Kaikki mitä kuuluu tietää omasta taloudesta.

Ajankohtaista

Mikä on tililuottojen ja pikavippien kohtalo?

Tililuottojen ja pienten kulutusluottojen sekä pikavippien kohtalo on jälleen vaakalaudalla. Viranomaiset metsästävät päänahkoja. Lue lisää.

Näin huonosti Applen iPhone pärjäsi antennivertailussa

Tanskalaisessa tutkimuksessa käytiin läpi eri puhelimien antennien toimivuutta ja kuuluvuutta erilaisissa tilanteissa. Osa tuloksista yllättää. Jatka lukemista.

Paras halpa älypuhelin: Katso vertailu

Älypuhelimen ei nykyään tarvitse olla mikään järisyttävä sijoitus, vaan hyviä luureja saa halvallakin. Vertailimme parhaat halvat puhelimet ja asetimme ne paremmuusjärjestykseen eri saroilla. Katso tästä vertailun tulokset.

150 miljoonaa euroa uutta yritysrahoitusta Suomeen

Yritysrahoituksen saamisen vaikeutta on voivoteltu vuosikausien ajan. Monien pienten ja keskisuurten yritysten kasvu on tyssännyt ulkopuolisen rahoituksen puutteeseen. Nyt tilannetta ollaan korjaamassa. Lue lisää aiheesta alta.

Auton ostajan ja myyjän oikeudet ja velvollisuudet

Autokauppa on tunnetusti toimintaa, jossa tapahtuu paljon hämärää toimintaa ja vilunkia. Siksi niin auton ostajan kuin myyjänkin on syytä tuntea oikeutensa ja velvollisuutensa. Näin vältytään hankalilta kiistatilanteilta – ja voidaan jopa tunnistaa ajoissa huijausyritykset. Lue tästä lisää auton ostajan ja myyjän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Danske Bank jakaa nyt rahaa euribor-asuntovelallisille

Negatiiviseksi painuneet euribor-viitekorot ovat hämmentäneet kevään aikana niin pankkeja kuin asiakkaitakin. Eri pankit ovat tulkinneet negatiivisia korkoja hieman eri tavoilla. Nyt Danske Bank on päättänyt alkaa hyvittää negatiivisia korkoja velallisille. Lue lisää.

Euriborit kyntävät pakkasen puolella

Suositut euribor-viitekorot ovat olleet matalalla jo vuosia. Nyt osa niistä on painunut alle nollan. Vain kuuden kuukauden euribor ja sitä pidemmät viitekorot ovat vielä positiivisia – vaivoin. Teoriassa tämä voisi tarkoittaa, että vaikkapa 3 kk euriboriin sidotuista talletuksista asiakas joutuisi maksamaan rahaa, ja toisaalta velallinen voisi tienata euroja korkomenojen sijaan. Käytännössä negatiivisia korkoja on kuitenkin pääasiassa tulkittu niin, ettei kokonaiskorko voi pudota alle nollan.

Osa pankeista on tulkinnut asiaa vielä tiukemmin. Esimerkiksi Danske Bank linjasi aiemmin tänä vuonna, ettei viitekorko voi pudota alle korkomarginaalia. Tämä tarkoittaisi, että korko pysyisi aina selkeästi positiivisena. Pankki perusteli tätä linjaa sillä, että eihän asiakkaiden talletuksiakaan tulla leikkaamaan negatiivisen koron vuoksi.

Danske Bank muuttaa politiikkaansa – asuntovelallinen saa rahaa

Nyt Danske Bank on kuitenkin muuttanut linjaustaan. Syynä muutokseen on asiakkailta saatu palaute ja viranomaisten kanssa käydyt keskustelut. Danske on päättänyt, että negatiivinen viitekorko saa pudottaa asiakaskohtaista korkomarginaalia ja näin teoriassa pudottaa kokonaiskoron jopa nollaan.

Koska Danske on perinyt korkoja aiemmin tänä vuonna eri politiikan mukaisesti, pankki on päättänyt hyvittää laina-asiakkailleen virheellisen linjauksen aiheuttamat korkokulut. Jos sinulla on siis vaikkapa Dansken 3 kk euriboriin sidottu asuntolaina, saat pankilta hyvitystä. Danske Bank ei ole tosin käytännössä tarjonnut 3 kk euriboriin sidottuja lainoja enää pariin vuoteen. Muutos ei myöskään koske tämän vuoden puolella solmittuja asuntolainasopimuksia, koska niissä negatiiviset viitekorot on jo huomioitu.

Saako superhalpaa 3 kk euriboria vielä jostakin?

Tiettävästi ainoastaan Nordea tarjoaa nykyään aktiivisesti 3 kk euriboria. Äärimmäisen edullinen viitekorko toimiikin hyvänä markkinointivälineenä Nordealle. Toisaalta Nordeakin vaikuttaa alkaneen lipua vähitellen kohti 6 kk euriboria, joka sinnittelee yhä positiivisella puolella.

Ylipäätään euribor-viitekorko on ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto asuntolainan koroksi. Miltei aina kyseessä on kuitenkin 12 kk euribor ja joissakin tapauksissa 6 kk euribor.

Pankkien omat primekorot ja kiinteät korot ovat erittäin harvinaisia suomalaisissa asuntolainoissa. Kiinteät korot ovat sen sijaan lisänneet suosiotaan. Nykyään monista lainoista puolet otetaan kiinteinä ja puolet sidotaan euriboriin. Tämä vähentää asiakkaan korkoriskiä.

Lue lisää:
Danske Bank hyvittää negatiivisen viitekoron – rahaa saa takaisinkin (Taloussanomat)
Mikä on asuntolainan suosituin viitekorko? (Taloustaito)
Pientä liikettä kohti kiinteitä asuntolainan korkoja? (Taloustaito)

Näin veromuutokset iskevät kuluttajan kukkaroon

Uusi hallitus leikkaa, höylää ja säästää. Kaavaillut veromuutokset iskevät kuluttajiin kuitenkin eri tavoilla. Veronmaksajien keskusliitto on laskeskellut uuden hallituksen kaavailemien verovähennysten ja kiristysten vaikutusta kuluttajan kukkaroon. Lue tästä, millaisia muutoksia sinun taloudelliseen tilanteeseesi uusi oikeistohallitus kaavailee.

Lyhennysvapaiden vaarat

Useimmat pankit ovat markkinoineet asuntovelallisille aggressiivisesti lyhennysvapaita tänä talvena. Moni on näihin tarjouksiin myös tarttunut. Mutta kannattiko tarttua? Ei välttämättä kannattanut. Lue lisää pitkien lyhennysvapaiden vaaroista.

Uusi Coin kokoaa eri luottokortit saman superkortin alaisuuteen

Coin on amerikkalainen verkkomaksujärjestelmä, jota on odotettu jo vuosia. Nyt vihdoin järjestelmä on valmistunut ja Coin-supermaksukortteja aletaan postittaa asiakkaille. Lue lisää, mistä on kyse. Ja kannattaako eurooppalaisen hankkia Coin-kortti?

Talletukset haihtuvat nyt ilmaan, mutta velallinen tienaa

Euroopan vuosia kestänyt epävakaa taloustilanne on kannustanut Euroopan keskuspankkia pitämään korkonsa matalina. Nyt korot ovat paikoin painuneet jopa negatiivisiksi. Tämä tarkoittaa, että talletuksista peritään rahaa ja velallinen tienaa. Lue lisää.