Kaikki mitä kuuluu tietää omasta taloudesta.

Perhe

Mitä luottotietojen menetys tarkoittaa?

Yksityisen henkilön maksukyvyn arvioinnissa sekä taloudellisen tilan selvittämisessä käytetään tietoja, mitä tarkoitetaan luottotiedoilla. Henkilön luottotietoja luovutetaan lainan myöntämistä varten, että rahoittajat saavat tietoa hakijan maksukäyttäytymisestä. Tällä pyritään varmistamaan sitä, että lainan hakija pystyy hoitamaan lainansa takasinmaksun, eikä hän ole ylivelkaantunut.

Luottotiedot tarkistetaan automaattisesti luottotietorekisteristä. Suomessa näitä rekisterinpitäjiä on kaksi Suomen Asiakastieto Oy sekä Bisnode Finland Oy. Suomen Asiakastiedolta voi veloituksetta tarkistaa omat luottotiedot kerran vuodessa.

Auto ilman luottotietoja

Vaikka et saisikaan luottotietojen menetyksen vuoksi lainaa pankista, etkä siten täytä tavanomaisten rahoituslaitosten lainan myöntämiskriteereitä, on kuitenkin mahdollista saada laina auton ostoa varten muilta tahoilta. Kuitenkin kannattaa harkita tarkoin, mikäli et ole selvinnyt aiemmin maksuistasi, kannattaako auton oston varten ottaa lainaa, sillä hankinta on mitoitettava realistisesti joka tapauksessa ja sen suhteen kannattaakin käyttää tavanomaista tiukempaa harkintaa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastiedon ylläpitämässä luottotietorekisterissä.

Miten rahoittaa häät?

Häiden järjestämiseen kuluu aina rahaa, pidät sitten pienet tai suuret häät. Budjetoiminen harkinnalla kannattaa hyvin. Tilavuokra, tarjoilu, hääpuku, kampaus sekä meikki. Kutsut ja kiitoskortit, kukat ja muuta muodostavat jo oman osansa häihin kuluvasta rahamäärästä, lukuun ottamatta mahdollista esiintyjää ja valokuvaajaa. Mikäli suunnitteilla on myös häämatka, lohkaisee sekin osuutensa budjetista.

Vanhempainpäivärahat

Vanhempainpäivärahat ovat Kelan maksamia tukia, joihin ovat oikeutettuja kaikki pienen lapsen vanhemmat tulotasoon katsomatta. Päivärahoilla pyritään takaamaan vanhemmille aikaa ja mahdollisuuksia keskittyä lapsen tarpeisiin.

Vanhempainpäivärahat ovat Kelan maksamia tukia, joihin ovat oikeutettuja kaikki pienen lapsen vanhemmat tulotasoon katsomatta.