Vaikka et saisikaan luottotietojen menetyksen vuoksi lainaa pankista, etkä siten täytä tavanomaisten rahoituslaitosten lainan myöntämiskriteereitä, on kuitenkin mahdollista saada laina auton ostoa varten muilta tahoilta. Kuitenkin kannattaa harkita tarkoin, mikäli et ole selvinnyt aiemmin maksuistasi, kannattaako auton oston varten ottaa lainaa, sillä hankinta on mitoitettava realistisesti joka tapauksessa ja sen suhteen kannattaakin käyttää tavanomaista tiukempaa harkintaa, mikäli sinulla on maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastiedon ylläpitämässä luottotietorekisterissä.

Mutta auton ostaminen on kuitenkin mahdollista ja siihen on saatavissa lainaa, vaikka sinulla maksuhäiriöitä olisikin. Toki rahoittajat katsovat varmasti tarkemmalla silmällä rekisterissä olevia tietojasi ja kannattaakin varautua selvittämään taloustilannettaan tarkemmin ja huolellisemmin kuin mikäli olisit niin sanotusti puhdas, eikä sinulla olisi merkintöjä. Mutta kuten sanottu, auton ostamiseen maksuhäiriömerkinnät eivät ole este.

Huomattavasti helpommin asia järjestyy kuitenkin, mikäli maksuhäiriömerkintäsi eivät ole aivan tuoreita ja niiden syntymisestä on kulunut aikaa mielellään enemmän kuin vuosi. Ja jos olet hoitanut jo asiasi kuntoon, kannattaa sinun olla yhteydessä Suomen Asiakastietoon, että saat luottotietoihisi merkinnät, että siellä näkyvät saatavat on jo suoritettu. Tämä on mahdollista saada ja se edesauttaa luoton saamista, joten asia kannattaa kyllä hoitaa ehdottomasti rekisterinpitäjälle saakka. Useimmiten nämä merkinnät menevät Suomen Asiakastietoon saatavan perijän kautta, joten ilmoita asiasta sille taholle, jolle olet alun pitäen ollut velkaa.

Kun olet ostamassa autoa ilman luottotietoja, ei laina järjesty ilman vakuutta. Rahoitusyhtiöt vaativat lainalle jonkun vakuuden ja niissä tapauksissa, missä maksuhäiriömerkintöjä löytyy, on selvää, että vakuutta arvioidaan myös laajemmasta vinkkelistä kuin sellaisen henkilön, jolla on puhtaat luottotiedot. Autoliikkeet tarjoavat rahoituslaitosten asiamiehinä autolainaa, mutta näissä luotoissa ostettava auto toimii vakuutena, ja maksuhäiriömerkinnöillä se ei onnistu.

Voit kuitenkin saada lainan auton ostoa varten, mikäli sinulla on antaa lainan vakuudeksi jotain muuta vakuutta mukaan kuin vain itse ostettavaa autoa. Jos omistat asunnon, eikä siitä ole lainan määrä ihan tapissa, voit käyttää asuntoasi lainan vakuutena myös autolainassasi. Yleisesti asunnon todellisesta arvosta noin 70% hyväksytään asunto-osakkeen tai kiinteistön vakuusarvoksi, joten jos sinulla on lainaa asuntoa vastaan esimerkiksi puolet sen arvosta, jää sinulle tuolloin vakuusarvoa käytettäväksi muuhun lainaan 20%. Näin saat vakuudellisen luoton auton ostamista varten.

Kannattaa harkita myös takaajien ottamista, jotka takaavat lainasi auton ostoa varten. Takaajiksi hyväksytään sellaiset henkilöt, joilla on puhtaat luottotiedot, taloudellinen tilanne kunnossa sekä jotain omaisuutta (joskaan kaikki rahoitusyhtiöt eivät edellytä olevan kiinteää omaisuutta). Voit ottaa myös lainaa jonkun yhteishakijan kanssa ja mikäli hänellä on luottotiedot kunnossa, helpottaa sekin asiaa.

Maksuhäiriömerkintä ei ole este luoton saannille, mutta tosiaankin vakuudetonta autolainaa ei ole helppo saada. Huomioi, minkä vakuuden voisit antaa tai onko sinulla yhteishakijaa tai takaajia autolainasi vakuudeksi.

Jotkut autoliikkeet rahoittavat itse, oman yrityksensä kassasta tällaisia kauppoja, joten silloin harkinta on itse autoliikkeellä. Suomessa näyttää toimivan muutama autoliike, jotka tarjoavat rahoitusta myös luottotietohäiriömerkinnän saaneille ihmisille. Autoliike arvioi silloin itse riskin rahoittajan näkökulmasta ja korko saattaa olla kalliimpi kuin normaalisti. Autoliikkeen kantama riski huomioidaan usein myös auton hinnassa, eli myydään kalliimmalla, mikä auton todellinen arvo onkaan. Mutta joka tapauksessa on täysin mahdollista saada auton ostoa varten lainaa, vaikka sinulla olisikin häiriömerkintä. Selvitä kuitenkin tarkasti kaikki asiaan liittyvät seikat ennen auton ostamista, että pysty varmasti hoitamaan maksuerät sovitusti.

Auton hankintaan liittyy myös liikennevakuutuksen ottaminen. Se on pakollinen vakuutus, joten usein liikennevakuutuksen joutuukin maksaa ennakkoon ja koko vuoden kerrallaan. Varaudu siis tähänkin ennen auton ostoa.