamaan asiat usein selkeämmin. Lisäksi henkinen taakka kevenee, kun sen jakaa toisen ihmisen kanssa.

Tiesitkö, että olet oikeutettu ilmaiseen kunnallisesti tarjottavaan velkaneuvontaan?

Käytännössä tapaat talous- ja velkaneuvojan, eli asiantuntijan, joka selvittää velkatilanteesi laadun, selvittäen maksukykysi auttaen sinua tekemään suunnitelman raha-asioista selvitäksesi. Kunnallinen velkaneuvoja räätälöi kanssasi oikeimman ratkaisun juuri sinun tilanteeseesi ja käy usein velallisen näkökulmasta henkisesti raskaat neuvottelut velkojien ja perintätoimistojen kanssa puolestasi. Lähimmän velkaneuvojan löydät Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisten sivuilta. Sinut ohjataan oikean avun piiriin myös Takuusäätiön kautta.

Sosiaalinen luotto

Suomessa noin 30 kuntaa tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden edulliseen lainaan ja välttämättömiin menoihin tai kertyneiden maksujen ja velkojen maksuun. Luottoa myönnetään vähävaraisille, mutta maksukyky tarkistetaan. Luottosummat vaihtelevat kunnittain: hakijalle voidaan myöntää luottoa aina muutamista sadoista ja 10 000 euroon asti. Lainan korko on hyvin edullinen, ja yleinen takaisinmaksuaika on 5 vuotta. Lainaa ei yleensä suositella maksettavaksi lainalla, mutta sosiaalinen luotto on räätälöity nimenomaan arjesta selviytymiseen, tavoitteena ei ole niinkään tehdä voittoa. Älä milloinkaan suunnittele kuittaavasi laskujasi pikavipillä, sillä ajaudut vain korkokierteeseen. Tässä tapauksessa voi olla aiheellista tarkistaa, tarjoaako kotikuntasi sosiaalista luottoa. Mikäli näin ei ole, tarkista ainakin, oletko oikeutettu sosiaalisiin tukiin.

Tartu härkää sarvista

Ongelmat on tehty selätettäviksi, etkä valitettavasti voi ulkoistaa niitä täysin, vaikka kuinka haluaisit. Kunnallinen velkaneuvonta voi ajoittain ruuhkautua, sillä useat ihmiset taistelevat samojen ongelmien kanssa. Sillä välin voit itse ryhtyä toimeen ja käydä käsiksi kertyneeseen laskupinoon. Vaikka varasi eivät juuri nyt riitä kaikkien rahamenojen selättämiseen, ovat useat yritykset usein hyvinkin ymmärtäväisiä tilanteesi suhteen, kunhan vain kerrot tilanteesi rehellisesti ja ehdotat uutta maksuaikataulua. Priorisoi maksut: maksa ensin tärkeimmät menot, kuten vuokra, sähkölasku ja muut asumiskulut. Istu siis alas, ja selvitä taloustilanteesi todellinen laita kirjoittamalla menot ja tulot paperille. Tämän jälkeen mieti, mistä voit säästää, ja mitkä menot ovat pakollisia.

Älä tee näin

Kuukausien ja vuosien aikana eskaloituneet rahaongelmat eivät ole milloinkaan korjattavissa nopeilla ja impulsiivisilla ratkaisuilla. Lottovoitto tai pikavippi eivät ole realistisia ratkaisuja taloudelliseen ahdinkoon. Näistä jälkimmäinen korkeintaa pahentaa tilannetta ajaen jo rahaongelmien kanssa painivan pikavippikierteeseen. Rahaongelmien korjaantuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, sekä tukea läheisiltä.

Opi virheistäsi

Meistä moni syyllistyy oman maksukyvyn yliarviointiin: kaikkia pakollisia menoja on vaikea arvioida sitoutuessasi esimerkiksi uuteen lainaan. Elämään kuuluu myös muitakin, kuin pakollisia menoja. Taloussuunnitteluun käytetty aika maksaa aina itsensä takaisin.

Lukemista:

http://www.takuusaatio.fi/hae-apua

http://www.takuusaatio.fi/hae-apua/talous-ja-velkaongelmat/sosiaalinen-luotto